Art. 88. 1. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego oraz
nad wykonywaniem urzędowych kontroli żywności w zakresie określonym w ustawie
sprawuje minister właściwy do spraw zdrowia, który działa w porozumieniu
z ministrem właściwym do spraw rolnictwa oraz ministrem właściwym do spraw
rynków rolnych.
2. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego oraz nad
wykonywaniem urzędowych kontroli żywności, w zakresie określonym w art. 73 ust.
1 pkt 3, sprawują minister właściwy do spraw rolnictwa oraz minister właściwy do
spraw rynków rolnych, działając w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw
zdrowia.
3. Zadania ministrów właściwych do spraw zdrowia, rolnictwa oraz rynków
rolnych, o których mowa w ust. 1 i 2, obejmują zarządzanie ryzykiem i informowanie
o ryzyku w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa żywności, przy udziale organów
urzędowej kontroli żywności.
4. Minister właściwy do spraw zdrowia oraz minister właściwy do spraw
rolnictwa, każdy w zakresie swoich kompetencji, opracowują plany awaryjne,
o których mowa w art. 13 rozporządzenia nr 882/2004.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 88

Poprzedni

Art. 87. 1. Zadania związane z funkcjonowaniem programu monitoringu na potrzeby oceny ryzyka realizuje Rada do Spraw Monitoringu Żywności i Żywienia, zwana dalej „Radą”, działająca przy ministrze wł...

Nastepny

Art. 89. Minister właściwy do spraw zdrowia jest organem właściwym w zakresie koordynacji spraw z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, w tym działań dotyczących analizy ryzyka.

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka