Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.

Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić? Gdzie się ewentualnie dalej udać - rzecznik praw finansowych?
anonim cytuj
08-02-2024
Polisa na życie to polisa dobrowolna. Jak się nie opłaci to rozwiązują umowę. Chyba że w owu jest zapis, że przy ponownym opłaceniu składki ochrona się wznawia. W ubezpieczeniach obowiązkowych, nie opłacenie składki nie powoduje rozwiązania umowy tylko windykację.

anonim cytuj
08-02-2024
Niestety jeśli przyszło zawiadomienie ,że polisa wygasła,nic nie zrobicie..Ja kiedyś tak przegapiłam swoją polisę i nie było przeproś PZU ma takie przepisy.

anonim cytuj
08-02-2024
Miałem kiedyś podobną sytuację po zmarłej cioci. Nawet nie wiedziałem, że jestem uposażony. Znalazłem list z PZU, że jeśli składka nie zostanie opłacona, to zostanie wypowiedziana umowa. Pani kazała zapłacić i nic więcej nie zgłaszać. Tak też zrobiłem, a po kilku dniach się zgłosiłem po wypłatę polisy i nie było żadnego problemu z jej wypłatą.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Umowa o dochodzenie roszczeń
Umowa o dochodzenie roszczeń - czy podpisując taką umowę z kancelarią prawną do ustalonego procentu od kwoty zasądzonej przez sąd należnego kancelarii czy ZAWSZE doliczany jest podatek VAT? To kancelarię zgodnie z przepisami on obowiązuje, a niejako jest on przerzucony na osobę, która podpisała takową umowę. Czy taka praktyka jest nagminnie stosowana? Jak chronić się przed nią po podpisaniu takiej umowy? Czy jest jeszcze jakaś możliwość wybrnięci...
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....
Jak napisać testament?
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu. Sytuacja jest taka: 1. Żyję w związku nieformalnym; 2. Mam dorosłe dziecko 3. Mam nieletnie dziecko. Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę. Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka. Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy...

Wyszukiwarka