Dozor a wyjazd

Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?
anonim cytuj
14-07-2025
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki … Musze zglaszac?

Decyduje treść postanowienia o zastosowaniu dozoru z art. 275 KPK. Jeżeli w dokumencie widnieje wyłącznie obowiązek stawiennictwa w poniedziałki i piątki (bez klauzuli o „zawiadamianiu o wyjeździe” ani zakazu opuszczania miejsca pobytu), wyjazd w pozostałe dni na terenie kraju nie narusza środka — pod warunkiem, że wrócisz przed kolejną wizytą. Art. 275 § 2 KPK stanowi, że ewentualny obowiązek zgłaszania wyjazdu musi być wprost wymieniony; nie wolno go domniemywać.

Kluczowe są jedynie:
• stawienie się w wyznaczone dni (art. 275 § 4 KPK)
• respektowanie wszystkich zakazów wymienionych w postanowieniu.

Gdy postanowienie zawiera nakaz zawiadamiania o wyjeździe albo zakaz opuszczania określonego miejsca, brak zgłoszenia jest złamaniem środka. Policja musi wtedy poinformować organ prowadzący (art. 275 § 5 KPK), a prokurator lub sąd mogą zaostrzyć środki, łącznie z wnioskiem o areszt (podstawa art. 258 § 1–2 KPK).

Wyjazd kolidujący z terminem dozoru? Złóż wniosek o jednorazowe przesunięcie terminu na podstawie art. 254 § 1 KPK; organ ma trzy dni na decyzję.

Dodatkowy środek w postaci zakazu opuszczania kraju (art. 277 KPK) dotyczy wyjazdów poza Polskę. Jeśli go nie masz, podróże wewnątrz kraju nie wymagają odrębnej zgody.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...
Wypowiedzenie z pracy, a zwolnienie od psychiatry.
Otrzymałam wypowiedzenie w pracy, okres wypowiedzenia trwa 30 dni. Kilka dni później dostałam zwolnienie od psychiatry na 3 miesiące- co w tej sytuacji? Czy przysługuje mi jakaś pensja w wysokości 80% już po ustaniu zatrudnienia?...
Spłata OC po zmarłej osobie.
Witam wszystkich. Znalazłem dzisiaj w skrzynce pocztowej pismo z firmy windykacyjnej w sprawie spłaty długu wynikającego z nieopłacenia składki OC przez mojego dziadka który zmarł w 2014 roku. Przez wiele lat nie było żadnego kontaktu w tej sprawie, sprawdziłem więc sobie skrzynkę mailową i ostatni kontakt miał miejsce 5 lat temu w 2017 roku, sprawa stanęła wtedy na tym iż przesłałem akt zgonu dziadka i więcej żadnego kontaktu w tej sprawie nie b...
zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....

Wyszukiwarka