Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.

Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo naprawdę już tyle wersji słyszałam od adwokatów że jestem głupsza niż przed poradą.
anonim cytuj
23-02-2024
Wierzyciele mogą wskazać termin zawity (5lat), że celowo wiedząc o kłopotach finansowych, Pani mąż zgodził się na rozdzielność... ważny jest rzeczywisty moment zaprzestania płatności na rzecz wierzycieli... jeśli w momencie rozdzielności regulował wszystkie zobowiązania (nie było zaległości), to skarga paulińska będzie bezskuteczna.

anonim cytuj
23-02-2024
Ale darowizna miała miejsce jeszcze przed pojawieniem się długów. Skąd pomysł na skargę pauliańską?

anonim cytuj
23-02-2024
Jeżeli mąż darował pani mieszkanie zanim dowiedział się o długu to skarga nie ma racji bytu. To jest proste. Może jednak sprawa nie jest tak prosta jak tu piszesz skoro profesjonaliści nie byli ci w stanie pomóc.

anonim cytuj
23-02-2024
Pani Alicjo jeśli rozdzielczość nastąpiła przed zawarciem kontraktów, oraz darowizna skarga pauliańska nie przejdzie. Jeśli natomiast przejdzie to z połowy jeśli rozdzielność nastąpiła przed długami.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Oradziez
Mam maly problem i zaluze ze cos takiego zrobipam chcialam byc piekna(choruje na depresje) i kradlam kosmetyki suma wynosi 660 zl czy ktos moze mi powie co moze mnie spotkac boje sie wiem glupia bylam...
Jak odrzucić spadek bez aktu zgonu??
Dzień dobry, Zmarła babcia byłego męża. Odrzucił on spadek teraz w kolejności powinny go odrzucić nasze dzieci. Wiadomo że do wniosku do sądu rodzinnego należy dołączyć odrzucenie spadku przez ojca oraz akt zgonu babci. Co mogę zrobić w przypadku gdy ojciec dzieci nie chcę dać mi ksero tych dokumentów? Spadek zawiera długi i nie chcę by były tym obarczone....
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...

Wyszukiwarka