Podatek od darowizny.

3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzedaży domu. Ja też uważam, że to najlepsza decyzja. Po sprzedaży domu chce podzielić pieniądze pomiędzy mnie a brata, w nierównych częściach.
Moje pytanie dotyczy podatków. W którym momencie ten podatek trzeba będzie opłacić i czy w ogóle trzeba, jeśli wszystko odbywa się w najbliższej rodzinie? I jakie formalności wiążą się z przyjęciem darowizny w postaci gotówki?
anonim cytuj
21-03-2024
Mama przekaże pieniądze przelewami jako darowiznę. Trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego, formularz SDZ2, jest na to 6 miesięcy. Będzie zwolnienie z podatku od darowizny.

anonim cytuj
21-03-2024
A czy ona będzie musiała zapłacić podatek w związku ze sprzedażą nieruchomości?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli tata miał nieruchomość dłużej niż 5 lat, mama na pewno nie zapłaci podatku od sprzedaży swojego udziału w spadku. Czy będzie podatek od sprzedaży przekazanych udziałów dzieci, zależy od okoliczności nabycia tych udziałów. Warto zasięgnąć porady na podstawie dokumentów.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy o pracę
Witam, czy mogę się zwolnić od pracodawcy który skorzystał z tarczy antykryzysowej? Pracodawca twierdzi, że nie mogę się zwolnić ponieważ zapłacę karę. Znalazłam lepszą propozycję pracy, a za 1500zl postojowego ciężko utrzymać siebie i mieszkanie... Chciałabym się zwolnić za porozumiem stron, jakie konsekwencje poniosłabym ja i pracodawca?...
Wymeldowanie lokatora.
Witam. Chciałabym zasięgnąć informacji, jak wygląda sprawa wymeldowania lokatora. Sprawa przedstawia się następująco: Nieruchomość należy do nas już od kilku lat i ponieważ sami jej nie zamieszkujemy, chcielibyśmy ją sprzedać. Problem polega na tym, że w jednym z dwóch mieszkań przebywa na stale zameldowana teściowa. Nie posiada ona żadnych praw do nieruchomości, nawet nie posiada umowy najmu. Mieszka tam od zawsze a po śmierci męża nie nabyła...
dodatek aktywizacyjny
Witam. Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż po...
Alimenty na siebie i dziecko.
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....

Wyszukiwarka