Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Poprosić o rozłożenie na raty i zadbać o ubezpieczenia na przyszłość bo w przypadku np. wypadku komunikacyjnego albo operacji ratującej życie może być naprawdę drogo.
anonim cytuj
21-03-2024
Tak, to bardzo ważna sprawa, wtedy byłam nieświadoma tej sytuacji.
anonim cytuj
21-03-2024
Ciekawa jestem czy mogą umorzyć całkowicie tę kwotę jeżeli jest się osobą bezrobotną w tym momencie?
anonim cytuj
21-03-2024
Nie, wystarczyło się zarejestrować w PUP jako bezrobotny.
anonim cytuj
21-03-2024
Ile czasu minęło od leczenia ?
anonim cytuj
21-03-2024
5 lat minie w lipcu tego roku, NFZ ma właśnie na to 5 lat obudzili w czas.
anonim cytuj
21-03-2024
No i obudzili się w terminie. Roszczenia świadczeniodawcy świadczeń medycznych z tytułu odpłatności za świadczenia udzielone osobom nieubezpieczonym przedawniają się z upływem 5 lat od dnia, w którym stały się wymagalne. Poprosić o rozłożenie na raty i zapłacić.
Dzień dobry,
mam parę pytań:
1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych?
2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał?
3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać?
4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...
Moja siostra zameldowała w naszym domu swojego faceta z którym ma małe dziecko. Mieszkają tu od ponad roku. Za prąd płacę ja ,on się nie dokłada do rachunków .Jestem z siostrą współwłaścicielem nieruchomości i całej działki. Czy mogę w tym przypadku wypowiedzieć umowę użyczenia mieszkania temu mężczyźnie pomimo iż został tu zameldowany przez moją siostrę i ja się początkowo na to zgodziłem?...
Witam, mam pytanie czy jeśli żona pobiera rente z ZUS-u i mnie wzięła na swoje ubezpieczenie to komornik sądowy może zająć rentę mojej żony za moje długi ?
Zaznaczę że długi powstały długo przed związkiem małżeńskim
Proszę o porady/odpowiedzi....
Witam,
Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: