Urlop

W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza.
anonim cytuj
30-05-2024
Pracodawca ma prawo do zarządzania urlopami pracowników, jednak nie może całkowicie zablokować możliwości skorzystania z urlopu przez dłuższy okres bez uzasadnionych powodów. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy:

Prawo do urlopu: Zgodnie z art. 152 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, który powinien być udzielony w roku kalendarzowym, w którym pracownik nabył do niego prawo. Pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu, aby pracownik mógł go wykorzystać, zgodnie z art. 161 Kodeksu pracy.

Plan urlopów: Art. 163 Kodeksu pracy wskazuje, że urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów, który ustala pracodawca, uwzględniając wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Jeżeli jednak pracodawca blokuje możliwość skorzystania z urlopu przez długi okres, powinien to uzasadnić istotnymi potrzebami zakładu pracy.

Obowiązek udzielenia urlopu: Pracodawca nie może uniemożliwiać pracownikowi skorzystania z przysługującego mu urlopu przez długi czas. Jeśli do końca roku masz do wykorzystania 20 dni urlopu, pracodawca powinien umożliwić Ci ich wykorzystanie. W przeciwnym razie naraża się na zarzut naruszenia przepisów o urlopach, co może skutkować odpowiedzialnością prawną.

Urlop na żądanie: Należy pamiętać, że masz prawo do 4 dni urlopu na żądanie w każdym roku kalendarzowym, które możesz wykorzystać w terminie przez siebie wskazanym, a pracodawca nie może odmówić jego udzielenia, chyba że występują szczególne okoliczności.

Podsumowując, pracodawca nie powinien całkowicie blokować możliwości skorzystania z urlopu przez tak długi okres bez uzasadnionych przyczyn. Masz prawo domagać się udzielenia urlopu zgodnie z przepisami prawa pracy. W przypadku dalszych problemów warto rozważyć skierowanie sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...
Firma windykacyjna
Witam mam pytanie czy grupa windykacyjna ma prawo straszysz podaniem do sądu z art 286 kk 1 dodam że pożyczką była w połowie spłacona później się posypało utrata dochodu....
Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...

Wyszukiwarka