Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.

Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop.
Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować?
Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynnej 24/h przez cały rok należy mi się dzień wolny do odbioru?
anonim cytuj
08-02-2024
Dostałaś świadectwo pracy? Jak naliczono Ci wymiar urlopu przy kolejnym zatrudnieniu? Czy to była w ogóle umowa o pracę?

anonim cytuj
08-02-2024
Tak, dostałam świadectwo pracy i była to umowa o pracę.
Tyle ile przepracowałam tyle miałam urlopu.

anonim cytuj
08-02-2024
Zajrzyj w świadectwo pracy ile wpisano wykorzystanego urlopu w takim razie.

anonim cytuj
08-02-2024
Jestem w szoku, w świadectwie pracy jest napisane, że wykorzystałam cały urlop! To jest absolutnie niemożliwe, w każdym miesiącu pracowałam 14 bądź 15 zmian (zmiany po 12 godzin) i żadnego urlopu nie wzięłam.

anonim cytuj
08-02-2024
Zatem po otrzymaniu takiego świadectwa powinnaś zwrócić się do byłego już pracodawcy o podstawę takiego wpisu lub skorygowanie dokumentu..

anonim cytuj
08-02-2024
To prawda, zupełnie o tym nie pomyślałam, rozumiem że jest za późno na jakąkolwiek interwencję?

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...

Wyszukiwarka