Zawieszenie postępowania.

W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS. Informacja o tym znajduje się wyłącznie w akcie notarialnym, w którym protokołowano nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podjęto uchwałę o odwołaniu członka zarządu i o powołaniu nowego członka zarządu.
Czy lepiej będzie złożyć zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania czy pisać od razu wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania? Argument będzie ten sam - spółka ma zarząd, tylko nie ma o nim wzmianki w KRS.
anonim cytuj
11-04-2024
Brak wpisu w rejestrze to jednak pewne niedopatrzenie spółki, sąd miał prawo zawiesić ponieważ jak wynika z tego co piszesz nie miał informacji o niewpisanym członku zarządu. Według mnie lepiej już poczekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu i złożyć o podjęcie z załączeniem uchwały walnego zgromadzenia.

anonim cytuj
11-04-2024
Ok. A dlaczego trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu?

anonim cytuj
11-04-2024
Jest zaskarżalne więc według mnie formalnie jeszcze nie jest zawieszone a wniosek o podjęcie dotyczy przecież tylko postępowania zawieszonego. Zawieszenie będzie skuteczne od dnia wydania postanowienia o ile to postanowienie uprawomocni się.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.
Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi z...
Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....
Mandat za brak biletu
Witam. Otrzymałam ostatnio mandat poczta za brak biletu w strefie parkowania z dnia 10.02.2020r. Wiem, ze bilet za parkowanie był, gdyż zawsze tego pilnuje. Dzwoniłam do Zarządu Dróg Miasta, Pan z którym rozmiawialam stwierdził, ze ma zdjęcie samochodu i widać, ze jest coś za szyba ale zdjęcia są niewyraźne i nie można stwierdzić czy była opłata. W tym wypadku polecił napisać odwołanie na tej podstawie. Tak tez zrobiłam. Otrzymałam odpowiedz od...

Wyszukiwarka