Student na zleceniu a zwolnienie po operacji

Witam, proszę o poradę?
Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj?
anonim cytuj
27-12-2024
Umowa zlecenia nie daje z mocy prawa prawa do zasiłku chorobowego. Aby zleceniobiorca mógł otrzymać świadczenie za czas niezdolności do pracy, musi podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (np. przez rodzica) nie oznacza objęcia ubezpieczeniem chorobowym. Student zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, który nie zgłosił się do ubezpieczenia chorobowego i nie opłaca składki chorobowej, nie ma prawa do zasiłku chorobowego z ZUS (art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

Jeżeli zleceniodawca nie zgłosił go do ubezpieczeń społecznych, a student sam nie wniósł o objęcie ubezpieczeniem chorobowym i nie opłacał składek, to nie przysługuje mu płatne zwolnienie lekarskie. W takiej sytuacji jedynym źródłem świadczeń może być np. świadczenie z pomocy społecznej (jeżeli spełnia kryteria).

Podsumowując: bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i opłacania składki – brak prawa do zasiłku chorobowego z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie odnośnie alimentów. Córka lat 15 obecnie uczy się w liceum potem wiadomo studia. Od 13 lat ma zasądzone alimenty w kwocie 400 zł. Ojciec pozbawiony władzy rodzicielskiej zero kontaktu od 13 lat . Nie płacił alimentów do pewnego czasu płacił fundusz alimentacyjny . Obecnie nie pobieram z funduszu bo przekracza dochód a od 4 miesięcy otrzymuje od komornika po 400 zł co miesiąc tak jakby w końcu komornik dobrał mu się do tyłka. I teraz m...
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...

Wyszukiwarka