Art. 88. 1. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego oraz
nad wykonywaniem urzędowych kontroli żywności w zakresie określonym w ustawie
sprawuje minister właściwy do spraw zdrowia, który działa w porozumieniu
z ministrem właściwym do spraw rolnictwa oraz ministrem właściwym do spraw
rynków rolnych.
2. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego oraz nad
wykonywaniem urzędowych kontroli żywności, w zakresie określonym w art. 73 ust.
1 pkt 3, sprawują minister właściwy do spraw rolnictwa oraz minister właściwy do
spraw rynków rolnych, działając w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw
zdrowia.
3. Zadania ministrów właściwych do spraw zdrowia, rolnictwa oraz rynków
rolnych, o których mowa w ust. 1 i 2, obejmują zarządzanie ryzykiem i informowanie
o ryzyku w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa żywności, przy udziale organów
urzędowej kontroli żywności.
4. Minister właściwy do spraw zdrowia oraz minister właściwy do spraw
rolnictwa, każdy w zakresie swoich kompetencji, opracowują plany awaryjne,
o których mowa w art. 13 rozporządzenia nr 882/2004.
Art. 87. 1. Zadania związane z funkcjonowaniem programu monitoringu na potrzeby oceny ryzyka realizuje Rada do Spraw Monitoringu Żywności i Żywienia, zwana dalej „Radą”, działająca przy ministrze wł...
Art. 89. Minister właściwy do spraw zdrowia jest organem właściwym w zakresie koordynacji spraw z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, w tym działań dotyczących analizy ryzyka.
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców