Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?

Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, że zostali oszukani (mam dowody na to, że z tych pieniędzy było płacone za rzeczy związane z grupą),
nazywają mnie złodziejką i chcą zwrotu pieniędzy. Czy w tej sytuacji muszę takiego zwrotu dokonać jeśli tych pieniędzy już nie ma?
Wyczytałam, że zrzutka to darowizna, i nie jestem zmuszona zwracać dobrowolnych wpłat. Jak to wygląda?
Muszę czy nie? Bo grożą mi zgłoszeniem na policję wyłudzenie, oszustwa itp. jak nie dokonam zwrotu natychmiast.
anonim cytuj
12-02-2024
Jeśli chodzi o zrzutki, to dobrowolne wpłaty na platformach takich jak Zrzutka.pl są traktowane jako darowizny. Zgodnie z przepisami prawa, darowizny nie podlegają zwrotowi. Oznacza to, że nie jesteś zobowiązana do zwracania tych pieniędzy, nawet jeśli już ich nie masz. Warto jednak pamiętać, że zrzutka to inicjatywa społeczna, a uczestnicy powinni być świadomi, że ich wpłaty są dobrowolne i nie podlegają zwrotowi. Jeśli masz dowody na to, że środki były wykorzystywane zgodnie z celem zrzutki, możesz to wyjaśnić osobom, które żądają zwrotu. Jednak formalnie nie jesteś zobowiązana do dokonywania zwrotu dobrowolnych wpłat.

anonim cytuj
13-02-2024

Sugerowane Tematy

Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Dom za opiekę nad bliską osobą.
Witam wszystkich którzy czytają ten post. Mianowicie sytuacja wygląda następująco. Mamy z żoną przepisany dom od jej Mamy. Warunkiem przepisania była dożywotnia opieka nad nią i miejsce w domu dla jej syna (40l).I to on jest całym problemem gdyż przy domu absolutnie nie pomaga nic, ma wiecznie pretensje, obmawia nas do wszystkich ludzi z którymi trzyma kontakt powodując zniesławienie. Oczywiście lubi alkohol i używki pod wpływem których jest na...
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...

Wyszukiwarka