Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem

Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmianę.
Co pisać w uzasadnieniu?
anonim cytuj
20-10-2024
We wniosku o zmianę kontaktów z dzieckiem należy wskazać, że od czasu ostatniego orzeczenia zaszła istotna zmiana okoliczności – jest to przesłanka z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który umożliwia zmianę orzeczenia dotyczącego kontaktów w przypadku zmiany stosunków.

W uzasadnieniu należy wskazać:

– aktualną sytuację zawodową (zmiana miejsca pracy, godziny pracy uniemożliwiające realizację kontaktów w dotychczasowej formie),
– brak możliwości realizacji kontaktów w tygodniu, co czyni orzeczenie niewykonalnym w praktyce,
– utrudnianie kontaktów przez drugiego rodzica poprzez jednostronne planowanie zajęć dodatkowych w czasie przypadającym na ustalone kontakty,
– brak konsultacji w sprawach istotnych dotyczących dziecka, co narusza zasadę wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej (art. 97 § 2 K.r.o.),
– gotowość do wykonywania kontaktów w innych terminach, które umożliwią zachowanie relacji z dziećmi i realizację obowiązków zawodowych.

Wniosek musi zawierać także propozycję nowych kontaktów z uwzględnieniem realnych możliwości czasowych oraz dobra dziecka (art. 113 § 1 K.r.o.). Wskazane jest, aby podnieść, że proponowane zmiany nie mają charakteru represyjnego wobec drugiego rodzica, a jedynie służą skutecznej i regularnej realizacji kontaktów.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
kto moze przejrzec akta w prokuraturze?
Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?...
Czy odebranie praw do dziecka zwalnia z płacenia alimentów?
Dzien dobry mam pytanie Ojciec dziecka ma odebrane prawa do syna zaraz po urodzeniu. Matka wychodzi za mąż i dziecko dostaje nazwisko męża. Czy biologiczny ojciec dziecka dalej jest zobowiązany łożyć na dziecko czy juz aktualny mąż który dał nazwisko ?...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...

Wyszukiwarka