Zawieszenie postępowania.

W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS. Informacja o tym znajduje się wyłącznie w akcie notarialnym, w którym protokołowano nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podjęto uchwałę o odwołaniu członka zarządu i o powołaniu nowego członka zarządu.
Czy lepiej będzie złożyć zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania czy pisać od razu wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania? Argument będzie ten sam - spółka ma zarząd, tylko nie ma o nim wzmianki w KRS.
anonim cytuj
11-04-2024
Brak wpisu w rejestrze to jednak pewne niedopatrzenie spółki, sąd miał prawo zawiesić ponieważ jak wynika z tego co piszesz nie miał informacji o niewpisanym członku zarządu. Według mnie lepiej już poczekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu i złożyć o podjęcie z załączeniem uchwały walnego zgromadzenia.

anonim cytuj
11-04-2024
Ok. A dlaczego trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu?

anonim cytuj
11-04-2024
Jest zaskarżalne więc według mnie formalnie jeszcze nie jest zawieszone a wniosek o podjęcie dotyczy przecież tylko postępowania zawieszonego. Zawieszenie będzie skuteczne od dnia wydania postanowienia o ile to postanowienie uprawomocni się.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Czy tylko w jednej aptece mogę zrealizować receptę?
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...
Umowa zlecenia bez terminu wypłacenia wynagrodzenia
Mam umowę zlecenie, na której nie ma nic wspomniane o terminie wypłacenia wynagrodzenia. Jest tylko stawka godzinowa, pracodawca nic nie wspomniał do kiedy bede dostawać wynagrodzenie. Jak mam to interpretować? Pierwszy raz spotykam się z brakiem terminu wynagordzenia....
Czy mogę złożyć wniosek o rodzinne?
Witam, we wrześniu rozwiązałem umowę o pracę. W Październiku założyłem jdg, i mój dochód był w granicach 2000 zł netto na 5 osób. Mam pytanie, dowiedziałem się dzisiaj że mogłem składać o rodzinne. W sierpniu urodziło mi się dziecko i dowiedziałem się że dostałbym dodatkowo 1000 zł w ramach rodzinnego + rodzinne za październik. W listopadzie mój dochód będzie już przewyższał dochód, który trzeba mieć aby uzyskać rodzinne. Czy jak złożę wniosek dz...

Wyszukiwarka