Rozwód a wizyta kuratora.

Witam
Przede mną rozwód bez orzekania o winie, wszystko dogadane. Moje pytania brzmią
1. Czy mając wszystko dogadane co do dziecka będzie wizyta kuratora?
2. Czy ta planowana wizyta będzie wcześniej napisana na portalu sądowym?
anonim cytuj
15-03-2024
Wywiad środowiskowy może być przeprowadzony przez kuratora sądowego przy rozwodzie bez orzekania o winie, jak i w sprawach z orzekaniem winy. Regułą jest, że wizyty kuratorskie odbywają się bez zapowiedzi – także w weekendy czy dni wolne od pracy.

anonim cytuj
15-03-2024
Czy taki kurator jest obowiązkowy zawsze?

anonim cytuj
15-03-2024
Znalazłam info że ''Dopuszczalne jest zamiast wywiadu kuratora, powołanie świadka, który zezna w jakich warunkach wychowują się dzieci. Jednak takie zeznania mogą być uznane za mało obiektywne, choć w przypadku rozwodu bez orzekania o winie, kiedy między małżonkami nie ma konfliktu mogą okazać się wystarczające. '' Rolą kuratora jest sprawdzenie w jakich warunkach wychowują się dzieci, tzn. ich sytuacji bytowej oraz wychowawczej. Kurator w trakcie wywiadu może zadawać pytania, które mają na celu pomoc w ocenie sytuacji małoletnich. Na koniec kurator sporządza pisemną opinię, którą przekazuje sądowi. Warto wspomnieć, że wizyty kuratora nie należy się obawiać, nie chce on w żaden sposób zaszkodzić rodzicom, jego celem jest jedynie sprawdzenie w jakich warunkach wychowują się dzieci.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Kontynuacja l4 po ustaniu jednej z umow o pracę
Witam, pracuję na dwa etaty, w kontroli na czas nieokreślony oraz na kasie również z umową o pracę na czas określony do 31 grudnia br. 24 października na cito miałam operację cieśni nadgarstka i przebywam aktualnie na zwolenieniu do 5 stycznia 2024. W wyniku kompikacji i dłuższej rehabilitacji ortopeda do pracy chce mnie dopuścić dopiero minimum pod koniec stycznia. Umowa o pracę na kasie wygaśnie w trakcie trwania l4, dlatego nie wiem jak ZUS kt...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Egzekucja komornicza.
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej. Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku. Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...

Wyszukiwarka