Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją.
W jaki sposób zostało zapisane? Kiedy zmarli rodzice?
anonim cytuj
02-03-2024
Jakim rodzajem umowy zostało to mieszkanie przepisane? To było mieszkanie tylko matki?
anonim cytuj
02-03-2024
Akt notarialny i mieszkanie było matki.
anonim cytuj
02-03-2024
Każde przeniesienie własności nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. Umowa darowizny czy dożywocia?
Po ojcu zachowek i tak się przedawnił, a i tak skoro to nie była jego nieruchomość, to i nie byłoby z niej zachowku.
anonim cytuj
02-03-2024
A po matce coś się należy drugiemu synowi?
anonim cytuj
02-03-2024
To zależy.
anonim cytuj
02-03-2024
Od tego czy to była umowa dożywocia, czy darowizny.
anonim cytuj
02-03-2024
To w takim razie musimy się dowiedzieć dokładnie jaka to była umowa na tą chwilę.
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, to podstawa. Przy umowie dożywocia zachowek nie będzie należny.
anonim cytuj
02-03-2024
Wiemy tylko tyle, że był akt notarialny przepisane mieszkanie na jednego syna drugi o tym akcie nic nie wiedział do śmierci ,w dniu śmierci matki dowiedział się że został sporządzony akt notarialny na jednego syna czy to jest prawnie?
anonim cytuj
02-03-2024
Tak, matka nie miała obowiązku informować drugiego syna o tym co robi ze swoim majątkiem.
Dzień dobry.
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Witam
Sąd przyznał byłej partnerce alimenty na najmłodszą z naszej trójki dzieci w wysokości 500zł celowo doprowadziła mnie do zadłużenia nie podając adresu zamieszkania i odmawiając podania numeru konta bankowego.
Po czym zgłosiła sprawę o uchylaniu się od alimentów, zapoznając się z aktami sprawy na komisariacie znalazłem w aktach adres i poszły przekazem pocztowym pierwsze alimenty po czym w kolejnych 3 miesiącach kolejne ostatniego 4 miesią...
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: