Art. 69. 1. Minister właściwy do spraw zdrowia i minister właściwy do spraw
rolnictwa, każdy w zakresie swojego działania, działając w porozumieniu, mogą
określić, w drodze rozporządzenia, wymagania higieniczne w:
1) zakładach stosujących tradycyjne metody produkcji lub obrotu żywnością,
w celu umożliwienia stosowania tych metod,
2) zakładach zlokalizowanych w regionach szczególnych ze względu na położenie
geograficzne, w celu uwzględnienia potrzeb tych zakładów,
3) innych zakładach – wyłącznie w zakresie ich konstrukcji, organizacji
i wyposażenia
– dostosowując te wymagania do wymogów określonych w załączniku II do
rozporządzenia nr 852/2004 oraz mając na względzie wielkość zakładu, a także
zapewnienie bezpieczeństwa żywności i realizację celów rozporządzenia nr 852/2004.
2. Wydając rozporządzenie, o którym mowa w ust. 1, należy uwzględnić tryb
i warunki określone w art. 13 ust. 5–7 rozporządzenia nr 852/2004.
3. Minister właściwy do spraw zdrowia oraz minister właściwy do spraw
rolnictwa, każdy w zakresie swojego działania, działając w porozumieniu, mogą
określić, w drodze rozporządzenia, ogólne odstępstwa od wymagań higienicznych
określonych w rozdziale II pkt 1 i rozdziale V pkt 1 załącznika II do rozporządzenia
nr 852/2004 w zakładach produkujących żywność tradycyjną w zakresie określonym
w art. 7 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r.
ustanawiającego środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów
objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na
mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającego
odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającego rozporządzenie
(WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. WE L 338 z 22.12.2005, str. 27),
zwanego dalej „rozporządzeniem nr 2074/2005”, mając na względzie umożliwienie
zakładom stosowania tradycyjnych metod produkcji oraz zapewnienie bezpieczeństwa
żywności.
4. Właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny oraz właściwy
powiatowy lekarz weterynarii, zgodnie z kompetencjami określonymi w art. 73, są
organami właściwymi do wydawania decyzji przyznających indywidualne odstępstwa
od wymagań higienicznych określonych w rozdziale II pkt 1 i rozdziale V
pkt 1 załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004 zakładom produkującym żywność
tradycyjną, jeżeli są spełniane przez zakład wymagania określone na podstawie ust. 3.
5. O przyznanych indywidualnych odstępstwach są powiadamiani, odpowiednio,
Główny Inspektor Sanitarny albo Główny Lekarz Weterynarii.
6. Minister właściwy do spraw zdrowia oraz minister właściwy do spraw
rolnictwa, każdy w zakresie swoich kompetencji, powiadamiają Komisję Europejską
oraz pozostałe państwa członkowskie Unii Europejskiej o przyznanych odstępstwach
określonych na podstawie ust. 3, na zasadach określonych w art. 7
ust. 3 rozporządzenia nr 2074/2005.
7. Główny Inspektor Sanitarny oraz Główny Lekarz Weterynarii, każdy
w zakresie swoich kompetencji, powiadamiają Komisję Europejską oraz pozostałe państwa członkowskie Unii Europejskiej o przyznanych odstępstwach określonych na podstawie ust. 4, na zasadach określonych w art. 7 ust. 3 rozporządzenia
nr 2074/2005.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 69

Poprzedni

Art. 68. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w ramach dostaw bezpośrednich są obowiązane przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej. 2. Minister właściwy do spraw...

Nastepny

Art. 70. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, szczególne wymagania higieniczne w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem, mając na względzie zapewnienie be...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka