Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?

Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Dziecko uzyskuje polskie obywatelstwo jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem. Matka cudzoziemka nie ma z tego tytułu żadnych przywilejów innych niż każdy cudzoziemiec. Nie ma ubezpieczenia i będą należne zapłaty za świadczenia medyczne. Gdyby byli Państwo małżeństwem, a Pan byłby ubezpieczony, żona mogłaby być zgłoszona do Pana ubezpieczenia. Jeśli partnerka jest obywatelką któregoś z krajów Unii i ma EKUZ, ma uprawnienia takie jak Polacy, jeśli chodzi o dostęp do świadczeń medycznych.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie Unii, tylko EOG.

anonim cytuj
22-03-2024
Tylko ślub, i można się starać najpierw o pobyt tymczasowy, po 3latach stały pobyt a później obywatelstwo po 5 latach zamieszkania w Polsce. A do ślubu cywilnego trzeba tylko dokument z Ambasady z danego kraju, albo jak jeszcze jesteście na miejscu , że ona nie jest mężatką. To jest koniecznie. Akt urodzenia tej osoby (oryginał) przetłumaczony po polsku. I paszport.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Prawo jazdy.
Zostało mi odmówione wydanie polskiego prawa jazdy na podstawie prawa jazdy angielskiego które zdałem mieszkając w uk w roku 2017. W roku 2011 zostało mi zabrane prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem na okres 2 lat . W 2013 przeprowadziłem się do Anglii gdzie w roku 2017 zdałem prawo jazdy. W zeszłym roku przeprowadziłem się z powrotem do Polski i złożyłem wniosek o wymianę prawa jazdy. Zostałem poinformowany iż prawo jazdy muszę zdawać o...

Wyszukiwarka