Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?

Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocnienia?
anonim cytuj
10-04-2024
Sąd nie wzywał Cię do uzupełnienia braków formalnych?

anonim cytuj
10-04-2024
Źle napisałem i pomyliłem strony. Ja jestem powodem i nakaz został poprawnie wydany i wysłany do pozwanego, on nie odebrał awizo, co już jest w aktach sprawy jako doręczenie zastępcze i od tej daty doręczenia minęło już grubo 14 dni, a status się nie zrobił jako prawomocny.

anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli sąd Cię nie wzywał to najprawdopodobniej nakaz zapłaty uprawomocni się (na skutek fikcji doręczenia) pod warunkiem, że adres pozwanego jest zgodny z adresem w bazie PESEL, jednak musisz uzbroić się w cierpliwość. Zawsze możesz wysłać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy.

anonim cytuj
10-04-2024
Nie, nie byłem wzywany do uzupełnienia, co mnie trochę przyznam nawet zdziwiło, gdyż pozew składałem sam i po raz pierwszy. Po przeczytaniu jakiegoś dokumentu co ma się znaleźć w pozwie byłem pewien, że albo odrzucą albo wezwą właśnie. Pozwany to firma JDG i adres raczej zgodny (taki podał w CEIDG i wygląda na to, że to jego dom prywatny) z tym, że podejrzewam, że przebywa za granicą, gdyż działalność zawiesił w CEIDG.
A to uprawomocnienie nie powinno wejść automatem po 14 dniach? Rozumiem zatem, że oni coś jeszcze ręcznie muszą wpisać aby się uprawomocniło?

anonim cytuj
10-04-2024
W EPU jest ponad 1.5 miliona spraw rocznie, także cud, że to się w ogóle spina wszystko. Nakaz pewnie już jest prawomocny jeśli było dwukrotne awizo, teraz Sąd musi nadać klauzulę wykonalności, nie trzeba o nią wnosić w EPU to się dzieje z urzędu.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Kwaranatnna
Czy nałożona kwarantanna to wystarczające usprawiedliwienie nieobecności w pracy? W końcu od samego Ministra Zdrowia ...
rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Czy można pracować na urlopie wychowawczym?
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....
Czy mogę złożyć wniosek o rodzinne?
Witam, we wrześniu rozwiązałem umowę o pracę. W Październiku założyłem jdg, i mój dochód był w granicach 2000 zł netto na 5 osób. Mam pytanie, dowiedziałem się dzisiaj że mogłem składać o rodzinne. W sierpniu urodziło mi się dziecko i dowiedziałem się że dostałbym dodatkowo 1000 zł w ramach rodzinnego + rodzinne za październik. W listopadzie mój dochód będzie już przewyższał dochód, który trzeba mieć aby uzyskać rodzinne. Czy jak złożę wniosek dz...

Wyszukiwarka