Rozliczenie PIT.

Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?
anonim cytuj
26-03-2024
Jeśli się na to nie zgadzasz to zgłaszasz sprawę do US i oni wyjaśniają . Jeśli się zgadzasz to z prawnego punktu widzenia miał do tego prawo, jesteście małżeństwem.

anonim cytuj
26-03-2024
Podstawowe pytanie co chce Pani osiągnąć ??
Rozumiem że nie macie rozwodu ??
Rozliczenie wspólnie mogło doprowadzić do uszczuplenia ewentualnego podatku który należałoby spłacić. Może Pani zgłosić sprawę do US który zajmie się sprawą.

anonim cytuj
26-03-2024
Mąż nie miał prawa do wspólnego rozliczenia bez Pani zgody. Składając taki PIT popełnił przestępstwo składając fałszywe oświadczenie o uzyskaniu Pani pełnomocnictwa do złożenia wspólnego rozliczenia.

anonim cytuj
26-03-2024
Jesteście małżeństwem nadal. Miał prawo.
Jeśli nie pracujesz, to po co chcesz to drążyć?
Sama nic nie zyskasz.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Zasilek dla bezrobotnych
We wrześniu złożyłam wypowiedzenia za porozumieniem stron. Pod koniec września zarejestrowalam się w PUP. Dostałam informację że zasilek przysługuje mi od 2 stycznia. Dlaczego zasiłku nie dostane juz w styczniu tylko w połowie lutego czyli nie po 3msc tylko 4,5msc.?!...
Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Postępowanie spadkowe.
Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra. Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy? Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spad...
działka rekreacyjna
Witam, w sierpniu podpisaliśmy umowę wstępną na kupno działki rekreacyjnej za 5700zł. Wpłaciliśmy zadatek w wysokości 1000zł. Dzisiaj dowiedziałam się, że właściciele nie chcą nam tego za tą cenę sprzedać gdyż sąsiedzi powiedzieli że stanowczo za mało. Chcą od nas 9000zł. Czy mogą tak zrobić? Jakie my mamy prawa w tej sytuacji a jakie oni? Z góry dziękuję za poradę...

Wyszukiwarka