Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:
1) fermentowane napoje winiarskie, w tym:
a) miód pitny – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 9%
do 18% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na miód pitny (brzeczki miodowej), z możliwością
dodania alkoholu, o którym mowa w art. 12 ust. 2, słodzenia jedną lub
wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 6, dodania ziół
lub przypraw korzennych lub barwienia wyłącznie cukrem palonym,
o następujących proporcjach w wyrobie gotowym:
– jedna objętość miodu na trzy objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku czwórniaka,
– jedna objętość miodu na dwie objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku trójniaka,
– jedna objętość miodu na jedną objętość wody albo wody z sokiem,
w przypadku dwójniaka,
– jedna objętość miodu na połowę objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku półtoraka,
b) miód pitny markowy – będący napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 9% do 18% objętościowych, otrzymanym w wyniku
fermentacji alkoholowej nastawu na miód pitny markowy, z możliwością
dodania destylatu miodowego, słodzenia substancją, o której mowa
w art. 6 ust. 1 pkt 7, dodania ziół lub przypraw korzennych lub barwienia
wyłącznie karmelem powstałym z miodu, leżakowanym przez okres nie
krótszy niż 6 miesięcy, o następujących proporcjach w wyrobie
gotowym:
– jedna objętość miodu na trzy objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku czwórniaka,
– jedna objętość miodu na dwie objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku trójniaka,
– jedna objętość miodu na jedną objętość wody albo wody z sokiem,
w przypadku dwójniaka,
– jedna objętość miodu na połowę objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku półtoraka,
c) wino owocowe markowe – będące napojem o rzeczywistej zawartości
alkoholu od 8,5% do 15% objętościowych, otrzymanym w wyniku
fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe markowe, bez
dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5, leżakowanym przez
okres nie krótszy niż 6 miesięcy,
d) wino owocowe – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od
8,5% do 16% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji
alkoholowej nastawu na wino owocowe, bez dodatku alkoholu,
z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których
mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
e) wino owocowe wzmocnione – będące napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 16% do 22% objętościowych, otrzymanym
w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe,
z dodatkiem alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego lub
owocowego, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
f) wino owocowe aromatyzowane – będące napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych, poddanym
aromatyzowaniu substancjami innymi niż uzyskane z winogron,
zawierającym co najmniej 75% wina owocowego, z możliwością
dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu miodowego lub
owocowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa
w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
g) wino z soku winogronowego – będące napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 8,5% do 18% objętościowych, otrzymanym
w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino z soku
winogronowego, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, lub barwienia,
h) aromatyzowane wino z soku winogronowego – będące napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 6,5% do 18% objętościowych,
poddanym aromatyzowaniu, zawierającym co najmniej 75% wina z soku
winogronowego, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub
destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, lub barwienia,
i) nalewka na winie owocowym – będąca napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 17% do 22% objętościowych, zawierającym co
najmniej 60% wina owocowego lub wina owocowego wzmocnionego
oraz co najmniej 10% nalewu, z możliwością dodania alkoholu
rektyfikowanego lub destylatu miodowego lub owocowego, słodzenia
jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3,
lub barwienia,
j) aromatyzowana nalewka na winie owocowym – będąca napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 17% do 22% objętościowych,
poddanym aromatyzowaniu substancjami innymi niż uzyskane
z winogron, zawierającym co najmniej 60% wina owocowego lub wina
owocowego wzmocnionego oraz co najmniej 10% nalewu,
z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego lub destylatu
miodowego lub owocowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
k) nalewka na winie z soku winogronowego – będąca napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 17% do 22% objętościowych,
zawierającym co najmniej 60% wina z soku winogronowego oraz co
najmniej 10% nalewu, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego
lub destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma
substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4, lub barwienia,
l) aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego – będąca
napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 17% do 22%
objętościowych, poddanym aromatyzowaniu, zawierającym co najmniej
60% wina z soku winogronowego oraz co najmniej 10% nalewu, z możliwością dodania alkoholu rektyfikowanego, destylatu winogronowego, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa
w art. 6 ust. 1 pkt 4, lub barwienia,
m) napój winny owocowy lub miodowy – będący napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 4,5% do 15% objętościowych, otrzymanym
z wina owocowego lub miodu pitnego i zawierającym co najmniej 50%
wina owocowego lub miodu pitnego albo otrzymanym w wyniku
fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe lub miód pitny
o mniejszym udziale soków lub miodu, bez dodatku alkoholu,
z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których
mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
n) aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy – będący napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 4,5% do 15% objętościowych,
otrzymanym z wina owocowego lub miodu pitnego i zawierającym co
najmniej 50% wina owocowego lub miodu pitnego albo otrzymanym
w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe lub miód
pitny o mniejszym udziale soków lub miodu, bez dodatku alkoholu,
poddanym aromatyzowaniu substancjami innymi niż uzyskane
z winogron, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami,
o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
o) wino owocowe niskoalkoholowe – będące napojem o rzeczywistej
zawartości alkoholu od 0,5% do 8,5% objętościowych, otrzymanym
w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na wino owocowe albo
z wina owocowego w wyniku częściowego usunięcia alkoholu
wyłącznie metodami fizycznymi, bez dodatku alkoholu, z możliwością
słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6
ust. 1 pkt 1, lub barwienia,
p) aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe – będące napojem
o rzeczywistej zawartości alkoholu od 0,5% do 8,5% objętościowych,
zawierającym co najmniej 75% wina owocowego lub wina owocowego
niskoalkoholowego, bez dodatku alkoholu, poddanym aromatyzowaniu
substancjami innymi niż uzyskane z winogron, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3, lub barwienia,
q) cydr – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do
8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej
nastawu na cydr, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną
lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub
dodania soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego,
r) perry – będące napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do
8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej
nastawu na perry, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną
lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub
dodania soku gruszkowego lub zagęszczonego soku gruszkowego;
2) wyroby określone w:
a) rozporządzeniu nr 251/2014,
b) rozporządzeniu nr 1308/2013 w załączniku VII w części II w pkt 1–9,
11, 15 i 16.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 3

Poprzedni

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 1) alkohol rektyfikowany – alkohol, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawi...

Nastepny

Art. 4. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje fermentowanych napojów winiarskich określonych w art. 3 pkt 1 oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, ...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka