Testament.

Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do tego mieszkania? Bardzo proszę o pomoc
anonim cytuj
19-02-2024
Czy mieszkanie jest wyłączną własnością wujka, czy też było współwłasnością wujka i cioci, a może własnością jedynie cioci?

anonim cytuj
19-02-2024
Mieszkanie było współwłasnością wujka i cioci.

anonim cytuj
19-02-2024
W takim razie - o ile ciocia nie pozostawiła testamentu, w którym jedynym swoim spadkobiercą czyni swojego męża, a Twojego wujka - własność mieszkania na ten moment wygląda tak:
3/4 mieszkania należy do wujka, tj. 1/2 która zawsze była jego + 1/2 z połowy jego żony, którą po niej odziedziczył;
1/4 mieszkania należy do spadkobierców cioci - i ta część jest już ich, nawet jeśli postępowanie spadkowe nie zostało przeprowadzone.
Innymi słowy, wujek może Ci testamentem przekazać wszystko co jest jego, ale jego jest nie całe mieszkanie, a 3/4 mieszkania.
Żeby być właścicielem całego mieszkania należy najpierw przeprowadzić postępowanie spadkowe po cioci (o ile nie zostało jeszcze przeprowadzone), a następnie dogadać się z rodzeństwem cioci co do formy przekazania wujkowi/Tobie tej 1/4 mieszkania, które odziedziczyli po cioci - mogą darować tą część, mogą w dziale spadku i zniesieniu współwłasności oddać tą część bez spłaty lub ze spłatą, a mogą też tą część sprzedać.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Odziedziczyłam jakąś sumę pieniędzy po zmarłym tacie. Chcę kupić samochód. Jestem w związku małżeńskim, w którym był już epizod separacji na kilka miesięcy. Czy jeżeli kupię auto z pieniędzy ze spadku, to w razie ewentualnego rozwodu auto nie będzie do podziału?...
Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.
Praca jako kierowca. Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy. W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik prz...
Czy można zrobić badania lekarskie do pracy w czasie trwania L4?
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02. Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...

Wyszukiwarka