Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?
Dziwna ta firma, zazwyczaj jest tak że osoba zwalniająca się lub odchodząca na emeryturę musi rozliczyć pożyczkę w zakładzie chyba że żyranci się dogadają z pożyczkobiorcą i podpiszą że zgadzają się.
anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić pożyczkę - na tym polega bycie żyrantem właśnie, potem może Pani pozwać koleżankę o zwrot.
anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić za koleżankę pożyczkę, bo do tego się Pani zobowiązała. Potem można próbować odzyskać zwrot od koleżanki. Jeśli nie odda, na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Komornik ściągnie dług, albo nie.
anonim cytuj
26-03-2024
A czy jak będę spłacać tą pożyczkę to mogę od pracodawcy żądać jakiegoś pokwitowania, że takie pieniążki zostały potrącone z wypłaty ??
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni.
pracownicy mają w umowach klauzulę:
"informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo"
Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego,
czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym.
Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to?
Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika.
Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ?
Cz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: