Do jakiego wieku dziecka trzeba płacić alimenty?

Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, dopóki sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego. Jeśli Pan ma taką potrzebę proszę złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku. Wtedy sąd podejmie decyzję, natomiast alimenty płaci się do momentu kiedy dziecko jest w stanie samo się utrzymać. Nauka bądź jej brak nie mają tu zbyt wiele do obowiązku alimentacji.

anonim cytuj
23-02-2024
Nie możesz sam z siebie przestać płacić alimentów. Musisz złożyć do sądu wniosek o zwolnienie cię z tego obowiązku, a sąd oceni, czy córka jest w stanie sama się utrzymać czy nie. Wiek nie gra tu roli, zgodnie z art. 133 kryterium jest bowiem, czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.

anonim cytuj
23-02-2024
Do 26 roku życia jeśli się uczy tak , ale jeśli udowodnisz że celowo wykorzystuje sytuację sąd może znieść. Wniosek do sądu i on rozpatrzy czy dziecko.jest w stanie się samodzielnie utrzymać. Dzieci po skończonych studiach też mają możliwości zarobkowe. Po prostu po skończeniu szkoły złóż wniosek do sądu.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Nie otrzymałam PIT-u, gdzie to zgłosić?
Jestem studentka i od czerwca 2021 do września 2022 roku pracowałam na umowę zlecenie w jednym ze sklepów odzieżowych. Na początku 2022 roku otrzymałam od pracodawcy PIT-11 za 2021 rok, jednak teraz go nie otrzymałam (inni pracujący w tym sklepie już otrzymali) i dowiedziałam się od współpracownic ze prawdopodobnie go nie otrzymam lub ewentualnie wyślą mi go poczta. W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania i nikt nie kontaktował się ze mną w ...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Czy testament w formie ustnej też się liczy?
Wuja chorowal na serce, mial slabszy dzien bal sie ze moze umrzec wiec zawolal do siebie trzech znajomych i powiedzial im swoja wole po śmierci. Jego stan zdrowia sie poprawil jednak nie na dlugo bo w zeszlym tygodniu wuja zmarl nie spisujac swojego innego testamentu. Co w takiej sytuacji? Czy liczy sie taka. Sytuacja jako testament ustny czy nie?...

Wyszukiwarka