Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem

Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmianę.
Co pisać w uzasadnieniu?
anonim cytuj
20-10-2024
We wniosku o zmianę kontaktów z dzieckiem należy wskazać, że od czasu ostatniego orzeczenia zaszła istotna zmiana okoliczności – jest to przesłanka z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który umożliwia zmianę orzeczenia dotyczącego kontaktów w przypadku zmiany stosunków.

W uzasadnieniu należy wskazać:

– aktualną sytuację zawodową (zmiana miejsca pracy, godziny pracy uniemożliwiające realizację kontaktów w dotychczasowej formie),
– brak możliwości realizacji kontaktów w tygodniu, co czyni orzeczenie niewykonalnym w praktyce,
– utrudnianie kontaktów przez drugiego rodzica poprzez jednostronne planowanie zajęć dodatkowych w czasie przypadającym na ustalone kontakty,
– brak konsultacji w sprawach istotnych dotyczących dziecka, co narusza zasadę wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej (art. 97 § 2 K.r.o.),
– gotowość do wykonywania kontaktów w innych terminach, które umożliwią zachowanie relacji z dziećmi i realizację obowiązków zawodowych.

Wniosek musi zawierać także propozycję nowych kontaktów z uwzględnieniem realnych możliwości czasowych oraz dobra dziecka (art. 113 § 1 K.r.o.). Wskazane jest, aby podnieść, że proponowane zmiany nie mają charakteru represyjnego wobec drugiego rodzica, a jedynie służą skutecznej i regularnej realizacji kontaktów.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu, co w takiej sytuacji?
Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty...
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....

Wyszukiwarka