Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?

Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat.
anonim cytuj
22-03-2024
Dziecko uzyskuje polskie obywatelstwo jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem. Matka cudzoziemka nie ma z tego tytułu żadnych przywilejów innych niż każdy cudzoziemiec. Nie ma ubezpieczenia i będą należne zapłaty za świadczenia medyczne. Gdyby byli Państwo małżeństwem, a Pan byłby ubezpieczony, żona mogłaby być zgłoszona do Pana ubezpieczenia. Jeśli partnerka jest obywatelką któregoś z krajów Unii i ma EKUZ, ma uprawnienia takie jak Polacy, jeśli chodzi o dostęp do świadczeń medycznych.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie Unii, tylko EOG.

anonim cytuj
22-03-2024
Tylko ślub, i można się starać najpierw o pobyt tymczasowy, po 3latach stały pobyt a później obywatelstwo po 5 latach zamieszkania w Polsce. A do ślubu cywilnego trzeba tylko dokument z Ambasady z danego kraju, albo jak jeszcze jesteście na miejscu , że ona nie jest mężatką. To jest koniecznie. Akt urodzenia tej osoby (oryginał) przetłumaczony po polsku. I paszport.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Kto dziedziczy po zmarłej żonie?
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ślub i kredyt - zakup domu, moje pytanie brzmi, gdy ja wraz z moją partnerką potem już żoną weźmiemy kredyt i kupimy dom dla siebie, to co w przypadku gdy ona np. umrze? Będę miał z własnym dzieckiem na głowie jej byłego męża i syna, bo mu się pół domu po matce należy? Jak rozwiązać tą sytuację? W tym momencie każdy ...
Okres wypowiedzenia w umowie.
Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. ...
darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?
Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie...

Wyszukiwarka