Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.

Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury.
Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw)
Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem.
Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ?
Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mnie wsparcia.
Sama mam córkę 12 i zarabiam 6500 netto i uważam, że w mojej sytuacji jak i w jej (potrafi z emerytury utrzymywać się ale nie na luksusowym poziomie)
Czy ktoś wie jak to prawie wygląda?
anonim cytuj
06-04-2024
Nikt nie jest zobowiązany do sponsorowania nikogo. Rodzice, jeśli znajdą się w niedostatku, co trzeba uzasadnić, mogą żądać od dzieci alimentów i tylko sąd może je orzec, a komornik ściągać.

anonim cytuj
06-04-2024
No tak ale emerytura 3700 to nie jest niedostatek.

anonim cytuj
06-04-2024
Nie jest zdefiniowane pojęcie niedostatku, to podlega ocenie każdego przypadku. Biorąc pod uwagę polskie realia i koszty utrzymania, Pani mama nie znajduje się w niedostatku. Chyba, że zachodzą dodatkowe okoliczności, ciężka, przewlekła choroba, wysokie koszty leczenia i rehabilitacji.

anonim cytuj
06-04-2024
Poinformować matkę, że jeżeli oczekuje pomocy finansowej to powinna kierować się do brata, który dostał mieszkanie umową dożywocia. On jest zobowiązany do pomocy w pierwszej kolejności. Na ten moment matka o ile nie jest chora i nie wydaje całej emerytury na leki nie znajduje się w niedostatku. Niedostatek w pojęciu ogólnym oznacza brak zaspokojonych podstawowych potrzeb. Gdyby jednak w takowym była brat powinien takowe potrzeby jej zapewnić .

anonim cytuj
06-04-2024
Jeśli mieszkanie przepisane jest za dożywotnią opiekę, to na obdarowanym ciąży utrzymanie i opieka nad dożywotnikiem za życia jak i po śmierci (pogrzeb według zwyczaju).

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica
Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny....
Umowa o pracę
Pracuje na umowę o pracę. Pierwsza moja umowa była na 1/2 etatu którą pracodawca zmienił na 1/4 etatu. Pracuję 6 godzin dziennie, płacone mam za 4 godziny a na umowie mam 2. Moje pytanie brzmi co mogę zrobić w tej sytuacji?...
Nieopłacony semestr za studia
Dzień dobry, problem jaki chcę przedstawić to nieopłacony semestr za studia. Problem dotyczy obcokrajowca. Pomiędzy 2018-2019 zaliczył pierwszym semestr studiów, które miały trwać 3 lata. W 2020 zaprzestał uczęszczać na zajęcia bez wypowiedzenia umowy. Po 6 miesiącach został powiadomiony, że musi opłacić semestr, nawet jeśli na niego nie uczęszczał i powinien zostać wyrzucony z braku egzaminów? Windykacja uczelni upomina się o płatność ponad 3...

Wyszukiwarka