Meldunek w domu po rodzicach.

Proszę pomóżcie, co może zrobić osoba, która mieszka w domu po rodzicach bez meldunku. Nie może się zameldować, ponieważ rodzice już nie żyją.
anonim cytuj
01-03-2024
Zameldowanie w trybie administracyjnym. Jest to żmudne I w pewien sposób uciążliwe ale wykonalne. I zanim odpalą się " znawcy" uprzedzam, że sama zameldowałam się 2 lata temu na pobyt stały w lokalu, do którego nie posiadałam tytułu prawnego, a od tego czasu przepisy w tym zakresie się nie zmieniły. Cała procedura trwała około 6 miesięcy. Zapomniałam dodać, że zgłoszenia musi dokonać online. Jeżeli złoży wniosek w urzędzie to zostanie odrzucony i zablokuje możliwość trybu administracyjnego. Będzie musiała również złożyć oświadczenie, że jest to jej jedyne centrum bytowe i podczas wywiadu środowiskowego powtarzać to jak mantrę oraz w pisemnym oświadczeniu powołać się na treść ustawy. No i kwestia wywiadu środowiskowego. Nie tylko będą wypytywać sąsiadów ale również mogą zajrzeć do szaf, lodówki ( wraz ze sprawdzaniem dat ważności produktów) czy kosza na brudy.

anonim cytuj
01-03-2024
Tak się nie da. Nie ma żadnego prawa do tego lokalu (własność, umowa najmu) aby się zameldować.

anonim cytuj
01-03-2024
Ale mieszka 10 lat bez meldunku.

anonim cytuj
01-03-2024
Więc jeśli nie będzie miała żadnego tytułu do mieszkania, to nadal będzie mieszkać bez meldunku.

anonim cytuj
01-03-2024
Dopóki ktoś inny nie przeprowadzi postępowania i dostanie nakaz eksmisji.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka