Art. 72. 1. Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może przechowywać
próbki wszystkich potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia,
wyprodukowanych i przeznaczonych do żywienia konsumentów w tym zakładzie.
2. Zakład, o którym mowa w ust. 1, w przypadku wprowadzania do obrotu
gotowych potraw pochodzących z innych zakładów przechowuje próbki
poszczególnych potraw otrzymanych wraz z dostawą partii każdej potrawy o krótkim
okresie przydatności do spożycia z zakładu, w którym zostały wyprodukowane.
3. Na podstawie pisemnej umowy zakłady, o których mowa w ust. 2, mogą
ustalić, że obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył
zakładu, w którym potrawy te zostały wyprodukowane.
4. Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej Inspekcji
Sanitarnej na żądanie tych organów.
5. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia,
sposób, miejsce, czas i warunki pobierania i przechowywania próbek, mając na
względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności oraz rodzaj środków spożywczych.
6. Minister właściwy do spraw zdrowia może określić, w drodze rozporządzenia,
wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego,
mając na względzie normy żywienia oraz wymagania zdrowotne.
Art. 71. Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz musz...
Art. 73. 1. Organami urzędowej kontroli żywności, o których mowa w art. 4 rozporządzenia nr 882/2004, w zakresie bezpieczeństwa żywności, są: 1) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z wła...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców