Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.

Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić? Gdzie się ewentualnie dalej udać - rzecznik praw finansowych?
anonim cytuj
08-02-2024
Polisa na życie to polisa dobrowolna. Jak się nie opłaci to rozwiązują umowę. Chyba że w owu jest zapis, że przy ponownym opłaceniu składki ochrona się wznawia. W ubezpieczeniach obowiązkowych, nie opłacenie składki nie powoduje rozwiązania umowy tylko windykację.

anonim cytuj
08-02-2024
Niestety jeśli przyszło zawiadomienie ,że polisa wygasła,nic nie zrobicie..Ja kiedyś tak przegapiłam swoją polisę i nie było przeproś PZU ma takie przepisy.

anonim cytuj
08-02-2024
Miałem kiedyś podobną sytuację po zmarłej cioci. Nawet nie wiedziałem, że jestem uposażony. Znalazłem list z PZU, że jeśli składka nie zostanie opłacona, to zostanie wypowiedziana umowa. Pani kazała zapłacić i nic więcej nie zgłaszać. Tak też zrobiłem, a po kilku dniach się zgłosiłem po wypłatę polisy i nie było żadnego problemu z jej wypłatą.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy jeśli ma się długi to można mieć więcej niż jednego komornika?
Mam trochę długów nie dużych ale jednak , spłacam aktualnie jednego komornika dogadałam się na pewną kwotę co miesiąc. Czy w tym czasie może inny komornik z innej sprawy domagać się spłaty Czy dopiero jak spłacę tego pierwszego?...
Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...

Wyszukiwarka