Urlop

W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza.
anonim cytuj
30-05-2024
Pracodawca ma prawo do zarządzania urlopami pracowników, jednak nie może całkowicie zablokować możliwości skorzystania z urlopu przez dłuższy okres bez uzasadnionych powodów. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy:

Prawo do urlopu: Zgodnie z art. 152 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, który powinien być udzielony w roku kalendarzowym, w którym pracownik nabył do niego prawo. Pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu, aby pracownik mógł go wykorzystać, zgodnie z art. 161 Kodeksu pracy.

Plan urlopów: Art. 163 Kodeksu pracy wskazuje, że urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów, który ustala pracodawca, uwzględniając wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Jeżeli jednak pracodawca blokuje możliwość skorzystania z urlopu przez długi okres, powinien to uzasadnić istotnymi potrzebami zakładu pracy.

Obowiązek udzielenia urlopu: Pracodawca nie może uniemożliwiać pracownikowi skorzystania z przysługującego mu urlopu przez długi czas. Jeśli do końca roku masz do wykorzystania 20 dni urlopu, pracodawca powinien umożliwić Ci ich wykorzystanie. W przeciwnym razie naraża się na zarzut naruszenia przepisów o urlopach, co może skutkować odpowiedzialnością prawną.

Urlop na żądanie: Należy pamiętać, że masz prawo do 4 dni urlopu na żądanie w każdym roku kalendarzowym, które możesz wykorzystać w terminie przez siebie wskazanym, a pracodawca nie może odmówić jego udzielenia, chyba że występują szczególne okoliczności.

Podsumowując, pracodawca nie powinien całkowicie blokować możliwości skorzystania z urlopu przez tak długi okres bez uzasadnionych przyczyn. Masz prawo domagać się udzielenia urlopu zgodnie z przepisami prawa pracy. W przypadku dalszych problemów warto rozważyć skierowanie sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
Agresywny i uciążliwy sąsiad.
Co można zrobić z chorym psychicznie (schizofrenia paranoidalna) on jest naszym sąsiadem, wszystko trwa już kilkanaście lat, są różne epizody był nawet zamknięty na 1 rok i 8 miesięcy w zakładzie psychiatrycznym został zwolniony bo siostra go wzięła na swoją odpowiedzialność ale po kilku latach sama zrezygnowała bo miała dość. On od kilku lat terroryzuje całą kamienice ,wychodzi ubliża nam wszystkim ,ostatnio już zaczyna brać w ręce różne rzeczy ...
Komornik a spadek.
Moi rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie, tylko nie wiedzą w jaki sposób (tzn. spadek ,za opiekę...itd.). Niestety mam zajęcie komornicze dość duże, mam dwójkę dzieci. Co zrobić żeby nie stracić mieszkania po śmierci rodziców....

Wyszukiwarka