Meldunek w domu po rodzicach.

Proszę pomóżcie, co może zrobić osoba, która mieszka w domu po rodzicach bez meldunku. Nie może się zameldować, ponieważ rodzice już nie żyją.
anonim cytuj
01-03-2024
Zameldowanie w trybie administracyjnym. Jest to żmudne I w pewien sposób uciążliwe ale wykonalne. I zanim odpalą się " znawcy" uprzedzam, że sama zameldowałam się 2 lata temu na pobyt stały w lokalu, do którego nie posiadałam tytułu prawnego, a od tego czasu przepisy w tym zakresie się nie zmieniły. Cała procedura trwała około 6 miesięcy. Zapomniałam dodać, że zgłoszenia musi dokonać online. Jeżeli złoży wniosek w urzędzie to zostanie odrzucony i zablokuje możliwość trybu administracyjnego. Będzie musiała również złożyć oświadczenie, że jest to jej jedyne centrum bytowe i podczas wywiadu środowiskowego powtarzać to jak mantrę oraz w pisemnym oświadczeniu powołać się na treść ustawy. No i kwestia wywiadu środowiskowego. Nie tylko będą wypytywać sąsiadów ale również mogą zajrzeć do szaf, lodówki ( wraz ze sprawdzaniem dat ważności produktów) czy kosza na brudy.

anonim cytuj
01-03-2024
Tak się nie da. Nie ma żadnego prawa do tego lokalu (własność, umowa najmu) aby się zameldować.

anonim cytuj
01-03-2024
Ale mieszka 10 lat bez meldunku.

anonim cytuj
01-03-2024
Więc jeśli nie będzie miała żadnego tytułu do mieszkania, to nadal będzie mieszkać bez meldunku.

anonim cytuj
01-03-2024
Dopóki ktoś inny nie przeprowadzi postępowania i dostanie nakaz eksmisji.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...
Podatek od sprzedaży.
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...

Wyszukiwarka