Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Ile pracodawca płaci za zwolnienie lekarskie?
Po okresie próbnym podpisałem umowę o pracę na rok. Niestety los chciał że wylądowałem na chorobowym i teraz pracodawca nie chce zapłacić chorobowego, bo jak twierdzi to już ZUS musi zapłacić, a z tego co wyczytałem w Internecie za pierwsze 30 dni płaci pracodawca. Jak to wygląda naprawdę?...
Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Czas pracy w systemie 12h.
Witam, Miesiąc temu przyjąłem się do pewnej firmy w której większość to Ukraińscy pracownicy. Pracujemy po 12h razem z weekendami. W tym miesiącu przepracowałem 290h. Jak to wygląda prawnie? Jaka jest ilość godzin, która nie może zostać przekroczona? Ukraińcy sami sobie ustalili taki system pracy po 12h na dwie zmiany. Od 7 do 19 oraz od 19 do 7....
kontrola kuratorium
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...

Wyszukiwarka