Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.

Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić? Gdzie się ewentualnie dalej udać - rzecznik praw finansowych?
anonim cytuj
08-02-2024
Polisa na życie to polisa dobrowolna. Jak się nie opłaci to rozwiązują umowę. Chyba że w owu jest zapis, że przy ponownym opłaceniu składki ochrona się wznawia. W ubezpieczeniach obowiązkowych, nie opłacenie składki nie powoduje rozwiązania umowy tylko windykację.

anonim cytuj
08-02-2024
Niestety jeśli przyszło zawiadomienie ,że polisa wygasła,nic nie zrobicie..Ja kiedyś tak przegapiłam swoją polisę i nie było przeproś PZU ma takie przepisy.

anonim cytuj
08-02-2024
Miałem kiedyś podobną sytuację po zmarłej cioci. Nawet nie wiedziałem, że jestem uposażony. Znalazłem list z PZU, że jeśli składka nie zostanie opłacona, to zostanie wypowiedziana umowa. Pani kazała zapłacić i nic więcej nie zgłaszać. Tak też zrobiłem, a po kilku dniach się zgłosiłem po wypłatę polisy i nie było żadnego problemu z jej wypłatą.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy? Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Czy obecna żona może złożyć wniosek o podwyższenie alimentów?
Witam. Mam 2 dzieci, żona mnie zdradziła i jest w ciąży z obecnym partnerem. Mieszka z nim i z dziecmi. Ja mieszkam w domu rodzinnym z ojcem który utrzymuje z się tylko z emerytury i dwiema siostrami które pracują. Wniosek o rozwód za porozumieniem stron już jest złożony, zarówno został podany wniosek o alimenty w kwocie 600 zl na dziecko. Rozprawy zadnej jeszcze nie było. Zarabiam 4 tys/msc brutto. Do pracy dojeżdżam 5 dni w tygodniu 20 ...

Wyszukiwarka