Problemy z najemcą.

Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i jutro znowu wyjeżdża na 3 miesiące i ktoś nowy ma tam zostać. Jak podejść do tematu ? Do końca umowy okazjonalnej został rok. Najemca mówi że jego mieszkanie, płaci i on decyduje kto będzie mieszkał jak go nie ma. Nie chodzi mi o kasę że rachunki opłacone. Nie chcę tam zbieraniny i sąsiedzi też.
anonim cytuj
10-01-2024
Przyjeżdżasz, wchodzisz i prosisz o opuszczenie twojego lokalu.
Jeśli nie zadziała, dzwonisz po policje że w twoim mieszkaniu jest ktoś obcy i nie chce wyjść.
Gwarantuje że wyprowadzą go od razu.
Właścicielowi wystawiasz wypowiedzenie natychmiastowe związane z niedotrzymaniem warunków umowy.

anonim cytuj
10-01-2024
Myślę że się ucieszy. Od roku myśli zrezygnować, ale umowa na czas oznaczony do października 2024. To chyba znalazł sposób, że sama wypowiem teraz te umowę z obawy o mieszkanie, kto tam przebywa.

anonim cytuj
10-01-2024
Wypowiedz umowę. Jeżeli ktoś inny będzie w domu można go eksmitować siła. Tylko najemca jest chroniony.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Podatek od nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Jakiś czas nie płacone alimenty. Jak spłacać aby było ok? (dług)
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik. Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług). Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...

Wyszukiwarka