Zawieszenie postępowania.

W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS. Informacja o tym znajduje się wyłącznie w akcie notarialnym, w którym protokołowano nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podjęto uchwałę o odwołaniu członka zarządu i o powołaniu nowego członka zarządu.
Czy lepiej będzie złożyć zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania czy pisać od razu wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania? Argument będzie ten sam - spółka ma zarząd, tylko nie ma o nim wzmianki w KRS.
anonim cytuj
11-04-2024
Brak wpisu w rejestrze to jednak pewne niedopatrzenie spółki, sąd miał prawo zawiesić ponieważ jak wynika z tego co piszesz nie miał informacji o niewpisanym członku zarządu. Według mnie lepiej już poczekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu i złożyć o podjęcie z załączeniem uchwały walnego zgromadzenia.

anonim cytuj
11-04-2024
Ok. A dlaczego trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu?

anonim cytuj
11-04-2024
Jest zaskarżalne więc według mnie formalnie jeszcze nie jest zawieszone a wniosek o podjęcie dotyczy przecież tylko postępowania zawieszonego. Zawieszenie będzie skuteczne od dnia wydania postanowienia o ile to postanowienie uprawomocni się.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Całkowita spłata kredytu.
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...

Wyszukiwarka