Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?

Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, że zostali oszukani (mam dowody na to, że z tych pieniędzy było płacone za rzeczy związane z grupą),
nazywają mnie złodziejką i chcą zwrotu pieniędzy. Czy w tej sytuacji muszę takiego zwrotu dokonać jeśli tych pieniędzy już nie ma?
Wyczytałam, że zrzutka to darowizna, i nie jestem zmuszona zwracać dobrowolnych wpłat. Jak to wygląda?
Muszę czy nie? Bo grożą mi zgłoszeniem na policję wyłudzenie, oszustwa itp. jak nie dokonam zwrotu natychmiast.
anonim cytuj
12-02-2024
Jeśli chodzi o zrzutki, to dobrowolne wpłaty na platformach takich jak Zrzutka.pl są traktowane jako darowizny. Zgodnie z przepisami prawa, darowizny nie podlegają zwrotowi. Oznacza to, że nie jesteś zobowiązana do zwracania tych pieniędzy, nawet jeśli już ich nie masz. Warto jednak pamiętać, że zrzutka to inicjatywa społeczna, a uczestnicy powinni być świadomi, że ich wpłaty są dobrowolne i nie podlegają zwrotowi. Jeśli masz dowody na to, że środki były wykorzystywane zgodnie z celem zrzutki, możesz to wyjaśnić osobom, które żądają zwrotu. Jednak formalnie nie jesteś zobowiązana do dokonywania zwrotu dobrowolnych wpłat.

anonim cytuj
13-02-2024

Sugerowane Tematy

Stomatolog nas oszukał i naciągnął na dodatkowe koszty
Dzień dobry, W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...
Kupno nieruchomości podczas rozwodu.
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Alimenty z funduszu alimentacyjnego.
Mam pytanie mianowicie pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego i teraz ojciec dziecka się obudził bo mu się grunt pod nogami pali chce mi zapłacić zaległe alimenty za ten rok ale przecież mi wypłacał fundusz, więc nie wiem co zrobić czy przyjąć te pieniądze czy jak to ugryźć. Ktoś tak miał ?...
Odprawa pośmiertna.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę. W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...

Wyszukiwarka