Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?

Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, że zostali oszukani (mam dowody na to, że z tych pieniędzy było płacone za rzeczy związane z grupą),
nazywają mnie złodziejką i chcą zwrotu pieniędzy. Czy w tej sytuacji muszę takiego zwrotu dokonać jeśli tych pieniędzy już nie ma?
Wyczytałam, że zrzutka to darowizna, i nie jestem zmuszona zwracać dobrowolnych wpłat. Jak to wygląda?
Muszę czy nie? Bo grożą mi zgłoszeniem na policję wyłudzenie, oszustwa itp. jak nie dokonam zwrotu natychmiast.
anonim cytuj
12-02-2024
Jeśli chodzi o zrzutki, to dobrowolne wpłaty na platformach takich jak Zrzutka.pl są traktowane jako darowizny. Zgodnie z przepisami prawa, darowizny nie podlegają zwrotowi. Oznacza to, że nie jesteś zobowiązana do zwracania tych pieniędzy, nawet jeśli już ich nie masz. Warto jednak pamiętać, że zrzutka to inicjatywa społeczna, a uczestnicy powinni być świadomi, że ich wpłaty są dobrowolne i nie podlegają zwrotowi. Jeśli masz dowody na to, że środki były wykorzystywane zgodnie z celem zrzutki, możesz to wyjaśnić osobom, które żądają zwrotu. Jednak formalnie nie jesteś zobowiązana do dokonywania zwrotu dobrowolnych wpłat.

anonim cytuj
13-02-2024

Sugerowane Tematy

Dorosły syn ma problemy psychiczne. Jak mogę mu pomóc?
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski. 1. Czy mogę go przymusowo leczyć? 2 wysłać do szpitala? 3.Ubezwłasnowolnić? Błagam o poradę...
Świadczenia dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.
Szanowni Państwo, proszę o informację czy istnieją lub w jaki sposób mógłbym zebrać dane na temat dostępnych świadczeń dla opiekuna osoby niepełnosprawnej BEZ KRYTERIUM DOCHODOWEGO. Krótki opis: - opiekun opiekuje się osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji, bezterminowo z orzeczeniem o niepełnosprawności, - osoba niepełnosprawna ma męża, lecz >75 lat, stąd nie jest w stanie się nią opiekować, - opiekun nie podejmuje pracy ze względu ...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...

Wyszukiwarka