3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzedaży domu. Ja też uważam, że to najlepsza decyzja. Po sprzedaży domu chce podzielić pieniądze pomiędzy mnie a brata, w nierównych częściach.
Moje pytanie dotyczy podatków. W którym momencie ten podatek trzeba będzie opłacić i czy w ogóle trzeba, jeśli wszystko odbywa się w najbliższej rodzinie? I jakie formalności wiążą się z przyjęciem darowizny w postaci gotówki?
Mama przekaże pieniądze przelewami jako darowiznę. Trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego, formularz SDZ2, jest na to 6 miesięcy. Będzie zwolnienie z podatku od darowizny.
anonim cytuj
21-03-2024
A czy ona będzie musiała zapłacić podatek w związku ze sprzedażą nieruchomości?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli tata miał nieruchomość dłużej niż 5 lat, mama na pewno nie zapłaci podatku od sprzedaży swojego udziału w spadku. Czy będzie podatek od sprzedaży przekazanych udziałów dzieci, zależy od okoliczności nabycia tych udziałów. Warto zasięgnąć porady na podstawie dokumentów.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...
Witam
Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę.
Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar.
Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać.
Moje pytanie brzmi:
Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę?
Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: