Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?

Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu.
anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia i napisać z jaką datą chce pani zakończyć współpracę. Być może pracodawca nie będzie robił problemów. Ale z drugiej strony nie lepiej po wyczerpaniu 182 dni chorobowego złożyć o świadczenie rehabilitacyjne?

anonim cytuj
23-02-2024
Taki mam plan. Niemniej jednak stricte do tej pracy nie chce wracać. Jeśli pracownik nie ma zdolności do pracy to w jakim trybie jest zwolnienie/ rozwiązanie umowy?

anonim cytuj
23-02-2024
Po 3 miesiącach bycia na świadczeniu rehabilitacyjnym pracodawca tak cię zwolni więc lepiej ciągną L4 i iść na świadczenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie jak pisałam. Jak lekarz nie dopuści do pracy a nie ma możliwości zmiany stanowiska na takie, gdzie mogłaby Pani pracować to sami rozwiążą umowę. Mogą też zwolnić w trakcie zasiłku rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Kredyt hipoteczny dla siostry.
Dzień dobry. Mój mąż chciałby pomóc swojej siostrze. Ona chce kupić dom, niestety ona musi się wstrzymać z kredytem na kilka miesięcy, więc wpadli na pomysł, że to my moglibyśmy wziąć kredyt, a ona za kilka miesięcy mogła by ten dom od nas odkupić lub zrobić przeniesienie kredytu. Co więcej, chce sprzedać dotychczasowe mieszkanie i kwotę że sprzedaży dać jako wkład własny. Ja nie jestem przekonana, ale oni twierdzą, że być może można zawrzeć u no...
Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?
Dzień dobry, proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje. Otóż: trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych prze...

Wyszukiwarka