Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.

Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić? Gdzie się ewentualnie dalej udać - rzecznik praw finansowych?
anonim cytuj
08-02-2024
Polisa na życie to polisa dobrowolna. Jak się nie opłaci to rozwiązują umowę. Chyba że w owu jest zapis, że przy ponownym opłaceniu składki ochrona się wznawia. W ubezpieczeniach obowiązkowych, nie opłacenie składki nie powoduje rozwiązania umowy tylko windykację.

anonim cytuj
08-02-2024
Niestety jeśli przyszło zawiadomienie ,że polisa wygasła,nic nie zrobicie..Ja kiedyś tak przegapiłam swoją polisę i nie było przeproś PZU ma takie przepisy.

anonim cytuj
08-02-2024
Miałem kiedyś podobną sytuację po zmarłej cioci. Nawet nie wiedziałem, że jestem uposażony. Znalazłem list z PZU, że jeśli składka nie zostanie opłacona, to zostanie wypowiedziana umowa. Pani kazała zapłacić i nic więcej nie zgłaszać. Tak też zrobiłem, a po kilku dniach się zgłosiłem po wypłatę polisy i nie było żadnego problemu z jej wypłatą.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy?
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...

Wyszukiwarka