Zawieszenie postępowania.

W sprawie o zapłatę przeciwko spółce z o.o. sąd zawiesił mi postępowanie, bo wykreślono jedynego członka zarządu pozwanej spółki. W sumie bym się nie przejął, no bo można powołać kuratora itp. Ale sprawdziłem wniosek o wykreślenie, który złożyła ta spółka do KRS i dopatrzyłem się, że powołano nowego członka zarządu, którego nie ujęto we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców. Czyli formalnie spółka ma zarząd, ale nie został on ujawniony w KRS. Informacja o tym znajduje się wyłącznie w akcie notarialnym, w którym protokołowano nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, na którym podjęto uchwałę o odwołaniu członka zarządu i o powołaniu nowego członka zarządu.
Czy lepiej będzie złożyć zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania czy pisać od razu wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania? Argument będzie ten sam - spółka ma zarząd, tylko nie ma o nim wzmianki w KRS.
anonim cytuj
11-04-2024
Brak wpisu w rejestrze to jednak pewne niedopatrzenie spółki, sąd miał prawo zawiesić ponieważ jak wynika z tego co piszesz nie miał informacji o niewpisanym członku zarządu. Według mnie lepiej już poczekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu i złożyć o podjęcie z załączeniem uchwały walnego zgromadzenia.

anonim cytuj
11-04-2024
Ok. A dlaczego trzeba czekać na uprawomocnienie się postanowienia o zawieszeniu?

anonim cytuj
11-04-2024
Jest zaskarżalne więc według mnie formalnie jeszcze nie jest zawieszone a wniosek o podjęcie dotyczy przecież tylko postępowania zawieszonego. Zawieszenie będzie skuteczne od dnia wydania postanowienia o ile to postanowienie uprawomocni się.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów postępowania od strony przegranej.
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie. Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.
Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...

Wyszukiwarka