Brak ubezpieczenia NFZ.

Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
anonim cytuj
21-03-2024
Poprosić o rozłożenie na raty i zadbać o ubezpieczenia na przyszłość bo w przypadku np. wypadku komunikacyjnego albo operacji ratującej życie może być naprawdę drogo.

anonim cytuj
21-03-2024
Tak, to bardzo ważna sprawa, wtedy byłam nieświadoma tej sytuacji.

anonim cytuj
21-03-2024
Ciekawa jestem czy mogą umorzyć całkowicie tę kwotę jeżeli jest się osobą bezrobotną w tym momencie?

anonim cytuj
21-03-2024
Nie, wystarczyło się zarejestrować w PUP jako bezrobotny.

anonim cytuj
21-03-2024
Ile czasu minęło od leczenia ?

anonim cytuj
21-03-2024
5 lat minie w lipcu tego roku, NFZ ma właśnie na to 5 lat obudzili w czas.

anonim cytuj
21-03-2024
No i obudzili się w terminie. Roszczenia świadczeniodawcy świadczeń medycznych z tytułu odpłatności za świadczenia udzielone osobom nieubezpieczonym przedawniają się z upływem 5 lat od dnia, w którym stały się wymagalne. Poprosić o rozłożenie na raty i zapłacić.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...
Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...

Wyszukiwarka