Jestem na L4 od końca grudnia. Pod koniec stycznia poroniłam. Do 20 kwietnia jestem na L4. Mój pracodawca ma mnie na celowniku ( chce mnie zwolnić). Wiem że nie może tego zrobić jak przebywam na L4. Jak wrócę do pracy jestem świadoma że mnie zwolnią ( specyficzna firma ). Należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop ? ( Z tamtego roku zostały mi 3 dni a z tego nie wiem ) Czy jeśli mnie zwolnią należy mi się odprawa ??
Jest Pani na zwolnieniu lekarskim, czy na skróconym urlopie macierzyńskim po poronieniu? Bo w tym drugim przypadku może Pani wykorzystać bezpośrednio po nim cały urlop wypoczynkowy zarówno zaległy, jak i przysługujący na cały 2024 rok. I w tym czasie również pracodawca nie może wypowiedzieć umowy.
anonim cytuj
03-04-2024
Jestem na zwolnieniu lekarskim. Poronienie było w 10 tygodniu ciąży.
anonim cytuj
03-04-2024
Jeżeli chodzi o urlop z tego roku to powinnaś dostać za 8 dni jak do końca kwietnia będziesz miała zwolnienie . Po 2 dni za każdy miesiąc. Jak dla mnie po czymś takim jak pójdziesz do psychiatry możesz te zwolnienie ciągnąć jeszcze długo.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców.
Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość.
Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan.
Jak można przerwać c...
Prowadzę moją działalność od 1 września 2023. Jestem w tej chwili na małym ZUSie. Cały czas pracuję, bo muszę się jakoś utrzymać.
Jestem teraz w 30 tygodniu ciąży i myślę o przejściu na L4.
Nie wiem jednak, na jaką kwotę mogę liczyć w tym przypadku?
Moje miesięczne opłaty są w okolicach 800 zł bez podatku dochodowego.
Na jaką kwotę chorobowego mogę liczyć w moim przypadku?
Będę wdzięczna, za odpowiedzi osób, które były w podobnej sytuacji do...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: