Problem z wypłatą

Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek dochodowy.I pytanie czy w tej sytuacji on powinnien mi odliczyć podatek dochodowy od kwoty podanej na umowie czy od kwoty wystawionej na fakturze?
anonim cytuj
23-03-2025
Opisany model współpracy jest niezgodny z prawem i nosi znamiona tzw. fikcyjnego zatrudnienia. Jeśli inny pracownik prowadzący działalność gospodarczą wystawia fakturę za Twoją pracę, a następnie zatrudnia Cię „na pół etatu”, to mamy do czynienia z obejściem przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych.

Z punktu widzenia przepisów:

– umowa o pracę podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Obowiązek obliczenia, pobrania i odprowadzenia zaliczki na podatek ciąży na pracodawcy (art. 31 tej ustawy),
– jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie „poza umową” (tj. nie wynikające z umowy o pracę, ale z faktury innej osoby), to nie jesteś formalnie stroną tej czynności cywilnoprawnej, a wynagrodzenie to nie stanowi Twojego legalnego dochodu, tylko dochód tej osoby prowadzącej działalność gospodarczą,
– jeśli mimo tego otrzymujesz wypłatę na podstawie takiego mechanizmu, to nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze z tytułu pracy rzeczywiście wykonywanej (art. 22 § 1 k.p.), a cała konstrukcja może zostać zakwestionowana przez ZUS lub KAS jako pozorna.

W zakresie pytania: obowiązek zapłaty podatku dochodowego ciąży na osobie, która uzyskuje przychód. Jeżeli jesteś zatrudniony na pół etatu, to Twój pracodawca powinien obliczyć i odprowadzić zaliczkę od wynagrodzenia wskazanego w umowie o pracę. Natomiast faktura wystawiana przez osobę prowadzącą działalność dotyczy jej przychodu, a nie Twojego. Nie ma podstaw prawnych, byś ponosił ciężar podatku od kwoty z faktury, która formalnie dotyczy innego podmiotu.

Taka konstrukcja naraża obie strony na odpowiedzialność na gruncie prawa podatkowego (art. 56 § 1 Ordynacji podatkowej) oraz ubezpieczeń społecznych (art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

dowód zakupu
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową. Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii. Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać. Zwróciłam się do Rzecz...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...
Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy?
Dziś podpisałam umowę o prąd budowlany przez niestety moją nie uwagę i wprowadzenie mnie w błąd niestety nie mam jak tego udowodnić brak świadków. Czy jest możliwość rozwiązania umowy z PGE? Lub zmiany taryfy? Umowa podpisana w siedzibie PGE. Czy PGE może wymagać ode mnie żebym miała prąd budowlany czyli taryfę C11 która jest dla firm jeśli na działce stoi budynek stan surowy otwarty ale ze względu na sytuację z inflacja budowa na razie je...

Wyszukiwarka