Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją.
W jaki sposób zostało zapisane? Kiedy zmarli rodzice?
anonim cytuj
02-03-2024
Jakim rodzajem umowy zostało to mieszkanie przepisane? To było mieszkanie tylko matki?
anonim cytuj
02-03-2024
Akt notarialny i mieszkanie było matki.
anonim cytuj
02-03-2024
Każde przeniesienie własności nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. Umowa darowizny czy dożywocia?
Po ojcu zachowek i tak się przedawnił, a i tak skoro to nie była jego nieruchomość, to i nie byłoby z niej zachowku.
anonim cytuj
02-03-2024
A po matce coś się należy drugiemu synowi?
anonim cytuj
02-03-2024
To zależy.
anonim cytuj
02-03-2024
Od tego czy to była umowa dożywocia, czy darowizny.
anonim cytuj
02-03-2024
To w takim razie musimy się dowiedzieć dokładnie jaka to była umowa na tą chwilę.
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, to podstawa. Przy umowie dożywocia zachowek nie będzie należny.
anonim cytuj
02-03-2024
Wiemy tylko tyle, że był akt notarialny przepisane mieszkanie na jednego syna drugi o tym akcie nic nie wiedział do śmierci ,w dniu śmierci matki dowiedział się że został sporządzony akt notarialny na jednego syna czy to jest prawnie?
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, matka nie miała obowiązku informować drugiego syna o tym co robi ze swoim majątkiem.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: