Czy żeby wyjechać z dzieckiem na wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?

Czy żeby wyjechać z dzieckiem na krótkie wakacje za granicę potrzeba jest zgoda obydwu rodziców?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, na granicach, jeśli są kontrole, może być potrzebny taki dokument. Oraz jeśli któryś z rodziców nie wyraził zgody na wyjazd, może oskarżyć osoby, które są z dzieckiem, o jego uprowadzenie. Oprócz zgody na wyjazd jest bardzo ważne upoważnienie rodziców dla opiekuna, jeśli dziecko nie jedzie z rodzicem, do podejmowania decyzji w sprawach dotyczących dziecka, szczególnie udzielenia pomocy medycznej.

anonim cytuj
23-02-2024
Zobacz ma stronie ambasady , bo w teorii tak ale w praktyce nie.

anonim cytuj
23-02-2024
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Szef bezpodstawnie wypowiada UOP z art.52
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...

Wyszukiwarka