Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem

Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmianę.
Co pisać w uzasadnieniu?
anonim cytuj
20-10-2024
We wniosku o zmianę kontaktów z dzieckiem należy wskazać, że od czasu ostatniego orzeczenia zaszła istotna zmiana okoliczności – jest to przesłanka z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który umożliwia zmianę orzeczenia dotyczącego kontaktów w przypadku zmiany stosunków.

W uzasadnieniu należy wskazać:

– aktualną sytuację zawodową (zmiana miejsca pracy, godziny pracy uniemożliwiające realizację kontaktów w dotychczasowej formie),
– brak możliwości realizacji kontaktów w tygodniu, co czyni orzeczenie niewykonalnym w praktyce,
– utrudnianie kontaktów przez drugiego rodzica poprzez jednostronne planowanie zajęć dodatkowych w czasie przypadającym na ustalone kontakty,
– brak konsultacji w sprawach istotnych dotyczących dziecka, co narusza zasadę wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej (art. 97 § 2 K.r.o.),
– gotowość do wykonywania kontaktów w innych terminach, które umożliwią zachowanie relacji z dziećmi i realizację obowiązków zawodowych.

Wniosek musi zawierać także propozycję nowych kontaktów z uwzględnieniem realnych możliwości czasowych oraz dobra dziecka (art. 113 § 1 K.r.o.). Wskazane jest, aby podnieść, że proponowane zmiany nie mają charakteru represyjnego wobec drugiego rodzica, a jedynie służą skutecznej i regularnej realizacji kontaktów.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy mogę ubiegać się o wypłatę pieniędzy za pobyt w szpitalu?
Dzień dobry Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...
Odszkodowanie za błąd stomatologa.
Wczoraj miałam nieprzyjemną sytuację u dentysty. "Niechcący" przejechał mi wiertłem po twarzy ściągając skórę. Ma to około 4 cm. Jestem załamana, ponieważ nie wiem co mam teraz zrobić, obawiam się, że blizna zostanie mi do końca życia. Ktoś miał podobną sytuację i potrafi mnie pokierować?...
Zapach stęchlizny w wynajmowanym mieszkaniu.
Zawarłam umowę najmu kawalerki, mieszkam w niej od piątku i ciągle odczuwam intensywny zapach stęchlizny , jest to nie do wytrzymania, nie mogę skupić się na nauce. Zainwestowałam w pochłaniacze wilgoci, spreje i wszystko inne co niweluje zapachy, jednak dalej śmierdzi. Dzwoniąc do właścicielki dowiedziałam się, że była lokatorka zalała kuchnie. Pani właścicielka wytarła podłogi i zostawiła tą sprawę, nie informując mnie przy oględzinach, podczas...

Wyszukiwarka