Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Tacierzyńskie.
W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?...

Wyszukiwarka