Nowa umowa u tego samego pracodawcy.
Będzie zasadniczo 3 miesiące, jeżeli nowa umowa będzie umową na czas określony albo nieokreślony. Okres wypowiedzenia zależy od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy, a nie wyłącznie od czasu trwania ostatniej, świeżo podpisanej umowy.
- Inaczej trzeba byłoby ocenić tylko szczególne przypadki, np.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
Okres wypowiedzenia zależy od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy, a nie wyłącznie od czasu trwania ostatniej, świeżo podpisanej umowy. Przy zatrudnieniu co najmniej 3 lata okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące — art. 36 § 1 kp.
Skoro to ten sam pracodawca i zatrudnienie trwało 9 lat, to podpisanie kolejnej umowy po jednym albo kilku dniach przerwy nie „zeruje” stażu do wypowiedzenia. Pracodawca nie może obejść 3-miesięcznego wypowiedzenia przez podpisanie nowej umowy i udawanie, że pracownik jest liczony od zera.
Inaczej trzeba byłoby ocenić tylko szczególne przypadki, np. umowę na okres próbny. Przy umowie próbnej okresy wypowiedzenia liczy się według art. 34 kp, ale po 9 latach pracy u tego samego pracodawcy zawarcie próbnej na to samo stanowisko może być mocno wątpliwe, bo okres próbny ma służyć sprawdzeniu kwalifikacji, a nie resetowaniu praw pracownika.
Czyli przy zwykłej nowej umowie o pracę na czas określony albo nieokreślony: nadal 3 miesiące.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...