Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Rozwód a rozliczenie PIT.
Dzień dobry, czy będąc w trakcie rozwodu mogę się rozliczyć z Pit 11 jako samodzielna matka? (zaznaczam ,że dziecko nie jest z obecnego małżeństwa i dziecko nie jest przysposobione jakoby obecny mąż był ojcem dziecka )...
Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...

Wyszukiwarka