Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem

Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmianę.
Co pisać w uzasadnieniu?
anonim cytuj
20-10-2024
We wniosku o zmianę kontaktów z dzieckiem należy wskazać, że od czasu ostatniego orzeczenia zaszła istotna zmiana okoliczności – jest to przesłanka z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który umożliwia zmianę orzeczenia dotyczącego kontaktów w przypadku zmiany stosunków.

W uzasadnieniu należy wskazać:

– aktualną sytuację zawodową (zmiana miejsca pracy, godziny pracy uniemożliwiające realizację kontaktów w dotychczasowej formie),
– brak możliwości realizacji kontaktów w tygodniu, co czyni orzeczenie niewykonalnym w praktyce,
– utrudnianie kontaktów przez drugiego rodzica poprzez jednostronne planowanie zajęć dodatkowych w czasie przypadającym na ustalone kontakty,
– brak konsultacji w sprawach istotnych dotyczących dziecka, co narusza zasadę wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej (art. 97 § 2 K.r.o.),
– gotowość do wykonywania kontaktów w innych terminach, które umożliwią zachowanie relacji z dziećmi i realizację obowiązków zawodowych.

Wniosek musi zawierać także propozycję nowych kontaktów z uwzględnieniem realnych możliwości czasowych oraz dobra dziecka (art. 113 § 1 K.r.o.). Wskazane jest, aby podnieść, że proponowane zmiany nie mają charakteru represyjnego wobec drugiego rodzica, a jedynie służą skutecznej i regularnej realizacji kontaktów.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy? ...
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...

Wyszukiwarka