Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochodzie, a on dziś chce zwrotu pieniędzy. Straszy mnie, że przyjedzie z policja pp swoje pieniądze, oraz że sprawę odda do sądu... co ja w takim przypadku mam zrobić? Z góry dziękuję za udzielone porady
Wszelkie roszczenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. A jak by dzwonił to mu możesz powiedzieć, że wypożyczalni nie prowadzisz.
anonim cytuj
08-02-2024
Jeżeli umowa kupna sprzedaży, to się nie stresuj. Jeżeli faktura VAT. To trochę inaczej. Najpierw trzeba wiedzieć co się zepsuło? A przez 4 dni to on mógł wiele popsuć albo po prostu miał pecha.
anonim cytuj
08-02-2024
Przez 4 dni mógł sam coś zepsuć... Zrobić z autem cokolwiek. Wszelkie roszczenia tylko na drodze sądowej. Policja się takimi sprawami nie zajmuje.
anonim cytuj
08-02-2024
To nie jest wada ukryta. Masz na umowie zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta?
Wyciek oleju z reguły jest widoczny, więc należy przyjąć że widział, a jak widział i podpisał jest równoznaczne z tym, że zaakceptował. Wyciek oleju jest usterką eksploatacyjną.
anonim cytuj
08-02-2024
Zapis o zapoznaniu się ze stanem technicznym nic nie daje. Dopiero zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedającego z tyt. rękojmi ma moc prawną. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze wyciek oleju nie jest wadą ukrytą tylko zużyciem eksploatacyjnym.
Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dzięk...
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy.
Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Mamy w bliskiej rodzinie złodzieja, w ostatnich miesiącach zginęło kilku najbliższym łącznie ok. 40 tys. zł, wiemy, że to ta osoba, chociaż nikt za rękę jej nie złapał, oczywiście się wszystkiemu wypiera. Pieniądze ginęły po wizycie tej osoby, niedługo potem obnosiła się z wydatkami mimo braku dochodów. Po ostatniej kradzieży zaparliśmy się i szukaliśmy dowodów, przeszukaliśmy laptopa i w rozmowach na Facebooku wszystko jest udowodnione, że ta os...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: