Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochodzie, a on dziś chce zwrotu pieniędzy. Straszy mnie, że przyjedzie z policja pp swoje pieniądze, oraz że sprawę odda do sądu... co ja w takim przypadku mam zrobić? Z góry dziękuję za udzielone porady
Wszelkie roszczenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. A jak by dzwonił to mu możesz powiedzieć, że wypożyczalni nie prowadzisz.
anonim cytuj
08-02-2024
Jeżeli umowa kupna sprzedaży, to się nie stresuj. Jeżeli faktura VAT. To trochę inaczej. Najpierw trzeba wiedzieć co się zepsuło? A przez 4 dni to on mógł wiele popsuć albo po prostu miał pecha.
anonim cytuj
08-02-2024
Przez 4 dni mógł sam coś zepsuć... Zrobić z autem cokolwiek. Wszelkie roszczenia tylko na drodze sądowej. Policja się takimi sprawami nie zajmuje.
anonim cytuj
08-02-2024
To nie jest wada ukryta. Masz na umowie zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta?
Wyciek oleju z reguły jest widoczny, więc należy przyjąć że widział, a jak widział i podpisał jest równoznaczne z tym, że zaakceptował. Wyciek oleju jest usterką eksploatacyjną.
anonim cytuj
08-02-2024
Zapis o zapoznaniu się ze stanem technicznym nic nie daje. Dopiero zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedającego z tyt. rękojmi ma moc prawną. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze wyciek oleju nie jest wadą ukrytą tylko zużyciem eksploatacyjnym.
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Witam! Jestem zatrudniona od 13.01 na umowę na czas nieokreślony. Mam prawo do 26 dni urlopu. I teraz moje pytanie: czy już w tej chwili nabyłam prawo do pełnych 26 dni czy nabede dopiero po nowym roku, a teraz liczy się proporcjonalnie. Dodam że przed podjęciem teraźniejszego zatrudnienia byłam zatrudniona w innej firmie do 12.01....
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony.
Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: