Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?

Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową.
Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami.
Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy.
W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia.
Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok.
Nagle ludzie stwierdzili, że zostali oszukani (mam dowody na to, że z tych pieniędzy było płacone za rzeczy związane z grupą),
nazywają mnie złodziejką i chcą zwrotu pieniędzy. Czy w tej sytuacji muszę takiego zwrotu dokonać jeśli tych pieniędzy już nie ma?
Wyczytałam, że zrzutka to darowizna, i nie jestem zmuszona zwracać dobrowolnych wpłat. Jak to wygląda?
Muszę czy nie? Bo grożą mi zgłoszeniem na policję wyłudzenie, oszustwa itp. jak nie dokonam zwrotu natychmiast.
anonim cytuj
12-02-2024
Jeśli chodzi o zrzutki, to dobrowolne wpłaty na platformach takich jak Zrzutka.pl są traktowane jako darowizny. Zgodnie z przepisami prawa, darowizny nie podlegają zwrotowi. Oznacza to, że nie jesteś zobowiązana do zwracania tych pieniędzy, nawet jeśli już ich nie masz. Warto jednak pamiętać, że zrzutka to inicjatywa społeczna, a uczestnicy powinni być świadomi, że ich wpłaty są dobrowolne i nie podlegają zwrotowi. Jeśli masz dowody na to, że środki były wykorzystywane zgodnie z celem zrzutki, możesz to wyjaśnić osobom, które żądają zwrotu. Jednak formalnie nie jesteś zobowiązana do dokonywania zwrotu dobrowolnych wpłat.

anonim cytuj
13-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka