Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?

Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocnienia?
anonim cytuj
10-04-2024
Sąd nie wzywał Cię do uzupełnienia braków formalnych?

anonim cytuj
10-04-2024
Źle napisałem i pomyliłem strony. Ja jestem powodem i nakaz został poprawnie wydany i wysłany do pozwanego, on nie odebrał awizo, co już jest w aktach sprawy jako doręczenie zastępcze i od tej daty doręczenia minęło już grubo 14 dni, a status się nie zrobił jako prawomocny.

anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli sąd Cię nie wzywał to najprawdopodobniej nakaz zapłaty uprawomocni się (na skutek fikcji doręczenia) pod warunkiem, że adres pozwanego jest zgodny z adresem w bazie PESEL, jednak musisz uzbroić się w cierpliwość. Zawsze możesz wysłać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy.

anonim cytuj
10-04-2024
Nie, nie byłem wzywany do uzupełnienia, co mnie trochę przyznam nawet zdziwiło, gdyż pozew składałem sam i po raz pierwszy. Po przeczytaniu jakiegoś dokumentu co ma się znaleźć w pozwie byłem pewien, że albo odrzucą albo wezwą właśnie. Pozwany to firma JDG i adres raczej zgodny (taki podał w CEIDG i wygląda na to, że to jego dom prywatny) z tym, że podejrzewam, że przebywa za granicą, gdyż działalność zawiesił w CEIDG.
A to uprawomocnienie nie powinno wejść automatem po 14 dniach? Rozumiem zatem, że oni coś jeszcze ręcznie muszą wpisać aby się uprawomocniło?

anonim cytuj
10-04-2024
W EPU jest ponad 1.5 miliona spraw rocznie, także cud, że to się w ogóle spina wszystko. Nakaz pewnie już jest prawomocny jeśli było dwukrotne awizo, teraz Sąd musi nadać klauzulę wykonalności, nie trzeba o nią wnosić w EPU to się dzieje z urzędu.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
Pieniądze nie zaksięgowały się na koncie po osobistej wpłacie.
Mój ojciec chciał wpłacić dzisiaj 4 tysiące na konto przez bankomat. Pieniądze „zjedzone”, babka z infolinii kazała czekać do 2 tygodni, aby się pojawiły i tyle. Bardzo nie miło odniosła się względem taty, odpowiadała ogólnikowo. Jest w ogóle jakaś szansa aby to przyspieszyć?...

Wyszukiwarka