Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?

Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu.
anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia i napisać z jaką datą chce pani zakończyć współpracę. Być może pracodawca nie będzie robił problemów. Ale z drugiej strony nie lepiej po wyczerpaniu 182 dni chorobowego złożyć o świadczenie rehabilitacyjne?

anonim cytuj
23-02-2024
Taki mam plan. Niemniej jednak stricte do tej pracy nie chce wracać. Jeśli pracownik nie ma zdolności do pracy to w jakim trybie jest zwolnienie/ rozwiązanie umowy?

anonim cytuj
23-02-2024
Po 3 miesiącach bycia na świadczeniu rehabilitacyjnym pracodawca tak cię zwolni więc lepiej ciągną L4 i iść na świadczenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie jak pisałam. Jak lekarz nie dopuści do pracy a nie ma możliwości zmiany stanowiska na takie, gdzie mogłaby Pani pracować to sami rozwiążą umowę. Mogą też zwolnić w trakcie zasiłku rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis: "W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12 Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?...
Jak napisać testament?
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu. Sytuacja jest taka: 1. Żyję w związku nieformalnym; 2. Mam dorosłe dziecko 3. Mam nieletnie dziecko. Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę. Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka. Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy...

Wyszukiwarka