Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
zajęcie komornicze
Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Potencjalna próba przejęcia mieszkania.
Mam trochę nietypowy, ale dość poważny problem. Mam babcię, która ma już 90 lat. Z racji wieku nie funkcjonuje już w pełni sprawnie intelektualnie; ma już pierwsze objawy demencji starczej. I jest mały problem: w bloku, w którym mieszka moja babcia mieszka jedna kobieta, która w ostatnim czasie bardzo zbliżyła się do babci, zaczęła nagle udawać jej wielka przyjaciółkę, wyprowadzać jej pieska na spacer itp. Nie byłoby w tym może nic złego gdyby...

Wyszukiwarka