Zachowek po rodzicach.

Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją.
anonim cytuj
02-03-2024
W jaki sposób zostało zapisane? Kiedy zmarli rodzice?

anonim cytuj
02-03-2024
Jakim rodzajem umowy zostało to mieszkanie przepisane? To było mieszkanie tylko matki?

anonim cytuj
02-03-2024
Akt notarialny i mieszkanie było matki.

anonim cytuj
02-03-2024
Każde przeniesienie własności nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. Umowa darowizny czy dożywocia?
Po ojcu zachowek i tak się przedawnił, a i tak skoro to nie była jego nieruchomość, to i nie byłoby z niej zachowku.

anonim cytuj
02-03-2024
A po matce coś się należy drugiemu synowi?

anonim cytuj
02-03-2024
To zależy.

anonim cytuj
02-03-2024
Od tego czy to była umowa dożywocia, czy darowizny.

anonim cytuj
02-03-2024
To w takim razie musimy się dowiedzieć dokładnie jaka to była umowa na tą chwilę.

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, to podstawa. Przy umowie dożywocia zachowek nie będzie należny.

anonim cytuj
02-03-2024
Wiemy tylko tyle, że był akt notarialny przepisane mieszkanie na jednego syna drugi o tym akcie nic nie wiedział do śmierci ,w dniu śmierci matki dowiedział się że został sporządzony akt notarialny na jednego syna czy to jest prawnie?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, matka nie miała obowiązku informować drugiego syna o tym co robi ze swoim majątkiem.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?
Witam serdecznie. Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie. Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem). Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę? Z góry dziękuje za pomoc....
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Ustalenie ojcostwa po latach.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...

Wyszukiwarka