Problem z wypłatą

Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek dochodowy.I pytanie czy w tej sytuacji on powinnien mi odliczyć podatek dochodowy od kwoty podanej na umowie czy od kwoty wystawionej na fakturze?
anonim cytuj
23-03-2025
Opisany model współpracy jest niezgodny z prawem i nosi znamiona tzw. fikcyjnego zatrudnienia. Jeśli inny pracownik prowadzący działalność gospodarczą wystawia fakturę za Twoją pracę, a następnie zatrudnia Cię „na pół etatu”, to mamy do czynienia z obejściem przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych.

Z punktu widzenia przepisów:

– umowa o pracę podlega opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Obowiązek obliczenia, pobrania i odprowadzenia zaliczki na podatek ciąży na pracodawcy (art. 31 tej ustawy),
– jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie „poza umową” (tj. nie wynikające z umowy o pracę, ale z faktury innej osoby), to nie jesteś formalnie stroną tej czynności cywilnoprawnej, a wynagrodzenie to nie stanowi Twojego legalnego dochodu, tylko dochód tej osoby prowadzącej działalność gospodarczą,
– jeśli mimo tego otrzymujesz wypłatę na podstawie takiego mechanizmu, to nie przysługują Ci żadne prawa pracownicze z tytułu pracy rzeczywiście wykonywanej (art. 22 § 1 k.p.), a cała konstrukcja może zostać zakwestionowana przez ZUS lub KAS jako pozorna.

W zakresie pytania: obowiązek zapłaty podatku dochodowego ciąży na osobie, która uzyskuje przychód. Jeżeli jesteś zatrudniony na pół etatu, to Twój pracodawca powinien obliczyć i odprowadzić zaliczkę od wynagrodzenia wskazanego w umowie o pracę. Natomiast faktura wystawiana przez osobę prowadzącą działalność dotyczy jej przychodu, a nie Twojego. Nie ma podstaw prawnych, byś ponosił ciężar podatku od kwoty z faktury, która formalnie dotyczy innego podmiotu.

Taka konstrukcja naraża obie strony na odpowiedzialność na gruncie prawa podatkowego (art. 56 § 1 Ordynacji podatkowej) oraz ubezpieczeń społecznych (art. 83 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...
dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...
Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...

Wyszukiwarka