Rozwód a wizyta kuratora.

Witam
Przede mną rozwód bez orzekania o winie, wszystko dogadane. Moje pytania brzmią
1. Czy mając wszystko dogadane co do dziecka będzie wizyta kuratora?
2. Czy ta planowana wizyta będzie wcześniej napisana na portalu sądowym?
anonim cytuj
15-03-2024
Wywiad środowiskowy może być przeprowadzony przez kuratora sądowego przy rozwodzie bez orzekania o winie, jak i w sprawach z orzekaniem winy. Regułą jest, że wizyty kuratorskie odbywają się bez zapowiedzi – także w weekendy czy dni wolne od pracy.

anonim cytuj
15-03-2024
Czy taki kurator jest obowiązkowy zawsze?

anonim cytuj
15-03-2024
Znalazłam info że ''Dopuszczalne jest zamiast wywiadu kuratora, powołanie świadka, który zezna w jakich warunkach wychowują się dzieci. Jednak takie zeznania mogą być uznane za mało obiektywne, choć w przypadku rozwodu bez orzekania o winie, kiedy między małżonkami nie ma konfliktu mogą okazać się wystarczające. '' Rolą kuratora jest sprawdzenie w jakich warunkach wychowują się dzieci, tzn. ich sytuacji bytowej oraz wychowawczej. Kurator w trakcie wywiadu może zadawać pytania, które mają na celu pomoc w ocenie sytuacji małoletnich. Na koniec kurator sporządza pisemną opinię, którą przekazuje sądowi. Warto wspomnieć, że wizyty kuratora nie należy się obawiać, nie chce on w żaden sposób zaszkodzić rodzicom, jego celem jest jedynie sprawdzenie w jakich warunkach wychowują się dzieci.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...
Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...

Wyszukiwarka