Czy na L4 można iść do sądu jako świadek albo strona?
Pytanie użytkownika
Mam zwolnienie lekarskie i w tym samym czasie przyszło wezwanie do sądu. Nie chodzi o pracę zarobkową, tylko o stawienie się jako świadek albo strona. Czy samo wyjście do sądu może być uznane za naruszenie L4 i czy trzeba wcześniej poinformować lekarza, ZUS albo pracodawcę?
W skrócie
Samo L4 nie oznacza automatycznie, że nie możesz wyjść z domu. Co do zasady zwolnienie ma być wykorzystywane zgodnie z celem leczenia, a stawienie się w sądzie jako świadek albo strona to coś innego niż praca zarobkowa.
- Jeśli stan zdrowia realnie nie pozwala iść, złóż do sądu usprawiedliwienie możliwie szybko, najlepiej z dokumentem od lekarza.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Samo L4 nie oznacza automatycznie, że nie możesz wyjść z domu. Co do zasady zwolnienie ma być wykorzystywane zgodnie z celem leczenia, a stawienie się w sądzie jako świadek albo strona to coś innego niż praca zarobkowa. Jeżeli dostałeś wezwanie, nie ignorowałbym go.
Najbezpieczniej: zachowaj wezwanie z sądu, sprawdź czy na zwolnieniu masz wskazania typu 'chory powinien leżeć', a przy wątpliwości zapytaj lekarza, czy jednorazowe wyjście do sądu nie kłóci się z leczeniem. Przy sprawach pracowniczych przydatne może być też spojrzenie na art. 92 Kodeksu pracy, bo dotyczy wynagrodzenia za czas choroby. Jeśli stan zdrowia realnie nie pozwala iść, złóż do sądu usprawiedliwienie możliwie szybko, najlepiej z dokumentem od lekarza.
Najbezpieczniej: zachowaj wezwanie z sądu, sprawdź czy na zwolnieniu masz wskazania typu 'chory powinien leżeć', a przy wątpliwości zapytaj lekarza, czy jednorazowe wyjście do sądu nie kłóci się z leczeniem. Przy sprawach pracowniczych przydatne może być też spojrzenie na art. 92 Kodeksu pracy, bo dotyczy wynagrodzenia za czas choroby. Jeśli stan zdrowia realnie nie pozwala iść, złóż do sądu usprawiedliwienie możliwie szybko, najlepiej z dokumentem od lekarza.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
39
odpowiedzi
24-08-2023
L4 po ustaniu zatrudnienia
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
23
odpowiedzi
01-07-2026
Czy na zwolnienie lekarskim mogę wyjechać za granicę?
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
14
odpowiedzi
01-07-2026
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...
13
odpowiedzi
01-07-2026