Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo
nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, wszystkie rachunki itd płaciłem ja, był na moim utrzymaniu.
Po tacie nie zostało nic, brak jakiegokolwiek inwentarza mieszkania majątku itd. po prostu totalne 0. Moje pytanie czy da się coś z tym jeszcze zrobić? BO boję się że nawet po zapłaceniu tej kwoty mowa tutaj o około 5 tys. zaraz coś wyskoczy z szafy i się zrobi z tego 50 tyś. Nie wiem nawet czego można się spodziewać po 6 latach. Istnieje coś takiego jak przedawnienie ?
Spadek to nie tylko to co posiadała osoba zmarła. Do spadku należą także niespłacone zobowiązania , tj. długi.
anonim cytuj
06-04-2024
W sytuacji podanej w pytaniu jest już za późno na odrzucenie spadku. Zgodnie z art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
anonim cytuj
06-04-2024
Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie
Można powołać się na przedawnienie.
Z art. 804 § 2. Kodeksu postępowania cywilnego wynika, że jeżeli z treści tytułu wykonawczego wynika, że termin przedawnienia dochodzonego roszczenia upłynął, a wierzyciel nie przedłożył dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 11, organ egzekucyjny odmawia wszczęcia egzekucji.
anonim cytuj
06-04-2024
Musisz złożyć oświadczenie co do uchylenia się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędu oświadczenia w przedmiocie przyjęcia bądź odrzucenia spadku. We wniosku powinieneś wskazać, że dochowałeś należytej staranności co do zapoznania się ze stanem faktycznym majątku spadkodawcy. Wskazać ewentualnie inne kwestie które doprowadziły do błędu co do podjętej decyzji o nieodrzucenia spadku.
Sam raczej sobie nie poradzisz. Polecam skorzystanie z usług Adwokata. Przedstawisz mu stan faktyczny, napisze stosowne oświadczenie.
Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych śr...
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW. Bardzo proszę o odpowiedź....
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: