Student na zleceniu a zwolnienie po operacji

Witam, proszę o poradę?
Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj?
anonim cytuj
27-12-2024
Umowa zlecenia nie daje z mocy prawa prawa do zasiłku chorobowego. Aby zleceniobiorca mógł otrzymać świadczenie za czas niezdolności do pracy, musi podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (np. przez rodzica) nie oznacza objęcia ubezpieczeniem chorobowym. Student zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, który nie zgłosił się do ubezpieczenia chorobowego i nie opłaca składki chorobowej, nie ma prawa do zasiłku chorobowego z ZUS (art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

Jeżeli zleceniodawca nie zgłosił go do ubezpieczeń społecznych, a student sam nie wniósł o objęcie ubezpieczeniem chorobowym i nie opłacał składek, to nie przysługuje mu płatne zwolnienie lekarskie. W takiej sytuacji jedynym źródłem świadczeń może być np. świadczenie z pomocy społecznej (jeżeli spełnia kryteria).

Podsumowując: bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i opłacania składki – brak prawa do zasiłku chorobowego z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Prawo spadkowe.
Mam do was pytanie, związane chyba z prawem spadkowym. Sprawa dotyczy działki. Zaczynając od początku działka należała do moich dziadków. Po śmierci babci, dziadek postanowił, ze przekaże działkę swojemu synowi czyli mojemu wujkowi. Wujek chciał oddać działkę mi, ale ja byłam jeszcze za młoda i stwierdziłam, że jest będzie problemem. Wujek umarł 6 lat temu i nie zostawił testamentu, więc działka należy do jego rodzeństwa i ojca (mojego dziadka...
ojciec dziecka nie uznał ojcostwa
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
Jaka to kategoria wierzytelności.
Posiadam prawomocny wyrok sądowy z klauzulą wykonalności. w wyroku zasądzone są: 1) odszkodowanie za niesłuszne zwolnienie z pracy 2) odprawa 3) koszty postępowania 4) odsetki ustawowe Sąd ogłosił upadłość obejmującą likwidację majątku spółki. Teraz powinienem zgłosić moją wierzytelność do Sędziego Komisarza mam jednak mały (wielki) problem Nie wiem, w której kategorii mieszczą się moje wierzytelności....
Rozliczenie PIT.
Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?...

Wyszukiwarka