Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i jutro znowu wyjeżdża na 3 miesiące i ktoś nowy ma tam zostać. Jak podejść do tematu ? Do końca umowy okazjonalnej został rok. Najemca mówi że jego mieszkanie, płaci i on decyduje kto będzie mieszkał jak go nie ma. Nie chodzi mi o kasę że rachunki opłacone. Nie chcę tam zbieraniny i sąsiedzi też.
Przyjeżdżasz, wchodzisz i prosisz o opuszczenie twojego lokalu.
Jeśli nie zadziała, dzwonisz po policje że w twoim mieszkaniu jest ktoś obcy i nie chce wyjść.
Gwarantuje że wyprowadzą go od razu.
Właścicielowi wystawiasz wypowiedzenie natychmiastowe związane z niedotrzymaniem warunków umowy.
anonim cytuj
10-01-2024
Myślę że się ucieszy. Od roku myśli zrezygnować, ale umowa na czas oznaczony do października 2024. To chyba znalazł sposób, że sama wypowiem teraz te umowę z obawy o mieszkanie, kto tam przebywa.
anonim cytuj
10-01-2024
Wypowiedz umowę. Jeżeli ktoś inny będzie w domu można go eksmitować siła. Tylko najemca jest chroniony.
Dobry wieczór,
W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...
Witam
Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej.
Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem.
Polecili mi ...
Znajomy jakiś czas nie płacił alimentów. Alimenty z FA, komornik.
Teraz chce zacząć normalnie płacić alimenty, wysłał przekazem pocztowym na adres byłej żony. Ale ona go nie odebrała i napisała, że nie będzie odbierała, żeby kontaktował się z komornikiem i przez niego wysyłał pieniądze (żeby pierwsze spłacić dług).
Czy to świadczy na jej niekorzyść? Jak znajomy ma dalej płacić aby było ok?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: