Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.

Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?
anonim cytuj
26-03-2024
Dziwna ta firma, zazwyczaj jest tak że osoba zwalniająca się lub odchodząca na emeryturę musi rozliczyć pożyczkę w zakładzie chyba że żyranci się dogadają z pożyczkobiorcą i podpiszą że zgadzają się.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić pożyczkę - na tym polega bycie żyrantem właśnie, potem może Pani pozwać koleżankę o zwrot.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić za koleżankę pożyczkę, bo do tego się Pani zobowiązała. Potem można próbować odzyskać zwrot od koleżanki. Jeśli nie odda, na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Komornik ściągnie dług, albo nie.

anonim cytuj
26-03-2024
A czy jak będę spłacać tą pożyczkę to mogę od pracodawcy żądać jakiegoś pokwitowania, że takie pieniążki zostały potrącone z wypłaty ??

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Jak odebrać rzeczy od współmałżonka?
Witam, mąż ma niebieska kartę. Obecnie zakręca mi wode, wyłącza prac, zamyka pomieszczenia. Mieszkanie jest jego, mieszkamy z dziećmi. Nie łoży na ich utrzymanie. Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz. Co mogę zrobić, żeby odebrać swoje rzeczy i móc się wyprowadzić? Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów? W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko....
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Pożyczka dla kolegi.
Kolega ma nam do oddania pieniądze kwota 13 tys. cały czas czekamy aż będzie oddawał ale wymiguje się tym że nie ma i moje pytanie jest takie czy można nagrywać naszą rozmowę gdzie rozmawiamy o tym i postraszyć go np. sądem bo nie mam pojęcia jak to zrobić i czy mogę coś działać....

Wyszukiwarka