Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocnienia?
Sąd nie wzywał Cię do uzupełnienia braków formalnych?
anonim cytuj
10-04-2024
Źle napisałem i pomyliłem strony. Ja jestem powodem i nakaz został poprawnie wydany i wysłany do pozwanego, on nie odebrał awizo, co już jest w aktach sprawy jako doręczenie zastępcze i od tej daty doręczenia minęło już grubo 14 dni, a status się nie zrobił jako prawomocny.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli sąd Cię nie wzywał to najprawdopodobniej nakaz zapłaty uprawomocni się (na skutek fikcji doręczenia) pod warunkiem, że adres pozwanego jest zgodny z adresem w bazie PESEL, jednak musisz uzbroić się w cierpliwość. Zawsze możesz wysłać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy.
anonim cytuj
10-04-2024
Nie, nie byłem wzywany do uzupełnienia, co mnie trochę przyznam nawet zdziwiło, gdyż pozew składałem sam i po raz pierwszy. Po przeczytaniu jakiegoś dokumentu co ma się znaleźć w pozwie byłem pewien, że albo odrzucą albo wezwą właśnie. Pozwany to firma JDG i adres raczej zgodny (taki podał w CEIDG i wygląda na to, że to jego dom prywatny) z tym, że podejrzewam, że przebywa za granicą, gdyż działalność zawiesił w CEIDG.
A to uprawomocnienie nie powinno wejść automatem po 14 dniach? Rozumiem zatem, że oni coś jeszcze ręcznie muszą wpisać aby się uprawomocniło?
anonim cytuj
10-04-2024
W EPU jest ponad 1.5 miliona spraw rocznie, także cud, że to się w ogóle spina wszystko. Nakaz pewnie już jest prawomocny jeśli było dwukrotne awizo, teraz Sąd musi nadać klauzulę wykonalności, nie trzeba o nią wnosić w EPU to się dzieje z urzędu.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Mam pytanie w sprawie rozliczenia pit: jestem osobą poniżej 26 roku życia (kończę pod koniec lutego). W zeszłym roku pracowałam w kilku zakładach pracy zarówno na UOP jak i zlecenie (także jednodniowe). Moje pytanie brzmi, czy muszę rozliczać się z tych wszystkich zatrudnień, czy wystarczy wypełnić jakiś dokument online? Zawsze płaciłam za rozliczenie księgowej, ale wydaje mi się, że stówka za rozliczenie pit zerowego to trochę dużo....
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: