Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocnienia?
Sąd nie wzywał Cię do uzupełnienia braków formalnych?
anonim cytuj
10-04-2024
Źle napisałem i pomyliłem strony. Ja jestem powodem i nakaz został poprawnie wydany i wysłany do pozwanego, on nie odebrał awizo, co już jest w aktach sprawy jako doręczenie zastępcze i od tej daty doręczenia minęło już grubo 14 dni, a status się nie zrobił jako prawomocny.
anonim cytuj
10-04-2024
Jeśli sąd Cię nie wzywał to najprawdopodobniej nakaz zapłaty uprawomocni się (na skutek fikcji doręczenia) pod warunkiem, że adres pozwanego jest zgodny z adresem w bazie PESEL, jednak musisz uzbroić się w cierpliwość. Zawsze możesz wysłać wniosek o przyspieszenie rozpoznania sprawy.
anonim cytuj
10-04-2024
Nie, nie byłem wzywany do uzupełnienia, co mnie trochę przyznam nawet zdziwiło, gdyż pozew składałem sam i po raz pierwszy. Po przeczytaniu jakiegoś dokumentu co ma się znaleźć w pozwie byłem pewien, że albo odrzucą albo wezwą właśnie. Pozwany to firma JDG i adres raczej zgodny (taki podał w CEIDG i wygląda na to, że to jego dom prywatny) z tym, że podejrzewam, że przebywa za granicą, gdyż działalność zawiesił w CEIDG.
A to uprawomocnienie nie powinno wejść automatem po 14 dniach? Rozumiem zatem, że oni coś jeszcze ręcznie muszą wpisać aby się uprawomocniło?
anonim cytuj
10-04-2024
W EPU jest ponad 1.5 miliona spraw rocznie, także cud, że to się w ogóle spina wszystko. Nakaz pewnie już jest prawomocny jeśli było dwukrotne awizo, teraz Sąd musi nadać klauzulę wykonalności, nie trzeba o nią wnosić w EPU to się dzieje z urzędu.
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy?
...
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...