Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop.
Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować?
Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynnej 24/h przez cały rok należy mi się dzień wolny do odbioru?
Dostałaś świadectwo pracy? Jak naliczono Ci wymiar urlopu przy kolejnym zatrudnieniu? Czy to była w ogóle umowa o pracę?
anonim cytuj
08-02-2024
Tak, dostałam świadectwo pracy i była to umowa o pracę.
Tyle ile przepracowałam tyle miałam urlopu.
anonim cytuj
08-02-2024
Zajrzyj w świadectwo pracy ile wpisano wykorzystanego urlopu w takim razie.
anonim cytuj
08-02-2024
Jestem w szoku, w świadectwie pracy jest napisane, że wykorzystałam cały urlop! To jest absolutnie niemożliwe, w każdym miesiącu pracowałam 14 bądź 15 zmian (zmiany po 12 godzin) i żadnego urlopu nie wzięłam.
anonim cytuj
08-02-2024
Zatem po otrzymaniu takiego świadectwa powinnaś zwrócić się do byłego już pracodawcy o podstawę takiego wpisu lub skorygowanie dokumentu..
anonim cytuj
08-02-2024
To prawda, zupełnie o tym nie pomyślałam, rozumiem że jest za późno na jakąkolwiek interwencję?
Dzierżawca postawił altankę na działce, którą dzierżawił od gminy (skończył mu się czas dzierżawy i nie chce jej przedłużyć)
chciałbym wydzierżawić ten grunt, co z tą altanką ? powinien ją rozebrać (czy w ogóle może ją rozebrać ?), czy zostawić,
przeczytałem, że altanka należy do właściciela gruntu, czyli obecnie miasta ....
3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem.
Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu?
Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc....
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: