Alimenty na dorosłe dziecko.

Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy:
- czy alimenty należą się dziecku, które ma własną firmę i nadal się uczy?
- jeśli córka znajdzie pracę na umowę o pracę, to czy alimenty nadal będą się należały?
- czy w obecnej sytuacji mam szanse na podwyższenie alimentów? Kwota 300 zł w tych czasach nie pokrywa nawet 1/2 wyżywienia, nie mówiąc o kosztach uczelni, dojazdów i innych
anonim cytuj
01-03-2024
Marne szanse. Skoro pracuje lub prowadzi własną DG to znaczy że się usamodzielniła. Nie ma większego znaczenia, ze jednocześnie się uczy.
Oczywiście ostateczna ocena należy do sądu, ale nie robiłbym sobie wielkich nadziei.

anonim cytuj
01-03-2024
Szanse zawsze są. Wiele zależy od możliwości zarobkowych byłego męża.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Zwrot towaru.
Proszę o informację w sprawie zwrotu towaru. Zakup stacjonarny towar zgodnie z regulaminem można zwrócić do 30 dni z metkami nie używany. Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu, ponieważ zamiast paragonu mam potwierdzenie z konta bankowego. Sklep powołuje się na wewnętrzny regulamin Natomiast z tego co czytam to powinien przyjąć zwrot. Jak to jest?...
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem?
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem? Kogoś kto uważa że płacenie alimentów wystarczy i w ogóle nie poczuwa sie do kontaktu z dzieckiem. Czy można złożyć wniosek do sądu o to żeby "tata" zabierał dziecko kilka razy w miesiącu do siebie? Jesli jest taka możliwość proszę o pomoc jak powinien wyglądać pozew....
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...

Wyszukiwarka