Zachowek po rodzicach.

Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją.
anonim cytuj
02-03-2024
W jaki sposób zostało zapisane? Kiedy zmarli rodzice?

anonim cytuj
02-03-2024
Jakim rodzajem umowy zostało to mieszkanie przepisane? To było mieszkanie tylko matki?

anonim cytuj
02-03-2024
Akt notarialny i mieszkanie było matki.

anonim cytuj
02-03-2024
Każde przeniesienie własności nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego. Umowa darowizny czy dożywocia?
Po ojcu zachowek i tak się przedawnił, a i tak skoro to nie była jego nieruchomość, to i nie byłoby z niej zachowku.

anonim cytuj
02-03-2024
A po matce coś się należy drugiemu synowi?

anonim cytuj
02-03-2024
To zależy.

anonim cytuj
02-03-2024
Od tego czy to była umowa dożywocia, czy darowizny.

anonim cytuj
02-03-2024
To w takim razie musimy się dowiedzieć dokładnie jaka to była umowa na tą chwilę.

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, to podstawa. Przy umowie dożywocia zachowek nie będzie należny.

anonim cytuj
02-03-2024
Wiemy tylko tyle, że był akt notarialny przepisane mieszkanie na jednego syna drugi o tym akcie nic nie wiedział do śmierci ,w dniu śmierci matki dowiedział się że został sporządzony akt notarialny na jednego syna czy to jest prawnie?

anonim cytuj
02-03-2024
Tak, matka nie miała obowiązku informować drugiego syna o tym co robi ze swoim majątkiem.

anonim cytuj
02-03-2024

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa w trakcie trwania rozwodu.
Witam, czy w trakcie trwania rozwodu (oczekiwanie na pierwszą rozprawę) pozwany może domagać się ode mnie podpisania intercyzy u notariusza? Czy intercyza wiąże się z późniejszym podziałem majątku, o który będę wnosiła?...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Czy szkoła zaoczna zwalnia z jakiś składek w umowie zlecenie?
Dzień dobry, Chciałbym pójść do liceum bądź technikum zaocznie do szkoły prywatnej. Obecnie pracuje na umowę zlecenie. Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek, które opłacam pracując na zleceniówce? Czy rodzaj szkoły ma w tym przypadku znaczenie? Publiczna nie publiczna itd. Pozdrawiam serdecznie....
Reklamacja
Jak mam złożyć reklamację na biurko zakupione na firmę przez internet, blat po 3 miesiącach zagiął się na środku ,chyba za cienki jest. Sprzedajacy ma poniższy zapis w regulminie: 1. Sprzedający na podstawie art. 558§1 Kodeksu cywilnego całkowicie wyłącza odpowiedzialność wobec Klientów z tytułu wad fizycznych i prawnych (rękojmia)...

Wyszukiwarka