Odrzucenie spadku po terminie.

Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo
nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, wszystkie rachunki itd płaciłem ja, był na moim utrzymaniu.
Po tacie nie zostało nic, brak jakiegokolwiek inwentarza mieszkania majątku itd. po prostu totalne 0. Moje pytanie czy da się coś z tym jeszcze zrobić? BO boję się że nawet po zapłaceniu tej kwoty mowa tutaj o około 5 tys. zaraz coś wyskoczy z szafy i się zrobi z tego 50 tyś. Nie wiem nawet czego można się spodziewać po 6 latach. Istnieje coś takiego jak przedawnienie ?
anonim cytuj
06-04-2024
Spadek to nie tylko to co posiadała osoba zmarła. Do spadku należą także niespłacone zobowiązania , tj. długi.

anonim cytuj
06-04-2024
W sytuacji podanej w pytaniu jest już za późno na odrzucenie spadku. Zgodnie z art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

anonim cytuj
06-04-2024
Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie

Można powołać się na przedawnienie.
Z art. 804 § 2. Kodeksu postępowania cywilnego wynika, że jeżeli z treści tytułu wykonawczego wynika, że termin przedawnienia dochodzonego roszczenia upłynął, a wierzyciel nie przedłożył dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 11, organ egzekucyjny odmawia wszczęcia egzekucji.

anonim cytuj
06-04-2024
Musisz złożyć oświadczenie co do uchylenia się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędu oświadczenia w przedmiocie przyjęcia bądź odrzucenia spadku. We wniosku powinieneś wskazać, że dochowałeś należytej staranności co do zapoznania się ze stanem faktycznym majątku spadkodawcy. Wskazać ewentualnie inne kwestie które doprowadziły do błędu co do podjętej decyzji o nieodrzucenia spadku.
Sam raczej sobie nie poradzisz. Polecam skorzystanie z usług Adwokata. Przedstawisz mu stan faktyczny, napisze stosowne oświadczenie.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Skierowanie na badania kierowcy z powodu uzależnienia.
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy. Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane. Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania. Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegiu...
Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?
Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę? Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców. Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę. Jest to zgodne z prawem? ...
Obowiązek alimentacyjny.
Czy rodzic płacący alimenty i pobierający jakieś dodatki w pracy na dzieci może te dodatki przekazać jako część należnych alimentów czy jednak musi dodatki przekazać niezależnie od zapłaconych alimentów. Wogóle co można wliczyć w sumę płaconych alimentów?...

Wyszukiwarka