Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?

Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu.
Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa.
anonim cytuj
26-03-2024
Liczy się data odbioru wezwania. Sąd powinien wyznaczyć następną rozprawę, a za niestawiennictwo trzeba napisać wyjaśnienie dlaczego się nie wstawił, gdyż sąd zazwyczaj tak dla "porządku "wyznacza karę. Maksymalna kara za jednorazowe niestawiennictwo to 3.000 zł. Najczęściej sędziowie stopniują wysokość kary. Na przykład za pierwsze niestawiennictwo sąd wymierza karę 1000 zł, za kolejne 2000 zł.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Małoletnia córka nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...

Wyszukiwarka