Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej
Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??
W przypadku ogłoszenia upadłości konsumenckiej, syndyk zajmuje wynagrodzenie upadłego zgodnie z art. 63 ust. 1 w zw. z art. 491² ustawy Prawo upadłościowe oraz przepisami Kodeksu pracy o ochronie wynagrodzenia.
Z wynagrodzenia za pracę syndyk może zająć kwotę powyżej wysokości niepodlegającej egzekucji według art. 87¹ § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, czyli:
– w przypadku umowy o pracę: pozostaje Ci kwota równa **minimalnemu wynagrodzeniu za pracę** netto (w 2025 r. to 4300 zł brutto miesięcznie, czyli ok. 3260 zł netto przy podstawowych kosztach i braku ulg);
– pozostała część wynagrodzenia wchodzi do masy upadłości.
Jeśli pracujesz na umowie cywilnoprawnej, nie obowiązują przepisy ochronne z Kodeksu pracy i możliwe jest zajęcie całości wynagrodzenia – o ile sąd nie postanowi inaczej.
W razie ustalenia planu spłaty, sąd może ograniczyć zakres potrąceń i ustalić indywidualne raty – ale do momentu jego zatwierdzenia syndyk zabezpiecza całość nadwyżki ponad kwotę wolną od zajęcia.
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...
Kiedy Sąd uznaje pismo za dostarczone?
Ja go nie odbieram, przychodzi awizo powtórne, pismo wraca do Sądu i jest uznane za dostarczone? Czy jest ponownie dostarczane, awizowane powtórnie i dopiero wtedy uznaje się za dostarczone?...
Dostałem od sąsiadów list do skrzynki (oczywiście anonimowy, bo nikogo nie staś na to by podejść i powiedzieć), że zbyt głośno robię jedzenie w nocy i zostanie powiadomiona straż miejska, czy jest się czego obawiać? Piszą, że zakłócam ciszę nocną, chociaż inni sąsiedzi regularnie odpalają muzyke na full i nie mam z tym najmniejszego problemu, a ktoś mi grozi strażą miejską, bo jest mu za głośno. Co w przypadku, gdy straz miejska przyjedzie? Czy m...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: