Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Kupno domu w trakcie jego legalizacji.
Planuję kupno domu, mam już uzgodnione warunki ze sprzedającym, mam jednak kilka wątpliwości. Sprzedający jest w trakcie procesu legalizacji domu, ponieważ wykonał samowolnie adaptację poddasza i dobudował do bryły domu garaż i taras. Dodatkowo nieruchomość ma prawo pierwokupu przez KOWR. Sprzedający chce również zadatek (nie zaliczkę) w kwocie 50 tysięcy złotych. Czy w tej sytuacji odpowiednie będzie zawarcie umowy przedwstępnej warunkowej, gdzi...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
Pozew przeciw byłemu pracodawcy
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy). Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...

Wyszukiwarka