Problem z wypłatą

Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek dochodowy.I pytanie czy w tej sytuacji on powinnien mi odliczyć podatek dochodowy od kwoty podanej na umowie czy od kwoty wystawionej na fakturze?
anonim cytuj
23-03-2025
Opisany model współpracy jest niezgodny z prawem i nosi znamiona tzw. fikcyjnego zatrudnienia. Jeśli inny pracownik prowadzący działalność gospodarczą wystawia fakturę za Twoją pracę, a następnie zatrudnia Cię „na pół etatu”, to mamy do czynienia z obejściem przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych.

Z punktu widzenia przepisów:

– umowa o pracę podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Obowiązek obliczenia, pobrania i odprowadzenia zaliczki na podatek ciąży na pracodawcy (art. 31 tej ustawy),
– jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie „poza umową” (tj. nie wynikające z umowy o pracę, ale z faktury innej osoby), to nie jesteś formalnie stroną tej czynności cywilnoprawnej, a wynagrodzenie to nie stanowi Twojego legalnego dochodu, tylko dochód tej osoby prowadzącej działalność gospodarczą,
– jeśli mimo tego otrzymujesz wypłatę na podstawie takiego mechanizmu, to nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze z tytułu pracy rzeczywiście wykonywanej (art. 22 § 1 k.p.), a cała konstrukcja może zostać zakwestionowana przez ZUS lub KAS jako pozorna.

W zakresie pytania: obowiązek zapłaty podatku dochodowego ciąży na osobie, która uzyskuje przychód. Jeżeli jesteś zatrudniony na pół etatu, to Twój pracodawca powinien obliczyć i odprowadzić zaliczkę od wynagrodzenia wskazanego w umowie o pracę. Natomiast faktura wystawiana przez osobę prowadzącą działalność dotyczy jej przychodu, a nie Twojego. Nie ma podstaw prawnych, byś ponosił ciężar podatku od kwoty z faktury, która formalnie dotyczy innego podmiotu.

Taka konstrukcja naraża obie strony na odpowiedzialność na gruncie prawa podatkowego (art. 56 § 1 Ordynacji podatkowej) oraz ubezpieczeń społecznych (art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Nieudzielenie pomocy.
Dzień dobry na samym wstępie chciałbym streścić sytuacje, spotkałem się z znajomym poszliśmy do sklepu przed sklepem był bezdomny pod wpływem alkoholu zaczął nas zaczepiać i złapał znajomego za rękę ten powiedział ze nie życzy sobie aby go łapał, weszliśmy do sklepu zrobiliśmy zakupy i wyszliśmy bezdomny zaczął coś do nas mówić powiedział aby znajomy podszedł, znajomy podszedł ten zaczął coś tam go wyzywać i z rękami lecieć, znajomy go odepchnął ...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...

Wyszukiwarka