Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej

Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??
anonim cytuj
06-10-2024
W przypadku ogłoszenia upadłości konsumenckiej, syndyk zajmuje wynagrodzenie upadłego zgodnie z art. 63 ust. 1 w zw. z art. 491² ustawy Prawo upadłościowe oraz przepisami Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.

Z wynagrodzenia za pracę syndyk może zająć kwotę powyżej wysokości niepodlegającej egzekucji według art. 87¹ § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, czyli:

– w przypadku umowy o pracę: pozostaje Ci kwota równa **minimalnemu wynagrodzeniu za pracę** netto (w 2025 r. to 4300 zł brutto miesięcznie, czyli ok. 3260 zł netto przy podstawowych kosztach i braku ulg);
– pozostała część wynagrodzenia wchodzi do masy upadłości.

Jeśli pracujesz na umowie cywilnoprawnej, nie obowiązują przepisy ochronne z Kodeksu pracy i możliwe jest zajęcie całości wynagrodzenia – o ile sąd nie postanowi inaczej.

W razie ustalenia planu spłaty, sąd może ograniczyć zakres potrąceń i ustalić indywidualne raty – ale do momentu jego zatwierdzenia syndyk zabezpiecza całość nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Zwolnienie chorobowe w trakcie wypowiedzenia.
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...
Mieszkanie komunalne a dziedziczenie.
Mieszkałam razem z rodzicami w mieszkaniu komunalnym. Jestem tam zameldowana razem z córka , po zawarciu małżeństwa wyprowadziłam się. Mój tata niedawno zmarł , została tam tylko mama. Moje pytanie brzmi , co mogę zrobić żeby w przyszłości tego mieszkania nie stracić ?...
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...

Wyszukiwarka