Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej

Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??
anonim cytuj
06-10-2024
W przypadku ogłoszenia upadłości konsumenckiej, syndyk zajmuje wynagrodzenie upadłego zgodnie z art. 63 ust. 1 w zw. z art. 491² ustawy Prawo upadłościowe oraz przepisami Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.

Z wynagrodzenia za pracę syndyk może zająć kwotę powyżej wysokości niepodlegającej egzekucji według art. 87¹ § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, czyli:

– w przypadku umowy o pracę: pozostaje Ci kwota równa **minimalnemu wynagrodzeniu za pracę** netto (w 2025 r. to 4300 zł brutto miesięcznie, czyli ok. 3260 zł netto przy podstawowych kosztach i braku ulg);
– pozostała część wynagrodzenia wchodzi do masy upadłości.

Jeśli pracujesz na umowie cywilnoprawnej, nie obowiązują przepisy ochronne z Kodeksu pracy i możliwe jest zajęcie całości wynagrodzenia – o ile sąd nie postanowi inaczej.

W razie ustalenia planu spłaty, sąd może ograniczyć zakres potrąceń i ustalić indywidualne raty – ale do momentu jego zatwierdzenia syndyk zabezpiecza całość nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?
Dzień dobry Przychodzę z takim zapytwniem; Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci? Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
Uchylenie alimentów.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje ( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące: 1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje) 2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów. 3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...

Wyszukiwarka