Art. 92. 1. Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do zapewnienia
przeprowadzenia postępowania dotyczącego wstępnej oceny naukowej oraz
sporządzenia wstępnego sprawozdania odnośnie do nowej żywności wprowadzanej do
obrotu w zakresie określonym przepisami rozporządzenia nr 258/97 oraz do
przyjmowania od Komisji Europejskiej wstępnych sprawozdań przygotowanych
w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej, a także do zgłaszania uwag
i uzasadnionych sprzeciwów do takich sprawozdań.
2. Postępowanie, o którym mowa w ust. 1, przeprowadzają krajowe jednostki
naukowe upoważnione, w drodze decyzji, przez ministra właściwego do spraw
zdrowia, podejmowanej z uwzględnieniem w szczególności zadań statutowych
i kwalifikacji personelu oraz niezależności jednostki od podmiotów działających na
rynku spożywczym.
3. Koszty dokumentacji, badań lub dowodów naukowych niezbędnych do
przygotowania wstępnego sprawozdania, o którym mowa w ust. 1, ponoszą
wnioskodawcy określeni w art. 4 ust. 1 rozporządzenia nr 258/97.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 92

Poprzedni

Art. 91. Minister właściwy do spraw zdrowia jest organem właściwym w szczególności w zakresie realizacji zadań, o których mowa: 1) w art. 38 rozporządzenia nr 396/2005; 2) w art. 7 ust. 2 rozporząd...

Nastepny

Art. 93. 1. Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do wykonywania czynności dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do w...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka