Zameldowanie w trybie administracyjnym. Jest to żmudne I w pewien sposób uciążliwe ale wykonalne. I zanim odpalą się " znawcy" uprzedzam, że sama zameldowałam się 2 lata temu na pobyt stały w lokalu, do którego nie posiadałam tytułu prawnego, a od tego czasu przepisy w tym zakresie się nie zmieniły. Cała procedura trwała około 6 miesięcy. Zapomniałam dodać, że zgłoszenia musi dokonać online. Jeżeli złoży wniosek w urzędzie to zostanie odrzucony i zablokuje możliwość trybu administracyjnego. Będzie musiała również złożyć oświadczenie, że jest to jej jedyne centrum bytowe i podczas wywiadu środowiskowego powtarzać to jak mantrę oraz w pisemnym oświadczeniu powołać się na treść ustawy. No i kwestia wywiadu środowiskowego. Nie tylko będą wypytywać sąsiadów ale również mogą zajrzeć do szaf, lodówki ( wraz ze sprawdzaniem dat ważności produktów) czy kosza na brudy.
anonim cytuj
01-03-2024
Tak się nie da. Nie ma żadnego prawa do tego lokalu (własność, umowa najmu) aby się zameldować.
anonim cytuj
01-03-2024
Ale mieszka 10 lat bez meldunku.
anonim cytuj
01-03-2024
Więc jeśli nie będzie miała żadnego tytułu do mieszkania, to nadal będzie mieszkać bez meldunku.
anonim cytuj
01-03-2024
Dopóki ktoś inny nie przeprowadzi postępowania i dostanie nakaz eksmisji.
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka.
Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19.
Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie?
Czy to zgodne z prawem?
Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: