Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?
Jeśli się na to nie zgadzasz to zgłaszasz sprawę do US i oni wyjaśniają . Jeśli się zgadzasz to z prawnego punktu widzenia miał do tego prawo, jesteście małżeństwem.
anonim cytuj
26-03-2024
Podstawowe pytanie co chce Pani osiągnąć ??
Rozumiem że nie macie rozwodu ??
Rozliczenie wspólnie mogło doprowadzić do uszczuplenia ewentualnego podatku który należałoby spłacić. Może Pani zgłosić sprawę do US który zajmie się sprawą.
anonim cytuj
26-03-2024
Mąż nie miał prawa do wspólnego rozliczenia bez Pani zgody. Składając taki PIT popełnił przestępstwo składając fałszywe oświadczenie o uzyskaniu Pani pełnomocnictwa do złożenia wspólnego rozliczenia.
anonim cytuj
26-03-2024
Jesteście małżeństwem nadal. Miał prawo.
Jeśli nie pracujesz, to po co chcesz to drążyć?
Sama nic nie zyskasz.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedz...
Dzień Dobry,
Czy jest przepis regulujący czas trwania delegacji? Czy pracodawca może ogłosić, że pracownicy wyjeżdżają na delegację i nie podać terminu zakończenia delegacji? Czy czas trwania delegacji nie powinien być ustalony z pracownikiem? Lub też zapisany w umowie? Pracownik został zabrany na delegacje bez podania czasu jej trwania i przebywa teraz poza miejscem zamieszkania od 5 miesięcy. Wraca do domu w piątek wieczorem i jest zabierany ...
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: