Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej

Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??
anonim cytuj
06-10-2024
W przypadku ogłoszenia upadłości konsumenckiej, syndyk zajmuje wynagrodzenie upadłego zgodnie z art. 63 ust. 1 w zw. z art. 491² ustawy Prawo upadłościowe oraz przepisami Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.

Z wynagrodzenia za pracę syndyk może zająć kwotę powyżej wysokości niepodlegającej egzekucji według art. 87¹ § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, czyli:

– w przypadku umowy o pracę: pozostaje Ci kwota równa **minimalnemu wynagrodzeniu za pracę** netto (w 2025 r. to 4300 zł brutto miesięcznie, czyli ok. 3260 zł netto przy podstawowych kosztach i braku ulg);
– pozostała część wynagrodzenia wchodzi do masy upadłości.

Jeśli pracujesz na umowie cywilnoprawnej, nie obowiązują przepisy ochronne z Kodeksu pracy i możliwe jest zajęcie całości wynagrodzenia – o ile sąd nie postanowi inaczej.

W razie ustalenia planu spłaty, sąd może ograniczyć zakres potrąceń i ustalić indywidualne raty – ale do momentu jego zatwierdzenia syndyk zabezpiecza całość nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Prywatna pożyczka.
W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?...
Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Mąż zadłuża siebie/nas. Co robić?
Dzień dobry. Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...

Wyszukiwarka