Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem

Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów.
Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu.
W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu.
Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmianę.
Co pisać w uzasadnieniu?
anonim cytuj
20-10-2024
We wniosku o zmianę kontaktów z dzieckiem należy wskazać, że od czasu ostatniego orzeczenia zaszła istotna zmiana okoliczności – jest to przesłanka z art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który umożliwia zmianę orzeczenia dotyczącego kontaktów w przypadku zmiany stosunków.

W uzasadnieniu należy wskazać:

– aktualną sytuację zawodową (zmiana miejsca pracy, godziny pracy uniemożliwiające realizację kontaktów w dotychczasowej formie),
– brak możliwości realizacji kontaktów w tygodniu, co czyni orzeczenie niewykonalnym w praktyce,
– utrudnianie kontaktów przez drugiego rodzica poprzez jednostronne planowanie zajęć dodatkowych w czasie przypadającym na ustalone kontakty,
– brak konsultacji w sprawach istotnych dotyczących dziecka, co narusza zasadę wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej (art. 97 § 2 K.r.o.),
– gotowość do wykonywania kontaktów w innych terminach, które umożliwią zachowanie relacji z dziećmi i realizację obowiązków zawodowych.

Wniosek musi zawierać także propozycję nowych kontaktów z uwzględnieniem realnych możliwości czasowych oraz dobra dziecka (art. 113 § 1 K.r.o.). Wskazane jest, aby podnieść, że proponowane zmiany nie mają charakteru represyjnego wobec drugiego rodzica, a jedynie służą skutecznej i regularnej realizacji kontaktów.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
W jaki sposób osoba przebywająca w areszcie śledczym może odrzucić spadek?
Witam serdecznie, w jaki sposób osoba przebywająca w areszcie śledczym może odrzucić spadek?...
Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...
Brat mieszka w bloku i ma 2 psy, jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada. Policja nie chce przyjąć zawiadomienia o nękaniu.
Witam może ktoś będzie w stanie pomóc co zrobić . Brat mieszka w bloku i ma 2 psy jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada i już kilka razy wzywał straż miejska był też na wizycie patrol Animals psy są zadbane żadnych uwag . Sąsiad raz już napisał na drzwiach cyt ,, ucisz te psy kur .... ,, Były też liściki na temat uciszenia psów . Była policja dzielnicowy i nic wczoraj brat poszedl po psy i wyszedł wieczorem pod jego nieobecność sąsiad zadzwo...

Wyszukiwarka