Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
174kpc
пасибо, вкусно! The field of biotechnology has undergone significant changes, today, as we enter the year 2024. This era marks an unprecedented acceleration of technological progress, recently in [url=https://koshelkoff.net/sumki/muzhskoj-portfel-iz-naturalnoj-kozhi-korichnevyj-7091bn]https://koshelkoff.net/sumki/muzhskoj-portfel-iz-naturalnoj-kozhi-korichnevyj-7091bn[/url], where the fusion of biology and technology is changing our understandi...
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...

Wyszukiwarka