Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej

Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??
anonim cytuj
06-10-2024
W przypadku ogłoszenia upadłości konsumenckiej, syndyk zajmuje wynagrodzenie upadłego zgodnie z art. 63 ust. 1 w zw. z art. 491² ustawy Prawo upadłościowe oraz przepisami Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.

Z wynagrodzenia za pracę syndyk może zająć kwotę powyżej wysokości niepodlegającej egzekucji według art. 87¹ § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, czyli:

– w przypadku umowy o pracę: pozostaje Ci kwota równa **minimalnemu wynagrodzeniu za pracę** netto (w 2025 r. to 4300 zł brutto miesięcznie, czyli ok. 3260 zł netto przy podstawowych kosztach i braku ulg);
– pozostała część wynagrodzenia wchodzi do masy upadłości.

Jeśli pracujesz na umowie cywilnoprawnej, nie obowiązują przepisy ochronne z Kodeksu pracy i możliwe jest zajęcie całości wynagrodzenia – o ile sąd nie postanowi inaczej.

W razie ustalenia planu spłaty, sąd może ograniczyć zakres potrąceń i ustalić indywidualne raty – ale do momentu jego zatwierdzenia syndyk zabezpiecza całość nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi
Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową. Temat mocno skomplikowany. Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie. Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów. ...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Pożyczka pod zabezpieczenie
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza. Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?...
Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...

Wyszukiwarka