Dozor a wyjazd

Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?
anonim cytuj
14-07-2025
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki … Musze zglaszac?

Decyduje treść postanowienia o zastosowaniu dozoru z art. 275 KPK. Jeżeli w dokumencie widnieje wyłącznie obowiązek stawiennictwa w poniedziałki i piątki (bez klauzuli o „zawiadamianiu o wyjeździe” ani zakazu opuszczania miejsca pobytu), wyjazd w pozostałe dni na terenie kraju nie narusza środka — pod warunkiem, że wrócisz przed kolejną wizytą. Art. 275 § 2 KPK stanowi, że ewentualny obowiązek zgłaszania wyjazdu musi być wprost wymieniony; nie wolno go domniemywać.

Kluczowe są jedynie:
• stawienie się w wyznaczone dni (art. 275 § 4 KPK)
• respektowanie wszystkich zakazów wymienionych w postanowieniu.

Gdy postanowienie zawiera nakaz zawiadamiania o wyjeździe albo zakaz opuszczania określonego miejsca, brak zgłoszenia jest złamaniem środka. Policja musi wtedy poinformować organ prowadzący (art. 275 § 5 KPK), a prokurator lub sąd mogą zaostrzyć środki, łącznie z wnioskiem o areszt (podstawa art. 258 § 1–2 KPK).

Wyjazd kolidujący z terminem dozoru? Złóż wniosek o jednorazowe przesunięcie terminu na podstawie art. 254 § 1 KPK; organ ma trzy dni na decyzję.

Dodatkowy środek w postaci zakazu opuszczania kraju (art. 277 KPK) dotyczy wyjazdów poza Polskę. Jeśli go nie masz, podróże wewnątrz kraju nie wymagają odrębnej zgody.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Brak płatności za alimenty.
Witam jeżeli ojciec nie płaci alimentów fundusz też nie płaci bo matka poszła do pracy to kto może jeszcze płacić. Czy dziadkowie mogą taki obowiązek spełnić. Dodam że dług wynosi 50 tys. i nawet prokuratura umywa ręce....
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Małżeńskie umowy majątkowe.
Moja córka ma męża, który wziął kredyt hipoteczny przed ślubem. Teraz spłacają kredyt wspólnie, nie mają rozdzielności majątkowej. Czy córka może w jakiś sposób stać się współwłaścicielką domu i działki? Czy to coś kosztuje?...

Wyszukiwarka