Alimenty na dziecko, które uczy się zaocznie.

Córka we wrześniu, po roku studiów rzuciła je, nie przystępując do egzaminów (kilku) poprawkowych. Dla uniknięcia wstrzymania wypłaty zasiłku rodzinnego po zmarłej mamie rozpoczęła naukę w szkole policealnej - florystycznej, zaocznej. Nie starała się do tej pory szukać pracy. Córka najmuje z chłopakiem mieszkanie w innym mieście, w "naszym" posiada własne w nowym budownictwie, z którego sama mogła by czerpać w znacznej wysokości pożytki, gdyby je zechciała wynająć bo jak sama twierdzi: "do naszego miasta nie wróci". Niestety nie zechciała tego robić. Kto ma rację? Córka, która twierdzi, że ma prawo otrzymywać dalej alimenty, czy ja, który zastanawia się czy mój obowiązek alimentacyjny wygasł w chwili rzucenia nauki w szkole wyższej przez córkę. Mamy dobre kontakty, nie chcemy tej sprawy rozstrzygać w sądzie ale chyba nie będzie innej opcji by być zrobić to zgodnie z obowiązującym prawem.
anonim cytuj
15-02-2024
Jest wyrok w tej sprawie? To wnieś do sądu o zniesienie obowiązku wraz z zabezpieczeniem na czas trwania rozprawy.

anonim cytuj
15-02-2024
Nie ma, na razie wymieniamy sie argumentacjami z córką. Wiem, że wniesienie wniosku do sądu będzie koniecznością. Tylko czy jest sens z mojej strony jeśli to córka ma racje, że dalej jej powinienem przekazywać alimenty?

anonim cytuj
15-02-2024
Jeśli nie ma wyroku sądowego nakazującego płacenie alimentów, to córka musiałaby wystąpić do sądu o przyznanie alimentów. Ale z sytuacji jaką opisałeś wynika, że nie bardzo są ku temu przesłanki. Córka nie uczy się i nie pracuje gdyż to jest jej wyborem, ale jest dorosła i może się utrzymać.

anonim cytuj
15-02-2024
Dziecko uczące się zaocznie zasadniczo także ma prawo do alimentów.

anonim cytuj
15-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...
Nieopłacony mandat
witam moze ktos pomoze.w 2013 roku dostalam manad za jazde bez biletu mandat nie zostal oplacony teraz pojawia sie wezwanie od firmy windykacyjnej co robic...
obowiązki przed rozwodem
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...

Wyszukiwarka