Brak ubezpieczenia NFZ.

Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
anonim cytuj
21-03-2024
Poprosić o rozłożenie na raty i zadbać o ubezpieczenia na przyszłość bo w przypadku np. wypadku komunikacyjnego albo operacji ratującej życie może być naprawdę drogo.

anonim cytuj
21-03-2024
Tak, to bardzo ważna sprawa, wtedy byłam nieświadoma tej sytuacji.

anonim cytuj
21-03-2024
Ciekawa jestem czy mogą umorzyć całkowicie tę kwotę jeżeli jest się osobą bezrobotną w tym momencie?

anonim cytuj
21-03-2024
Nie, wystarczyło się zarejestrować w PUP jako bezrobotny.

anonim cytuj
21-03-2024
Ile czasu minęło od leczenia ?

anonim cytuj
21-03-2024
5 lat minie w lipcu tego roku, NFZ ma właśnie na to 5 lat obudzili w czas.

anonim cytuj
21-03-2024
No i obudzili się w terminie. Roszczenia świadczeniodawcy świadczeń medycznych z tytułu odpłatności za świadczenia udzielone osobom nieubezpieczonym przedawniają się z upływem 5 lat od dnia, w którym stały się wymagalne. Poprosić o rozłożenie na raty i zapłacić.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
Odszkodowanie
Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?...
Dom za opiekę nad bliską osobą.
Witam wszystkich którzy czytają ten post. Mianowicie sytuacja wygląda następująco. Mamy z żoną przepisany dom od jej Mamy. Warunkiem przepisania była dożywotnia opieka nad nią i miejsce w domu dla jej syna (40l).I to on jest całym problemem gdyż przy domu absolutnie nie pomaga nic, ma wiecznie pretensje, obmawia nas do wszystkich ludzi z którymi trzyma kontakt powodując zniesławienie. Oczywiście lubi alkohol i używki pod wpływem których jest na...
Kredyt konsolidacyjny.
Cześć. Brałem u siebie w banku kredyt i dopiero teraz zobaczyłem że to był kredyt konsolidacyjny. Czytam że ten kredyt jest przeznaczony tylko na spłatę zadłużeń i kredytów itp. Pieniądze z pożyczki już wpłynęły mi na konto, czy te pieniądze mogę wykorzystać na dowolny cel czy tylko na to co oni ustalą np. na ich kredyt bo mam jeszcze jeden u nich? Jak to jest?...

Wyszukiwarka