Problemy z najemcą.

Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i jutro znowu wyjeżdża na 3 miesiące i ktoś nowy ma tam zostać. Jak podejść do tematu ? Do końca umowy okazjonalnej został rok. Najemca mówi że jego mieszkanie, płaci i on decyduje kto będzie mieszkał jak go nie ma. Nie chodzi mi o kasę że rachunki opłacone. Nie chcę tam zbieraniny i sąsiedzi też.
anonim cytuj
10-01-2024
Przyjeżdżasz, wchodzisz i prosisz o opuszczenie twojego lokalu.
Jeśli nie zadziała, dzwonisz po policje że w twoim mieszkaniu jest ktoś obcy i nie chce wyjść.
Gwarantuje że wyprowadzą go od razu.
Właścicielowi wystawiasz wypowiedzenie natychmiastowe związane z niedotrzymaniem warunków umowy.

anonim cytuj
10-01-2024
Myślę że się ucieszy. Od roku myśli zrezygnować, ale umowa na czas oznaczony do października 2024. To chyba znalazł sposób, że sama wypowiem teraz te umowę z obawy o mieszkanie, kto tam przebywa.

anonim cytuj
10-01-2024
Wypowiedz umowę. Jeżeli ktoś inny będzie w domu można go eksmitować siła. Tylko najemca jest chroniony.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...
Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Sprzedałem działki budowlane. Wiadomo, że trzeba zapłacić podatek, ale chciałbym zainwestować w moje obecne mieszkanie. Gdybym wziął wszystko na fakturę to byłbym zwolniony z podatku, czy to tylko działa jak bym kupił nowe mieszkanie wtedy byłbym zwolniony z podatku? Ktoś wytłumaczy, co zrobić by podatku nie płacić?...
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....

Wyszukiwarka