Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?

Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu.
anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia i napisać z jaką datą chce pani zakończyć współpracę. Być może pracodawca nie będzie robił problemów. Ale z drugiej strony nie lepiej po wyczerpaniu 182 dni chorobowego złożyć o świadczenie rehabilitacyjne?

anonim cytuj
23-02-2024
Taki mam plan. Niemniej jednak stricte do tej pracy nie chce wracać. Jeśli pracownik nie ma zdolności do pracy to w jakim trybie jest zwolnienie/ rozwiązanie umowy?

anonim cytuj
23-02-2024
Po 3 miesiącach bycia na świadczeniu rehabilitacyjnym pracodawca tak cię zwolni więc lepiej ciągną L4 i iść na świadczenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie jak pisałam. Jak lekarz nie dopuści do pracy a nie ma możliwości zmiany stanowiska na takie, gdzie mogłaby Pani pracować to sami rozwiążą umowę. Mogą też zwolnić w trakcie zasiłku rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Zaległe wynagrodzenia i odprawa.
Witam, Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji. Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracown...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Niekompetencja sędziny
Witam Złożyłam pozew rozwodowy 27.06.2023. Do dzisiaj nic się nie dzieje ze strony sędziny, w pozwie złożyłam o zabezpieczenie alimentów na dzieci i zabezpieczenie opieki nad nimi do rozprawy ponieważ chcę się w spokoju wynieść od męża który ma założoną Niebieską kartę o znecanie się psychiczne nade mną. O tym też poinformowana została sędzina którą prowadzi moją sprawę. Do dzisiaj zero odzewu dalej nie ma zabezpieczenia alimentów, opieki nad ...

Wyszukiwarka