Student na zleceniu a zwolnienie po operacji

Witam, proszę o poradę?
Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj?
anonim cytuj
27-12-2024
Umowa zlecenia nie daje z mocy prawa prawa do zasiłku chorobowego. Aby zleceniobiorca mógł otrzymać świadczenie za czas niezdolności do pracy, musi podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (np. przez rodzica) nie oznacza objęcia ubezpieczeniem chorobowym. Student zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, który nie zgłosił się do ubezpieczenia chorobowego i nie opłaca składki chorobowej, nie ma prawa do zasiłku chorobowego z ZUS (art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

Jeżeli zleceniodawca nie zgłosił go do ubezpieczeń społecznych, a student sam nie wniósł o objęcie ubezpieczeniem chorobowym i nie opłacał składek, to nie przysługuje mu płatne zwolnienie lekarskie. W takiej sytuacji jedynym źródłem świadczeń może być np. świadczenie z pomocy społecznej (jeżeli spełnia kryteria).

Podsumowując: bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i opłacania składki – brak prawa do zasiłku chorobowego z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?
Dzień dobry. Moja umowa o pracę na czas określony zakończyła się 11 lipca, a od 12 lipca mam l4 na dwa miesiące. Czy ja muszę to gdzieś do zusu zgłosić? Którego dnia ZUS wypłaci te 80%, czy w ten sam dzień miesiąca tak jak miałam w zakończonej pracy? Jaki jest maksymalny czas l4 po zakończeniu umowy?...
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....
Pośrednictwo w najmie.
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...

Wyszukiwarka