Zawieszenie postępowania.

W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS. Informacja o tym znajduje się wyłącznie w akcie notarialnym, w którym protokołowano nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podjęto uchwałę o odwołaniu członka zarządu i o powołaniu nowego członka zarządu.
Czy lepiej będzie złożyć zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania czy pisać od razu wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania? Argument będzie ten sam - spółka ma zarząd, tylko nie ma o nim wzmianki w KRS.
anonim cytuj
11-04-2024
Brak wpisu w rejestrze to jednak pewne niedopatrzenie spółki, sąd miał prawo zawiesić ponieważ jak wynika z tego co piszesz nie miał informacji o niewpisanym członku zarządu. Według mnie lepiej już poczekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu i złożyć o podjęcie z załączeniem uchwały walnego zgromadzenia.

anonim cytuj
11-04-2024
Ok. A dlaczego trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu?

anonim cytuj
11-04-2024
Jest zaskarżalne więc według mnie formalnie jeszcze nie jest zawieszone a wniosek o podjęcie dotyczy przecież tylko postępowania zawieszonego. Zawieszenie będzie skuteczne od dnia wydania postanowienia o ile to postanowienie uprawomocni się.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Pieszy bez odblasków.
Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?...
wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...
Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...

Wyszukiwarka