Do jakiego wieku dziecka trzeba płacić alimenty?

Dzień dobry, obecnie córka jest na 3 roku studiów magisterskich, naukę skończy w wieku 24 lat, czy jeśli pójdzie dalej na studia to w dalszym ciągu będę musiał płacić alimenty?
anonim cytuj
23-02-2024
Tak, dopóki sąd nie zniesie obowiązku alimentacyjnego. Jeśli Pan ma taką potrzebę proszę złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku. Wtedy sąd podejmie decyzję, natomiast alimenty płaci się do momentu kiedy dziecko jest w stanie samo się utrzymać. Nauka bądź jej brak nie mają tu zbyt wiele do obowiązku alimentacji.

anonim cytuj
23-02-2024
Nie możesz sam z siebie przestać płacić alimentów. Musisz złożyć do sądu wniosek o zwolnienie cię z tego obowiązku, a sąd oceni, czy córka jest w stanie sama się utrzymać czy nie. Wiek nie gra tu roli, zgodnie z art. 133 kryterium jest bowiem, czy dziecko jest w stanie się samo utrzymać.

anonim cytuj
23-02-2024
Do 26 roku życia jeśli się uczy tak , ale jeśli udowodnisz że celowo wykorzystuje sytuację sąd może znieść. Wniosek do sądu i on rozpatrzy czy dziecko.jest w stanie się samodzielnie utrzymać. Dzieci po skończonych studiach też mają możliwości zarobkowe. Po prostu po skończeniu szkoły złóż wniosek do sądu.

anonim cytuj
23-02-2024

Sugerowane Tematy

Spadek po śmierci małżonka.
Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej. Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa) Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej. Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?...
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....
Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...

Wyszukiwarka