Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.

Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
19-02-2024
Mimo wszystko nie ma innej opcji jak się stawić. Oczywiście może spróbować uzgodnić inny, w miarę dogodny termin.

anonim cytuj
19-02-2024
Z Korei ma specjalnie przylatywać w celu przesłuchania? A co z opcją przesłuchania w konsulacie w kraju, w którym przebywa? Biorąc pod uwagę niezbyt wysoką szkodliwość społeczną czynu, dosyć niski kaliber zarzucanego czynu i wysokie prawdopodobieństwo dostania zawiasów lub nawet nie- o jakich konsekwencjach tutaj mówimy w przypadku niestawienia się na przesłuchanie? Osobiście nie wierzę w to, że przy takim zarzucie Prokurator będzie przymusowo kogoś ściągał z Korei poprzez ekstradycję czy list gończy jeżeli osoba się nie stawi.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka