Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.

Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo naprawdę już tyle wersji słyszałam od adwokatów że jestem głupsza niż przed poradą.
anonim cytuj
23-02-2024
Wierzyciele mogą wskazać termin zawity (5lat), że celowo wiedząc o kłopotach finansowych, Pani mąż zgodził się na rozdzielność... ważny jest rzeczywisty moment zaprzestania płatności na rzecz wierzycieli... jeśli w momencie rozdzielności regulował wszystkie zobowiązania (nie było zaległości), to skarga paulińska będzie bezskuteczna.

anonim cytuj
23-02-2024
Ale darowizna miała miejsce jeszcze przed pojawieniem się długów. Skąd pomysł na skargę pauliańską?

anonim cytuj
23-02-2024
Jeżeli mąż darował pani mieszkanie zanim dowiedział się o długu to skarga nie ma racji bytu. To jest proste. Może jednak sprawa nie jest tak prosta jak tu piszesz skoro profesjonaliści nie byli ci w stanie pomóc.

anonim cytuj
23-02-2024
Pani Alicjo jeśli rozdzielczość nastąpiła przed zawarciem kontraktów, oraz darowizna skarga pauliańska nie przejdzie. Jeśli natomiast przejdzie to z połowy jeśli rozdzielność nastąpiła przed długami.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Wspieram rodzeństwo finansowo, jak i kiedy zgłosić to do urzędu skarbowego
Dzień dobry, Co miesiąc wypłacam trójce młodszego, studiującego rodzeństwa po 1000 zł na konto każdego. W jaki sposób zgłosić to do urzędu skarbowego i kiedy? Czy tytule muszę wpisywać słowo „darowizna”? Będę wdzięczny za odpowiedź....
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta.
Mój był partner został poinformowany o tym, że chce przeprowadzić się wraz z dzieckiem do innego miasta, że względu na lepsze warunki mieszkaniowe oraz rodzinę, która potrzebuje opieki. Nagle kilka dni przed przeprowadzka oznajmił, że się nie zgadza. Jak dalej wygląda postępowanie w takim razie, co powinnam zrobić? Ma pełne prawa rodzicielskie, aczkolwiek dziecka nigdy w życiu na oczy nie widział, mimo, że wiele razy pytałam go czy chce, alimenty...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...

Wyszukiwarka