Czy da się uniknąć kary za brak OC?

Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego, mimo iż od kary się odwołałem na podstawie tego już byłem nieświadomy braku polisy i wprowadzony w błąd poprzez sprzedającego pojazd moja prośba została odrzucona. Czy można coś z tym zrobić by uniknąć kary?
anonim cytuj
22-03-2024
Nie. Twoja wina, nic nie zrobisz. Trzeba zapłacić te 7 tys.

anonim cytuj
22-03-2024
Nie, po kupnie auta należy przepisać polisę na siebie.

anonim cytuj
22-03-2024
Niestety, nie da się nic zrobić. Jedynie prosić o rozłożenie na raty.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Testament
Dzień dobry, ostatnie wydarzenia w moim życiu skłoniły mnie do uregulowania kwestii spadkowych i chciałbym prosić o poradę ( zrozumiem też jeśli zostanę odesłany do prawnika ). Obecnie żyje w nieformalnym związku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie, na które spłacamy kredyt, udziały w nieruchomości to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciążane hipoteka . Przy okazji udało się każdemu z nas zgromadzić indywidualny majątek: o...
Wycofanie umowy kupna-sprzedaży.
Wiem, że to dość nieodpowiedzialne ale po podpisaniu umowy kupna - sprzedaży i otrzymaniu zaliczki rozmyśliłem się i chciałbym odstąpić od sprzedaży. Zaliczkę otrzymałem w wyznaczonym w umowie terminie. Na końcowe sfinalizowanie transakcji umówiony jestem w nadchodzącym tygodniu. W treści umowy nie ma informacji na temat skutków rozwiązania umowy lub jakichkolwiek kar umownych w przypadku niesfinalizowania transakcji przez którąkolwiek ze stron....
Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...

Wyszukiwarka