3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzedaży domu. Ja też uważam, że to najlepsza decyzja. Po sprzedaży domu chce podzielić pieniądze pomiędzy mnie a brata, w nierównych częściach.
Moje pytanie dotyczy podatków. W którym momencie ten podatek trzeba będzie opłacić i czy w ogóle trzeba, jeśli wszystko odbywa się w najbliższej rodzinie? I jakie formalności wiążą się z przyjęciem darowizny w postaci gotówki?
Mama przekaże pieniądze przelewami jako darowiznę. Trzeba to zgłosić do urzędu skarbowego, formularz SDZ2, jest na to 6 miesięcy. Będzie zwolnienie z podatku od darowizny.
anonim cytuj
21-03-2024
A czy ona będzie musiała zapłacić podatek w związku ze sprzedażą nieruchomości?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli tata miał nieruchomość dłużej niż 5 lat, mama na pewno nie zapłaci podatku od sprzedaży swojego udziału w spadku. Czy będzie podatek od sprzedaży przekazanych udziałów dzieci, zależy od okoliczności nabycia tych udziałów. Warto zasięgnąć porady na podstawie dokumentów.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Witam, w sierpniu podpisaliśmy umowę wstępną na kupno działki rekreacyjnej za 5700zł. Wpłaciliśmy zadatek w wysokości 1000zł.
Dzisiaj dowiedziałam się, że właściciele nie chcą nam tego za tą cenę sprzedać gdyż sąsiedzi powiedzieli że stanowczo za mało. Chcą od nas 9000zł.
Czy mogą tak zrobić? Jakie my mamy prawa w tej sytuacji a jakie oni?
Z góry dziękuję za poradę...
Dzień dobry.
Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...
Dzień dobry.
Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: