Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Darowizna domu a dożywotnia służebność.
Moja mama przepisała mi dom, w zapisie jest dożywotnie zamieszkanie. Teraz jest ciężko chora, leżąca, niezdolna do samodzielnej egzystencji. Nie jestem w stanie się nią opiekować bo mam niepełnosprawne dzieci. Czy mogę znaleźć jej miejsce w DPSie czy muszę zapewnić jej opiekę w domu?...
Czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony?
Dzień dobry, czy jako współwłaściciel mieszkania możemy go wynająć bez zgody drugiej strony? Drugi współwłaściciel nie dokłada się do mieszkania od 25 lat, opłaty są regulowane przez nas, podatki , czynsze rachunki, bieżące naprawy i remonty, przeprowadzamy się do nowego miejsca ale nie stać nas utrzymywać drugie mieszkanie. A nie możemy się porozumieć w sprawie sprzedania, a sprzedaż połowy też jest ciężka. Dodam że ta osoba przebywa od 35 la...
Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...

Wyszukiwarka