Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury.
Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw)
Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem.
Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ?
Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mnie wsparcia.
Sama mam córkę 12 i zarabiam 6500 netto i uważam, że w mojej sytuacji jak i w jej (potrafi z emerytury utrzymywać się ale nie na luksusowym poziomie)
Czy ktoś wie jak to prawie wygląda?
Nikt nie jest zobowiązany do sponsorowania nikogo. Rodzice, jeśli znajdą się w niedostatku, co trzeba uzasadnić, mogą żądać od dzieci alimentów i tylko sąd może je orzec, a komornik ściągać.
anonim cytuj
06-04-2024
No tak ale emerytura 3700 to nie jest niedostatek.
anonim cytuj
06-04-2024
Nie jest zdefiniowane pojęcie niedostatku, to podlega ocenie każdego przypadku. Biorąc pod uwagę polskie realia i koszty utrzymania, Pani mama nie znajduje się w niedostatku. Chyba, że zachodzą dodatkowe okoliczności, ciężka, przewlekła choroba, wysokie koszty leczenia i rehabilitacji.
anonim cytuj
06-04-2024
Poinformować matkę, że jeżeli oczekuje pomocy finansowej to powinna kierować się do brata, który dostał mieszkanie umową dożywocia. On jest zobowiązany do pomocy w pierwszej kolejności. Na ten moment matka o ile nie jest chora i nie wydaje całej emerytury na leki nie znajduje się w niedostatku. Niedostatek w pojęciu ogólnym oznacza brak zaspokojonych podstawowych potrzeb. Gdyby jednak w takowym była brat powinien takowe potrzeby jej zapewnić .
anonim cytuj
06-04-2024
Jeśli mieszkanie przepisane jest za dożywotnią opiekę, to na obdarowanym ciąży utrzymanie i opieka nad dożywotnikiem za życia jak i po śmierci (pogrzeb według zwyczaju).
Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy ni...
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?...
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie.
Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: