Dozor a wyjazd

Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?
anonim cytuj
14-07-2025
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki … Musze zglaszac?

Decyduje treść postanowienia o zastosowaniu dozoru z art. 275 KPK. Jeżeli w dokumencie widnieje wyłącznie obowiązek stawiennictwa w poniedziałki i piątki (bez klauzuli o „zawiadamianiu o wyjeździe” ani zakazu opuszczania miejsca pobytu), wyjazd w pozostałe dni na terenie kraju nie narusza środka — pod warunkiem, że wrócisz przed kolejną wizytą. Art. 275 § 2 KPK stanowi, że ewentualny obowiązek zgłaszania wyjazdu musi być wprost wymieniony; nie wolno go domniemywać.

Kluczowe są jedynie:
• stawienie się w wyznaczone dni (art. 275 § 4 KPK)
• respektowanie wszystkich zakazów wymienionych w postanowieniu.

Gdy postanowienie zawiera nakaz zawiadamiania o wyjeździe albo zakaz opuszczania określonego miejsca, brak zgłoszenia jest złamaniem środka. Policja musi wtedy poinformować organ prowadzący (art. 275 § 5 KPK), a prokurator lub sąd mogą zaostrzyć środki, łącznie z wnioskiem o areszt (podstawa art. 258 § 1–2 KPK).

Wyjazd kolidujący z terminem dozoru? Złóż wniosek o jednorazowe przesunięcie terminu na podstawie art. 254 § 1 KPK; organ ma trzy dni na decyzję.

Dodatkowy środek w postaci zakazu opuszczania kraju (art. 277 KPK) dotyczy wyjazdów poza Polskę. Jeśli go nie masz, podróże wewnątrz kraju nie wymagają odrębnej zgody.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu
Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy....
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...

Wyszukiwarka