Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury.
Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw)
Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem.
Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ?
Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mnie wsparcia.
Sama mam córkę 12 i zarabiam 6500 netto i uważam, że w mojej sytuacji jak i w jej (potrafi z emerytury utrzymywać się ale nie na luksusowym poziomie)
Czy ktoś wie jak to prawie wygląda?
Nikt nie jest zobowiązany do sponsorowania nikogo. Rodzice, jeśli znajdą się w niedostatku, co trzeba uzasadnić, mogą żądać od dzieci alimentów i tylko sąd może je orzec, a komornik ściągać.
anonim cytuj
06-04-2024
No tak ale emerytura 3700 to nie jest niedostatek.
anonim cytuj
06-04-2024
Nie jest zdefiniowane pojęcie niedostatku, to podlega ocenie każdego przypadku. Biorąc pod uwagę polskie realia i koszty utrzymania, Pani mama nie znajduje się w niedostatku. Chyba, że zachodzą dodatkowe okoliczności, ciężka, przewlekła choroba, wysokie koszty leczenia i rehabilitacji.
anonim cytuj
06-04-2024
Poinformować matkę, że jeżeli oczekuje pomocy finansowej to powinna kierować się do brata, który dostał mieszkanie umową dożywocia. On jest zobowiązany do pomocy w pierwszej kolejności. Na ten moment matka o ile nie jest chora i nie wydaje całej emerytury na leki nie znajduje się w niedostatku. Niedostatek w pojęciu ogólnym oznacza brak zaspokojonych podstawowych potrzeb. Gdyby jednak w takowym była brat powinien takowe potrzeby jej zapewnić .
anonim cytuj
06-04-2024
Jeśli mieszkanie przepisane jest za dożywotnią opiekę, to na obdarowanym ciąży utrzymanie i opieka nad dożywotnikiem za życia jak i po śmierci (pogrzeb według zwyczaju).
Dzień dobry.
Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne?
Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Witam
Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę.
Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: