Dozor a wyjazd

Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?
anonim cytuj
14-07-2025
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki … Musze zglaszac?

Decyduje treść postanowienia o zastosowaniu dozoru z art. 275 KPK. Jeżeli w dokumencie widnieje wyłącznie obowiązek stawiennictwa w poniedziałki i piątki (bez klauzuli o „zawiadamianiu o wyjeździe” ani zakazu opuszczania miejsca pobytu), wyjazd w pozostałe dni na terenie kraju nie narusza środka — pod warunkiem, że wrócisz przed kolejną wizytą. Art. 275 § 2 KPK stanowi, że ewentualny obowiązek zgłaszania wyjazdu musi być wprost wymieniony; nie wolno go domniemywać.

Kluczowe są jedynie:
• stawienie się w wyznaczone dni (art. 275 § 4 KPK)
• respektowanie wszystkich zakazów wymienionych w postanowieniu.

Gdy postanowienie zawiera nakaz zawiadamiania o wyjeździe albo zakaz opuszczania określonego miejsca, brak zgłoszenia jest złamaniem środka. Policja musi wtedy poinformować organ prowadzący (art. 275 § 5 KPK), a prokurator lub sąd mogą zaostrzyć środki, łącznie z wnioskiem o areszt (podstawa art. 258 § 1–2 KPK).

Wyjazd kolidujący z terminem dozoru? Złóż wniosek o jednorazowe przesunięcie terminu na podstawie art. 254 § 1 KPK; organ ma trzy dni na decyzję.

Dodatkowy środek w postaci zakazu opuszczania kraju (art. 277 KPK) dotyczy wyjazdów poza Polskę. Jeśli go nie masz, podróże wewnątrz kraju nie wymagają odrębnej zgody.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Podatek od sprzedaży samochodu.
Dzień dobry. Chciałbym sprzedać samochód 3 miesiące po jego zakupie. Cena na umowie wynosi 20 tys. zł, natomiast podatek PCC-3 zapłaciłem od kwoty 28 tys. zł. Jeżeli sprzedam samochód za 30 tys. zł to podatek 12% muszę zapłacić od kwoty, która jest na umowie czy od 28 tys. zł?...
Odkupienie działalności.
Kupuję z kumplem biznes od osoby trzeciej. Umowa którą nam zaproponowano to bubel i chcemy mieć inną, dobrze napisaną, więc będziemy musieli opłacić prawnika. Pytanie tutaj: Czy do umowy sprzedaży działalności wystarczy dowolny prawnik, potrzebny jest jakiś prawnik z konkretną specjalizacją, czy może po prostu marsz do notariusza?...
Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....

Wyszukiwarka