Podatek od darowizny.

3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzedaży domu. Ja też uważam, że to najlepsza decyzja. Po sprzedaży domu chce podzielić pieniądze pomiędzy mnie a brata, w nierównych częściach.
Moje pytanie dotyczy podatków. W którym momencie ten podatek trzeba będzie opłacić i czy w ogóle trzeba, jeśli wszystko odbywa się w najbliższej rodzinie? I jakie formalności wiążą się z przyjęciem darowizny w postaci gotówki?
anonim cytuj
21-03-2024
Mama przekaże pieniądze przelewami jako darowiznę. Trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego, formularz SDZ2, jest na to 6 miesięcy. Będzie zwolnienie z podatku od darowizny.

anonim cytuj
21-03-2024
A czy ona będzie musiała zapłacić podatek w związku ze sprzedażą nieruchomości?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli tata miał nieruchomość dłużej niż 5 lat, mama na pewno nie zapłaci podatku od sprzedaży swojego udziału w spadku. Czy będzie podatek od sprzedaży przekazanych udziałów dzieci, zależy od okoliczności nabycia tych udziałów. Warto zasięgnąć porady na podstawie dokumentów.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Odmówione dofinansowanie na panele słoneczne.
W ubiegłym roku podpisaliśmy kontrakt z firmą o panele słoneczne. Złożyliśmy wniosek o dofinansowanie. Gmina odpowiedziała że za mało było wniosków o dotację i dofinansowania nie będzie. Panele zostały założone z naszych pieniędzy. Co można zrobić w takiej sytuacji. ...
Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Hałaśliwy sąsiad.
Od około 2-3 miesięcy mamy problem z hałaśliwym sąsiadem z dołu. Klatka jest mała, 8 mieszkań, głos niesie się tylko po pionach - tj. hałaśliwość przeszkadza tylko nam i wynajmującym mieszkanie pod nim. Sąsiad poniżej nas, który wynajmuje mieszkanie, organizuje około 1 w tygodniu imprezy gdzie gra głośno muzyka która dudni i są głośne krzyki. Jest to o tyle uciążliwe że nie da się spać, a mam żonę w 8 miesiącu ciąży więc tego typu sprawy są powa...

Wyszukiwarka