Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?

Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Dziecko uzyskuje polskie obywatelstwo jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem. Matka cudzoziemka nie ma z tego tytułu żadnych przywilejów innych niż każdy cudzoziemiec. Nie ma ubezpieczenia i będą należne zapłaty za świadczenia medyczne. Gdyby byli Państwo małżeństwem, a Pan byłby ubezpieczony, żona mogłaby być zgłoszona do Pana ubezpieczenia. Jeśli partnerka jest obywatelką któregoś z krajów Unii i ma EKUZ, ma uprawnienia takie jak Polacy, jeśli chodzi o dostęp do świadczeń medycznych.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie Unii, tylko EOG.

anonim cytuj
22-03-2024
Tylko ślub, i można się starać najpierw o pobyt tymczasowy, po 3latach stały pobyt a później obywatelstwo po 5 latach zamieszkania w Polsce. A do ślubu cywilnego trzeba tylko dokument z Ambasady z danego kraju, albo jak jeszcze jesteście na miejscu , że ona nie jest mężatką. To jest koniecznie. Akt urodzenia tej osoby (oryginał) przetłumaczony po polsku. I paszport.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...

Wyszukiwarka