Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?

Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść.
anonim cytuj
10-04-2024
Jak wynika z art. 144(1) k.r.o. zobowiązany może uchylić się od wykonania obowiązku alimentacyjnego względem uprawnionego, jeżeli żądanie alimentów jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Nie dotyczy to obowiązku rodziców względem ich małoletniego dziecka.

anonim cytuj
10-04-2024
Jak najbardziej możesz i z dużym prawdopodobieństwem wygrasz!

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Zaległe wynagrodzenie za pracę.
Witam serdecznie co zrobić w przypadku kiedy były szef zalega z wynagrodzeniem? Mąż miał podjąć pracę i był na trzech dniach próbnych podczas których normalnie pracował jak każdy inny pracownik. Zrezygnował z tej pracy z powodów osobistych i warunków pracy które tam były i od tamtego czasu nie chce wypłacić należnego wynagrodzenia odczytuje wiadomości i ignoruje je oraz nie odbiera telefonu. Mąż ma dowody że był wtedy w pracy w postaci zdjęć i wi...

Wyszukiwarka