Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.

Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?
anonim cytuj
26-03-2024
Dziwna ta firma, zazwyczaj jest tak że osoba zwalniająca się lub odchodząca na emeryturę musi rozliczyć pożyczkę w zakładzie chyba że żyranci się dogadają z pożyczkobiorcą i podpiszą że zgadzają się.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić pożyczkę - na tym polega bycie żyrantem właśnie, potem może Pani pozwać koleżankę o zwrot.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić za koleżankę pożyczkę, bo do tego się Pani zobowiązała. Potem można próbować odzyskać zwrot od koleżanki. Jeśli nie odda, na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Komornik ściągnie dług, albo nie.

anonim cytuj
26-03-2024
A czy jak będę spłacać tą pożyczkę to mogę od pracodawcy żądać jakiegoś pokwitowania, że takie pieniążki zostały potrącone z wypłaty ??

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...
Pracodawca spóźnia się z wynagrodzeniem. Co zrobić
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Podpisanie umowy z obywatelem Ukrainy.
Jeśli chce wynająć Ukraińcom mieszkanie, umowa spisana notarialnie to czy musi być w języku ukraińskim? Będzie ich przyjaciel jako tłumacz (ale nie jest zawodowym tłumaczem). Jednak czy umowa podpisana w języku polskim będzie ważna? Bardzo dziękuje za odpowiedzi....

Wyszukiwarka