Do jakiego wieku dziecka trzeba płacić alimenty?

Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, dopóki sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego. Jeśli Pan ma taką potrzebę proszę złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku. Wtedy sąd podejmie decyzję, natomiast alimenty płaci się do momentu kiedy dziecko jest w stanie samo się utrzymać. Nauka bądź jej brak nie mają tu zbyt wiele do obowiązku alimentacji.

anonim cytuj
23-02-2024
Nie możesz sam z siebie przestać płacić alimentów. Musisz złożyć do sądu wniosek o zwolnienie cię z tego obowiązku, a sąd oceni, czy córka jest w stanie sama się utrzymać czy nie. Wiek nie gra tu roli, zgodnie z art. 133 kryterium jest bowiem, czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.

anonim cytuj
23-02-2024
Do 26 roku życia jeśli się uczy tak , ale jeśli udowodnisz że celowo wykorzystuje sytuację sąd może znieść. Wniosek do sądu i on rozpatrzy czy dziecko.jest w stanie się samodzielnie utrzymać. Dzieci po skończonych studiach też mają możliwości zarobkowe. Po prostu po skończeniu szkoły złóż wniosek do sądu.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.
Witam. Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na infor...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka