Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?

Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, że zostali oszukani (mam dowody na to, że z tych pieniędzy było płacone za rzeczy związane z grupą),
nazywają mnie złodziejką i chcą zwrotu pieniędzy. Czy w tej sytuacji muszę takiego zwrotu dokonać jeśli tych pieniędzy już nie ma?
Wyczytałam, że zrzutka to darowizna, i nie jestem zmuszona zwracać dobrowolnych wpłat. Jak to wygląda?
Muszę czy nie? Bo grożą mi zgłoszeniem na policję wyłudzenie, oszustwa itp. jak nie dokonam zwrotu natychmiast.
anonim cytuj
12-02-2024
Jeśli chodzi o zrzutki, to dobrowolne wpłaty na platformach takich jak Zrzutka.pl są traktowane jako darowizny. Zgodnie z przepisami prawa, darowizny nie podlegają zwrotowi. Oznacza to, że nie jesteś zobowiązana do zwracania tych pieniędzy, nawet jeśli już ich nie masz. Warto jednak pamiętać, że zrzutka to inicjatywa społeczna, a uczestnicy powinni być świadomi, że ich wpłaty są dobrowolne i nie podlegają zwrotowi. Jeśli masz dowody na to, że środki były wykorzystywane zgodnie z celem zrzutki, możesz to wyjaśnić osobom, które żądają zwrotu. Jednak formalnie nie jesteś zobowiązana do dokonywania zwrotu dobrowolnych wpłat.

anonim cytuj
13-02-2024

Sugerowane Tematy

Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...
Mieszkanie komunalne.
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Najem okazjonalny
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...

Wyszukiwarka