Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Egzekwowanie długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego
Witam, Jak wygląda teraz sytuacja egzekwowania długu przez komornika z tytułu naczelnika skarbowego? Posiadam tam jakieś 760zł do oddania za mandaty ale znalazłem informację, że wszelkie egzekucje z ZUSu, skarbówki etc. są wstrzymane ze względu na stan epidemii. Czy to jest prawda? Jak to się ma w rzeczywistości? Dodam, że chciałem to zapłacić ale po prostu dało by mi to odwlec w czasie i miałbym więcej "pieniążków" na święta. Pozdraw...

Wyszukiwarka