Problemy z najemcą.

Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i jutro znowu wyjeżdża na 3 miesiące i ktoś nowy ma tam zostać. Jak podejść do tematu ? Do końca umowy okazjonalnej został rok. Najemca mówi że jego mieszkanie, płaci i on decyduje kto będzie mieszkał jak go nie ma. Nie chodzi mi o kasę że rachunki opłacone. Nie chcę tam zbieraniny i sąsiedzi też.
anonim cytuj
10-01-2024
Przyjeżdżasz, wchodzisz i prosisz o opuszczenie twojego lokalu.
Jeśli nie zadziała, dzwonisz po policje że w twoim mieszkaniu jest ktoś obcy i nie chce wyjść.
Gwarantuje że wyprowadzą go od razu.
Właścicielowi wystawiasz wypowiedzenie natychmiastowe związane z niedotrzymaniem warunków umowy.

anonim cytuj
10-01-2024
Myślę że się ucieszy. Od roku myśli zrezygnować, ale umowa na czas oznaczony do października 2024. To chyba znalazł sposób, że sama wypowiem teraz te umowę z obawy o mieszkanie, kto tam przebywa.

anonim cytuj
10-01-2024
Wypowiedz umowę. Jeżeli ktoś inny będzie w domu można go eksmitować siła. Tylko najemca jest chroniony.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Wypowiedzenie umowy użyczenia.
Moja siostra zameldowała w naszym domu swojego faceta z którym ma małe dziecko. Mieszkają tu od ponad roku. Za prąd płacę ja ,on się nie dokłada do rachunków .Jestem z siostrą współwłaścicielem nieruchomości i całej działki. Czy mogę w tym przypadku wypowiedzieć umowę użyczenia mieszkania temu mężczyźnie pomimo iż został tu zameldowany przez moją siostrę i ja się początkowo na to zgodziłem?...

Wyszukiwarka