Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?
Dziwna ta firma, zazwyczaj jest tak że osoba zwalniająca się lub odchodząca na emeryturę musi rozliczyć pożyczkę w zakładzie chyba że żyranci się dogadają z pożyczkobiorcą i podpiszą że zgadzają się.
anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić pożyczkę - na tym polega bycie żyrantem właśnie, potem może Pani pozwać koleżankę o zwrot.
anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić za koleżankę pożyczkę, bo do tego się Pani zobowiązała. Potem można próbować odzyskać zwrot od koleżanki. Jeśli nie odda, na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Komornik ściągnie dług, albo nie.
anonim cytuj
26-03-2024
A czy jak będę spłacać tą pożyczkę to mogę od pracodawcy żądać jakiegoś pokwitowania, że takie pieniążki zostały potrącone z wypłaty ??
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza).
Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu?
Pracownik zartudniony n...
Witam
Sąd przyznał byłej partnerce alimenty na najmłodszą z naszej trójki dzieci w wysokości 500zł celowo doprowadziła mnie do zadłużenia nie podając adresu zamieszkania i odmawiając podania numeru konta bankowego.
Po czym zgłosiła sprawę o uchylaniu się od alimentów, zapoznając się z aktami sprawy na komisariacie znalazłem w aktach adres i poszły przekazem pocztowym pierwsze alimenty po czym w kolejnych 3 miesiącach kolejne ostatniego 4 miesią...
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: