Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?

Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu.
anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia i napisać z jaką datą chce pani zakończyć współpracę. Być może pracodawca nie będzie robił problemów. Ale z drugiej strony nie lepiej po wyczerpaniu 182 dni chorobowego złożyć o świadczenie rehabilitacyjne?

anonim cytuj
23-02-2024
Taki mam plan. Niemniej jednak stricte do tej pracy nie chce wracać. Jeśli pracownik nie ma zdolności do pracy to w jakim trybie jest zwolnienie/ rozwiązanie umowy?

anonim cytuj
23-02-2024
Po 3 miesiącach bycia na świadczeniu rehabilitacyjnym pracodawca tak cię zwolni więc lepiej ciągną L4 i iść na świadczenie.

anonim cytuj
23-02-2024
Można złożyć wypowiedzenie jak pisałam. Jak lekarz nie dopuści do pracy a nie ma możliwości zmiany stanowiska na takie, gdzie mogłaby Pani pracować to sami rozwiążą umowę. Mogą też zwolnić w trakcie zasiłku rehabilitacyjnego.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
Czy prokurator musi wszcząć śledztwo?
Złożyłam wraz z koleżankami zawiadomienie do dziekana o zachowaniu jednego kolegi - wysłał nam ciągle zdjęcia w damskim ubiorze, wypisywał do wielu roczników. Mówił, że kiedy to robi to się masturbuje. Dziekan złożył sprawę do prokuratury, bez naszej zgody/prośby. Nie chcemy zeznawać. Ktoś wie może jak to wygląda?...
Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...

Wyszukiwarka