Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo naprawdę już tyle wersji słyszałam od adwokatów że jestem głupsza niż przed poradą.
Wierzyciele mogą wskazać termin zawity (5lat), że celowo wiedząc o kłopotach finansowych, Pani mąż zgodził się na rozdzielność... ważny jest rzeczywisty moment zaprzestania płatności na rzecz wierzycieli... jeśli w momencie rozdzielności regulował wszystkie zobowiązania (nie było zaległości), to skarga paulińska będzie bezskuteczna.
anonim cytuj
23-02-2024
Ale darowizna miała miejsce jeszcze przed pojawieniem się długów. Skąd pomysł na skargę pauliańską?
anonim cytuj
23-02-2024
Jeżeli mąż darował pani mieszkanie zanim dowiedział się o długu to skarga nie ma racji bytu. To jest proste. Może jednak sprawa nie jest tak prosta jak tu piszesz skoro profesjonaliści nie byli ci w stanie pomóc.
anonim cytuj
23-02-2024
Pani Alicjo jeśli rozdzielczość nastąpiła przed zawarciem kontraktów, oraz darowizna skarga pauliańska nie przejdzie. Jeśli natomiast przejdzie to z połowy jeśli rozdzielność nastąpiła przed długami.
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
Wynajmuję domek jednorodzinny. Mieszkam sama z dziećmi. Czy mogę zmienić zamek z racji, że właściciel podczas mojej nieobecności wchodzi do domu? Mam nagranie na kamerze, że wchodzi gdy mnie nie ma. I czy na posesję podwórka może wejść podczas mojej nieobecności?...
Witam
w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia.
Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem.
Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: