Alimenty na dorosłe dziecko.

Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy:
- czy alimenty należą się dziecku, które ma własną firmę i nadal się uczy?
- jeśli córka znajdzie pracę na umowę o pracę, to czy alimenty nadal będą się należały?
- czy w obecnej sytuacji mam szanse na podwyższenie alimentów? Kwota 300 zł w tych czasach nie pokrywa nawet 1/2 wyżywienia, nie mówiąc o kosztach uczelni, dojazdów i innych
anonim cytuj
01-03-2024
Marne szanse. Skoro pracuje lub prowadzi własną DG to znaczy że się usamodzielniła. Nie ma większego znaczenia, ze jednocześnie się uczy.
Oczywiście ostateczna ocena należy do sądu, ale nie robiłbym sobie wielkich nadziei.

anonim cytuj
01-03-2024
Szanse zawsze są. Wiele zależy od możliwości zarobkowych byłego męża.

anonim cytuj
01-03-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o uchylenie alimentów.
Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex....
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Pytanie odnośnie praw rodzicielskich
Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich. Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik. Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą si...
Czy komornik może zabrać coś z najniższej krajowej?
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...

Wyszukiwarka