Do jakiego wieku dziecka trzeba płacić alimenty?

Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, dopóki sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego. Jeśli Pan ma taką potrzebę proszę złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku. Wtedy sąd podejmie decyzję, natomiast alimenty płaci się do momentu kiedy dziecko jest w stanie samo się utrzymać. Nauka bądź jej brak nie mają tu zbyt wiele do obowiązku alimentacji.

anonim cytuj
23-02-2024
Nie możesz sam z siebie przestać płacić alimentów. Musisz złożyć do sądu wniosek o zwolnienie cię z tego obowiązku, a sąd oceni, czy córka jest w stanie sama się utrzymać czy nie. Wiek nie gra tu roli, zgodnie z art. 133 kryterium jest bowiem, czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.

anonim cytuj
23-02-2024
Do 26 roku życia jeśli się uczy tak , ale jeśli udowodnisz że celowo wykorzystuje sytuację sąd może znieść. Wniosek do sądu i on rozpatrzy czy dziecko.jest w stanie się samodzielnie utrzymać. Dzieci po skończonych studiach też mają możliwości zarobkowe. Po prostu po skończeniu szkoły złóż wniosek do sądu.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Czy mój brat (nie pracuje) mógłby ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne (2119 zł.).
Dobry wieczór, jestem osobą chora na nowotwór. Mam stopień niepełnosprawności w stopniu znacznym, całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji.Czy mój brat (nie pracuje) mógłby ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne (2119 zł.). Ma on komornika (z tego co się orientuje za alimenty i kredyt). Czy komornik może zająć całą kwotę czy tylko jakiś % takiego świadczenia? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...

Wyszukiwarka