Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?

Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Dziecko uzyskuje polskie obywatelstwo jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem. Matka cudzoziemka nie ma z tego tytułu żadnych przywilejów innych niż każdy cudzoziemiec. Nie ma ubezpieczenia i będą należne zapłaty za świadczenia medyczne. Gdyby byli Państwo małżeństwem, a Pan byłby ubezpieczony, żona mogłaby być zgłoszona do Pana ubezpieczenia. Jeśli partnerka jest obywatelką któregoś z krajów Unii i ma EKUZ, ma uprawnienia takie jak Polacy, jeśli chodzi o dostęp do świadczeń medycznych.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie Unii, tylko EOG.

anonim cytuj
22-03-2024
Tylko ślub, i można się starać najpierw o pobyt tymczasowy, po 3latach stały pobyt a później obywatelstwo po 5 latach zamieszkania w Polsce. A do ślubu cywilnego trzeba tylko dokument z Ambasady z danego kraju, albo jak jeszcze jesteście na miejscu , że ona nie jest mężatką. To jest koniecznie. Akt urodzenia tej osoby (oryginał) przetłumaczony po polsku. I paszport.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Założenie kamer na posesji.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...

Wyszukiwarka