Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.

Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo naprawdę już tyle wersji słyszałam od adwokatów że jestem głupsza niż przed poradą.
anonim cytuj
23-02-2024
Wierzyciele mogą wskazać termin zawity (5lat), że celowo wiedząc o kłopotach finansowych, Pani mąż zgodził się na rozdzielność... ważny jest rzeczywisty moment zaprzestania płatności na rzecz wierzycieli... jeśli w momencie rozdzielności regulował wszystkie zobowiązania (nie było zaległości), to skarga paulińska będzie bezskuteczna.

anonim cytuj
23-02-2024
Ale darowizna miała miejsce jeszcze przed pojawieniem się długów. Skąd pomysł na skargę pauliańską?

anonim cytuj
23-02-2024
Jeżeli mąż darował pani mieszkanie zanim dowiedział się o długu to skarga nie ma racji bytu. To jest proste. Może jednak sprawa nie jest tak prosta jak tu piszesz skoro profesjonaliści nie byli ci w stanie pomóc.

anonim cytuj
23-02-2024
Pani Alicjo jeśli rozdzielczość nastąpiła przed zawarciem kontraktów, oraz darowizna skarga pauliańska nie przejdzie. Jeśli natomiast przejdzie to z połowy jeśli rozdzielność nastąpiła przed długami.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Czy można zmienić zamki w wynajmowanym mieszkaniu?
Wynajmuję domek jednorodzinny. Mieszkam sama z dziećmi. Czy mogę zmienić zamek z racji, że właściciel podczas mojej nieobecności wchodzi do domu? Mam nagranie na kamerze, że wchodzi gdy mnie nie ma. I czy na posesję podwórka może wejść podczas mojej nieobecności?...
Koszty sądowe.
Witam w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia. Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...

Wyszukiwarka