Dozor a wyjazd

Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?
anonim cytuj
14-07-2025
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki … Musze zglaszac?

Decyduje treść postanowienia o zastosowaniu dozoru z art. 275 KPK. Jeżeli w dokumencie widnieje wyłącznie obowiązek stawiennictwa w poniedziałki i piątki (bez klauzuli o „zawiadamianiu o wyjeździe” ani zakazu opuszczania miejsca pobytu), wyjazd w pozostałe dni na terenie kraju nie narusza środka — pod warunkiem, że wrócisz przed kolejną wizytą. Art. 275 § 2 KPK stanowi, że ewentualny obowiązek zgłaszania wyjazdu musi być wprost wymieniony; nie wolno go domniemywać.

Kluczowe są jedynie:
• stawienie się w wyznaczone dni (art. 275 § 4 KPK)
• respektowanie wszystkich zakazów wymienionych w postanowieniu.

Gdy postanowienie zawiera nakaz zawiadamiania o wyjeździe albo zakaz opuszczania określonego miejsca, brak zgłoszenia jest złamaniem środka. Policja musi wtedy poinformować organ prowadzący (art. 275 § 5 KPK), a prokurator lub sąd mogą zaostrzyć środki, łącznie z wnioskiem o areszt (podstawa art. 258 § 1–2 KPK).

Wyjazd kolidujący z terminem dozoru? Złóż wniosek o jednorazowe przesunięcie terminu na podstawie art. 254 § 1 KPK; organ ma trzy dni na decyzję.

Dodatkowy środek w postaci zakazu opuszczania kraju (art. 277 KPK) dotyczy wyjazdów poza Polskę. Jeśli go nie masz, podróże wewnątrz kraju nie wymagają odrębnej zgody.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Kupiliśmy mieszkanie, od 2 miesięcy pojawiają się pluskwy. Czy ten przypadek łapie się na rękojmie nieruchomości?
Dzień dobry, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem mieszkanie z rynku wtórnego. Od 2 miesięcy w mieszkaniu pojawiają się pluskwy. Udało nam się zaobserwować, że wchodzą oknem, więc przychodzą od któregoś z sąsiadów. Po tej 2 miesięcznej walce z tym robactwem, jesteśmy też pewni, że pluskwy już były w tym mieszkaniu przed naszym wprowadzeniem. Znaleźliśmy sporo śladów w różnych zakamarkach mieszkania. Na pewno nie są to świeże ślady, bo odkąd tutaj mie...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Zasiedzenie nieruchomości.
Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny. A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat. Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłe...

Wyszukiwarka