Podatek od darowizny.

3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzedaży domu. Ja też uważam, że to najlepsza decyzja. Po sprzedaży domu chce podzielić pieniądze pomiędzy mnie a brata, w nierównych częściach.
Moje pytanie dotyczy podatków. W którym momencie ten podatek trzeba będzie opłacić i czy w ogóle trzeba, jeśli wszystko odbywa się w najbliższej rodzinie? I jakie formalności wiążą się z przyjęciem darowizny w postaci gotówki?
anonim cytuj
21-03-2024
Mama przekaże pieniądze przelewami jako darowiznę. Trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego, formularz SDZ2, jest na to 6 miesięcy. Będzie zwolnienie z podatku od darowizny.

anonim cytuj
21-03-2024
A czy ona będzie musiała zapłacić podatek w związku ze sprzedażą nieruchomości?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli tata miał nieruchomość dłużej niż 5 lat, mama na pewno nie zapłaci podatku od sprzedaży swojego udziału w spadku. Czy będzie podatek od sprzedaży przekazanych udziałów dzieci, zależy od okoliczności nabycia tych udziałów. Warto zasięgnąć porady na podstawie dokumentów.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Wydanie rzeczy osobistych przed pracodawcę.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi? ...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
Jak dopisać żone jako współwłaściciela domu?
Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?...

Wyszukiwarka