Zachowek po rodzicach.

Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją.
anonim cytuj
02-03-2024
W jaki sposób zostało zapisane? Kiedy zmarli rodzice?

anonim cytuj
02-03-2024
Jakim rodzajem umowy zostało to mieszkanie przepisane? To było mieszkanie tylko matki?

anonim cytuj
02-03-2024
Akt notarialny i mieszkanie było matki.

anonim cytuj
02-03-2024
Każde przeniesienie własności nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. Umowa darowizny czy dożywocia?
Po ojcu zachowek i tak się przedawnił, a i tak skoro to nie była jego nieruchomość, to i nie byłoby z niej zachowku.

anonim cytuj
02-03-2024
A po matce coś się należy drugiemu synowi?

anonim cytuj
02-03-2024
To zależy.

anonim cytuj
02-03-2024
Od tego czy to była umowa dożywocia, czy darowizny.

anonim cytuj
02-03-2024
To w takim razie musimy się dowiedzieć dokładnie jaka to była umowa na tą chwilę.

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, to podstawa. Przy umowie dożywocia zachowek nie będzie należny.

anonim cytuj
02-03-2024
Wiemy tylko tyle, że był akt notarialny przepisane mieszkanie na jednego syna drugi o tym akcie nic nie wiedział do śmierci ,w dniu śmierci matki dowiedział się że został sporządzony akt notarialny na jednego syna czy to jest prawnie?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, matka nie miała obowiązku informować drugiego syna o tym co robi ze swoim majątkiem.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki
Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?...
Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Rozwiązanie umowy o prace z powodu zmiany miejsca zamieszkania
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...

Wyszukiwarka