Testament.

Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?
anonim cytuj
18-03-2024
Może pan po prostu napisać w testamencie, że pana spadkobiercami w równych częściach mają być dziecko i partnerka. Jeżeli chciałby pan przekazać im konkretne przedmioty, to żeby to było skuteczne z mocy prawa, to należy to zrobić w testamencie notarialnym.

anonim cytuj
18-03-2024
Każdy testament można próbować podważyć.

anonim cytuj
18-03-2024

Sugerowane Tematy

Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....
Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego. Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...

Wyszukiwarka