Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?

Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Dziecko uzyskuje polskie obywatelstwo jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem. Matka cudzoziemka nie ma z tego tytułu żadnych przywilejów innych niż każdy cudzoziemiec. Nie ma ubezpieczenia i będą należne zapłaty za świadczenia medyczne. Gdyby byli Państwo małżeństwem, a Pan byłby ubezpieczony, żona mogłaby być zgłoszona do Pana ubezpieczenia. Jeśli partnerka jest obywatelką któregoś z krajów Unii i ma EKUZ, ma uprawnienia takie jak Polacy, jeśli chodzi o dostęp do świadczeń medycznych.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie Unii, tylko EOG.

anonim cytuj
22-03-2024
Tylko ślub, i można się starać najpierw o pobyt tymczasowy, po 3latach stały pobyt a później obywatelstwo po 5 latach zamieszkania w Polsce. A do ślubu cywilnego trzeba tylko dokument z Ambasady z danego kraju, albo jak jeszcze jesteście na miejscu , że ona nie jest mężatką. To jest koniecznie. Akt urodzenia tej osoby (oryginał) przetłumaczony po polsku. I paszport.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...
Czy można mieszkać na działce ROD?
Witajcie, mam pytanie, 3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Oskarżony o kradzież.
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy. Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...

Wyszukiwarka