Prawo Rodzinne 18 dni temu 1 odpowiedź

Czy alimenty po rozwodzie mają być tylko na 5 lat?

Pytanie użytkownika
Słyszałem o zmianach, że alimenty po rozwodzie na byłego małżonka mają być tylko na określony czas, podobno maksymalnie 5 lat. Czy to już dotyczy spraw w sądzie? Mam rozpoczętą sprawę rozwodową i nie wiem, czy sąd będzie stosował stare zasady czy nowe.
1 odpowiedź
Odpowiedź
18 dni temu
Tu trzeba bardzo uważać, bo informacje o reformie nie zawsze oznaczają, że przepis już obowiązuje w konkretnej sprawie. Jeżeli Twoja sprawa toczy się teraz, sąd stosuje obowiązujące przepisy na datę orzekania, a nie samą zapowiedź medialną. Dlatego przed podjęciem decyzji trzeba sprawdzić aktualny etap zmian.

W obecnym Kodeksie rodzinnym alimenty między byłymi małżonkami są regulowane przede wszystkim przez art. 60 krio. Alimenty na dziecko to osobny temat, oparty głównie o art. 133 krio i art. 135 krio. Nie należy mieszać tych dwóch rodzajów alimentów.

Najlepszy krok: jeżeli masz już sprawę rozwodową, zapytaj pełnomocnika albo sprawdź akta, czy druga strona żąda alimentów na siebie, na dziecko, czy obu naraz. Do sądu przygotuj dokumenty o kosztach, dochodach i sytuacji po rozstaniu. Sama informacja o planowanych 5 latach nie rozstrzyga jeszcze Twojej sprawy.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo rodzinne 21-10-2025
Podwyższenie alimentów.

Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwil...

12 odpowiedzi 21-10-2025