Prawo Cywilne 9 dni temu 1 odpowiedź

Umowa dożywocia - co zrobić, gdy opieka nie jest wykonywana?

Pytanie użytkownika
Mama przepisała dom w umowie dożywocia na dalszego krewnego, bo miał się nią zajmować i pomagać w codziennych sprawach. Teraz praktycznie jej nie odwiedza, a rachunki i lekarzy ogarnia rodzina. W akcie notarialnym są zapisane obowiązki, ale mama boi się od razu iść do sądu. Czy da się najpierw wezwać tę osobę do wykonywania umowy albo zamienić opiekę na pieniądze?
1 odpowiedź
Odpowiedź
8 dni temu
Najpierw trzeba zobaczyć akt notarialny, bo w dożywociu liczy się dokładnie to, do czego zobowiązała się druga strona. Umowa dożywocia z art. 908 kc zwykle oznacza przeniesienie nieruchomości w zamian za utrzymanie i opiekę, ale zakres obowiązków może być opisany różnie.

Jeżeli opieki nie ma albo wspólne życie stało się nie do zniesienia, można rozważać zmianę uprawnień na rentę, a w wyjątkowych sytuacjach dalej idące kroki; punktowo zobacz art. 913 kc. Zanim pójdziesz do sądu, zbierz konkret: daty, wiadomości, rachunki, świadków i opis, czego dokładnie brakuje.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 28-08-2023
Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu

Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jesz...

16 odpowiedzi 28-08-2023