Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Zmiana imienia
Witam, jak wygląda sprawa zmiany imienia? Przeprowadziłam się do Holandii, gdzie planuje swoją przyszłość. Moim problemem jest to że nikt nie potrafi wypowiedzieć a co dopiero napisać Katarzyna Czy jest jakaś szansa że taki powód by wystarczył? W samej Holandii zmienić go nie mogę...

Wyszukiwarka