Problem z wypłatą

Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek dochodowy.I pytanie czy w tej sytuacji on powinnien mi odliczyć podatek dochodowy od kwoty podanej na umowie czy od kwoty wystawionej na fakturze?
anonim cytuj
23-03-2025
Opisany model współpracy jest niezgodny z prawem i nosi znamiona tzw. fikcyjnego zatrudnienia. Jeśli inny pracownik prowadzący działalność gospodarczą wystawia fakturę za Twoją pracę, a następnie zatrudnia Cię „na pół etatu”, to mamy do czynienia z obejściem przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych.

Z punktu widzenia przepisów:

– umowa o pracę podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Obowiązek obliczenia, pobrania i odprowadzenia zaliczki na podatek ciąży na pracodawcy (art. 31 tej ustawy),
– jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie „poza umową” (tj. nie wynikające z umowy o pracę, ale z faktury innej osoby), to nie jesteś formalnie stroną tej czynności cywilnoprawnej, a wynagrodzenie to nie stanowi Twojego legalnego dochodu, tylko dochód tej osoby prowadzącej działalność gospodarczą,
– jeśli mimo tego otrzymujesz wypłatę na podstawie takiego mechanizmu, to nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze z tytułu pracy rzeczywiście wykonywanej (art. 22 § 1 k.p.), a cała konstrukcja może zostać zakwestionowana przez ZUS lub KAS jako pozorna.

W zakresie pytania: obowiązek zapłaty podatku dochodowego ciąży na osobie, która uzyskuje przychód. Jeżeli jesteś zatrudniony na pół etatu, to Twój pracodawca powinien obliczyć i odprowadzić zaliczkę od wynagrodzenia wskazanego w umowie o pracę. Natomiast faktura wystawiana przez osobę prowadzącą działalność dotyczy jej przychodu, a nie Twojego. Nie ma podstaw prawnych, byś ponosił ciężar podatku od kwoty z faktury, która formalnie dotyczy innego podmiotu.

Taka konstrukcja naraża obie strony na odpowiedzialność na gruncie prawa podatkowego (art. 56 § 1 Ordynacji podatkowej) oraz ubezpieczeń społecznych (art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Problem z najemcą
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony. Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...

Wyszukiwarka