Student na zleceniu a zwolnienie po operacji

Witam, proszę o poradę?
Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj?
anonim cytuj
27-12-2024
Umowa zlecenia nie daje z mocy prawa prawa do zasiłku chorobowego. Aby zleceniobiorca mógł otrzymać świadczenie za czas niezdolności do pracy, musi podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (np. przez rodzica) nie oznacza objęcia ubezpieczeniem chorobowym. Student zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, który nie zgłosił się do ubezpieczenia chorobowego i nie opłaca składki chorobowej, nie ma prawa do zasiłku chorobowego z ZUS (art. 6 ust. 1 pkt 4 i art. 12 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

Jeżeli zleceniodawca nie zgłosił go do ubezpieczeń społecznych, a student sam nie wniósł o objęcie ubezpieczeniem chorobowym i nie opłacał składek, to nie przysługuje mu płatne zwolnienie lekarskie. W takiej sytuacji jedynym źródłem świadczeń może być np. świadczenie z pomocy społecznej (jeżeli spełnia kryteria).

Podsumowując: bez dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i opłacania składki – brak prawa do zasiłku chorobowego z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)
Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście na...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...

Wyszukiwarka