Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.

Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?
anonim cytuj
26-03-2024
Dziwna ta firma, zazwyczaj jest tak że osoba zwalniająca się lub odchodząca na emeryturę musi rozliczyć pożyczkę w zakładzie chyba że żyranci się dogadają z pożyczkobiorcą i podpiszą że zgadzają się.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić pożyczkę - na tym polega bycie żyrantem właśnie, potem może Pani pozwać koleżankę o zwrot.

anonim cytuj
26-03-2024
Spłacić za koleżankę pożyczkę, bo do tego się Pani zobowiązała. Potem można próbować odzyskać zwrot od koleżanki. Jeśli nie odda, na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Komornik ściągnie dług, albo nie.

anonim cytuj
26-03-2024
A czy jak będę spłacać tą pożyczkę to mogę od pracodawcy żądać jakiegoś pokwitowania, że takie pieniążki zostały potrącone z wypłaty ??

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Ulga rehabilitacyjna.
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?...
zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Tajemnica dziennikarska.
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...

Wyszukiwarka