Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo naprawdę już tyle wersji słyszałam od adwokatów że jestem głupsza niż przed poradą.
Wierzyciele mogą wskazać termin zawity (5lat), że celowo wiedząc o kłopotach finansowych, Pani mąż zgodził się na rozdzielność... ważny jest rzeczywisty moment zaprzestania płatności na rzecz wierzycieli... jeśli w momencie rozdzielności regulował wszystkie zobowiązania (nie było zaległości), to skarga paulińska będzie bezskuteczna.
anonim cytuj
23-02-2024
Ale darowizna miała miejsce jeszcze przed pojawieniem się długów. Skąd pomysł na skargę pauliańską?
anonim cytuj
23-02-2024
Jeżeli mąż darował pani mieszkanie zanim dowiedział się o długu to skarga nie ma racji bytu. To jest proste. Może jednak sprawa nie jest tak prosta jak tu piszesz skoro profesjonaliści nie byli ci w stanie pomóc.
anonim cytuj
23-02-2024
Pani Alicjo jeśli rozdzielczość nastąpiła przed zawarciem kontraktów, oraz darowizna skarga pauliańska nie przejdzie. Jeśli natomiast przejdzie to z połowy jeśli rozdzielność nastąpiła przed długami.
Dzień dobry,
mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość.
Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można.
Czy ktoś z Pań...
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc ...
Witam. Minęło 5 lat od śmierci mojej matki, która w testamencie zapisała mi mieszkanie. Chciałabym obecnie przepisać je na syna, z wyłączeniem jego żony. Czy jest taka możliwość, aby w razie niepowodzenia ich małżeństwa ów mieszkanie pozostało w całości jego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: