Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) alkohol rektyfikowany – alkohol, o którym mowa w rozporządzeniu
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia
2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającym rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 (Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str.
16, z późn. zm.) w załączniku I w pkt 1;
2) aromatyzowanie – dodanie przy wyrobie fermentowanych napojów
winiarskich substancji aromatycznych, ziół lub przypraw korzennych,
dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
3) barwienie – dodanie przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich
barwników lub cukru palonego, dozwolonych na podstawie przepisów
o bezpieczeństwie żywności i żywienia, lub moszczów, soków i soków
zagęszczonych uzyskanych z owoców innych niż winogrona;
4) cukier palony – produkt uzyskany wyłącznie w wyniku kontrolowanego
ogrzewania sacharozy bez zasad, kwasów nieorganicznych lub innych
dodatków chemicznych;
5) destylat – destylat pochodzenia rolniczego, o którym mowa w rozporządzeniu
wymienionym w pkt 1 w załączniku I w pkt 2;
6) destylat miodowy – destylat uzyskany z miodu, miodu pitnego lub miodu
pitnego markowego;
7) destylat owocowy – destylat uzyskany z owoców innych niż winogrona lub
z wina owocowego;
8) destylat winogronowy – destylat uzyskany z winogron lub wina;
9) dodatek alkoholu – dodany do fermentowanych napojów winiarskich alkohol
rektyfikowany lub destylat;
10) dokwaszanie – czynność technologiczną stosowaną w celu zwiększenia
kwasowości fermentowanego napoju winiarskiego;
11) dozwolona substancja aromatyczna lub dozwolona substancja dodatkowa –
składnik żywności o właściwościach aromatycznych lub substancję
dodatkową, o których mowa odpowiednio w art. 3 ust. 3 pkt 34a lub
36 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 oraz z 2020 r. poz. 284, 285 i 1493);
12) nalew – roztwór wodno-alkoholowy uzyskany w wyniku maceracji owoców
innych niż winogrona, świeżych lub utrwalonych dozwolonymi metodami fizykochemicznymi, całych lub rozdrobnionych, miodu, ziół lub przypraw korzennych w alkoholu rektyfikowanym, destylacie owocowym lub destylacie
miodowym, z możliwością dodania cukru lub cukru płynnego;
13) nastaw na cydr – mieszaninę sporządzoną przy użyciu całych lub
rozdrobnionych jabłek, moszczu jabłkowego, soku jabłkowego lub
zagęszczonego soku jabłkowego, z możliwością dodania wody, sacharozy,
cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu
glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy, drożdży, pożywek
lub kwasów spożywczych;
14) nastaw na miód pitny (brzeczka miodowa) – mieszaninę sporządzoną przy
użyciu drożdży, miodu i wody, z możliwością dodania moszczu owocowego,
soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw
korzennych, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego,
pożywek lub kwasów spożywczych;
15) nastaw na miód pitny markowy – mieszaninę sporządzoną przy użyciu
drożdży, miodu i wody, z możliwością dodania moszczu owocowego, soku
owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych,
pożywek lub kwasów spożywczych;
16) nastaw na perry – mieszaninę sporządzoną przy użyciu całych lub
rozdrobnionych gruszek, moszczu gruszkowego, soku gruszkowego lub
zagęszczonego soku gruszkowego, z możliwością dodania wody, sacharozy,
cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu
glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy, drożdży, pożywek
lub kwasów spożywczych;
17) nastaw na wino owocowe – mieszaninę sporządzoną przy użyciu owoców
innych niż winogrona, całych lub rozdrobnionych, moszczu owocowego, soku
owocowego lub zagęszczonego soku owocowego, uzyskanych z owoców
innych niż winogrona, z możliwością dodania drożdży, wody, sacharozy,
cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu
glukozowego, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego, pożywek lub
kwasów spożywczych;
18) nastaw na wino owocowe markowe – mieszaninę sporządzoną przy użyciu
całych lub rozdrobnionych świeżych owoców innych niż winogrona lub moszczów uzyskanych z owoców innych niż winogrona, z możliwością dodania drożdży, wody, sacharozy, pożywek lub kwasów spożywczych;
19) nastaw na wino z soku winogronowego – mieszaninę sporządzoną przy użyciu
moszczu winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, soku
winogronowego lub zagęszczonego soku winogronowego, z możliwością
dodania wody, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego,
glukozy, syropu glukozowego, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego,
drożdży, pożywek lub kwasów spożywczych;
20) odkwaszanie – czynność technologiczną stosowaną w celu zmniejszenia
kwasowości fermentowanego napoju winiarskiego;
21) producent – osobę fizyczną lub prawną, która wyrabia lub rozlewa wino
z upraw własnych w celu wprowadzenia go do obrotu;
22) rok gospodarczy – rok gospodarczy, o którym mowa w art. 6 lit. d
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia
17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów
rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG)
nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347
z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem
nr 1308/2013”;
23) rozlew – rozlewanie wyrobu winiarskiego do opakowań jednostkowych;
24) rzeczywista zawartość alkoholu – zawartość alkoholu w % objętościowych
w fermentowanych napojach winiarskich określoną przez liczbę jednostek
objętości czystego alkoholu zawartą w 100 jednostkach objętości produktu, w
temperaturze 20°C;
25) sacharoza – cukier przemysłowy, cukier (cukier biały), cukier ekstra biały
(cukier rafinowany);
26) rejestr chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń
geograficznych dla win – rejestr, o którym mowa w art. 104 rozporządzenia
nr 1308/2013;
27) rejestr chronionych oznaczeń geograficznych dla aromatyzowanych
produktów sektora wina – rejestr, o którym mowa w art. 21 rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r.
w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 (Dz. Urz. UE L 84 z 20.03.2014, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 251/2014”.

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 2

Poprzedni

Art. 1. 1. Ustawa reguluje: 1) zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu wyrobami winiarskimi; 2) zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów...

Nastepny

Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są: 1) fermentowane napoje winiarskie, w tym: a) miód pitny – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 9% do 18% objętościowych, otrzyma...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka