Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.

Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochodzie, a on dziś chce zwrotu pieniędzy. Straszy mnie, że przyjedzie z policja pp swoje pieniądze, oraz że sprawę odda do sądu... co ja w takim przypadku mam zrobić? Z góry dziękuję za udzielone porady
anonim cytuj
08-02-2024
Wszelkie roszczenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. A jak by dzwonił to mu możesz powiedzieć, że wypożyczalni nie prowadzisz.

anonim cytuj
08-02-2024
Jeżeli umowa kupna sprzedaży, to się nie stresuj. Jeżeli faktura VAT. To trochę inaczej. Najpierw trzeba wiedzieć co się zepsuło? A przez 4 dni to on mógł wiele popsuć albo po prostu miał pecha.

anonim cytuj
08-02-2024
Przez 4 dni mógł sam coś zepsuć... Zrobić z autem cokolwiek. Wszelkie roszczenia tylko na drodze sądowej. Policja się takimi sprawami nie zajmuje.

anonim cytuj
08-02-2024
To nie jest wada ukryta. Masz na umowie zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta?
Wyciek oleju z reguły jest widoczny, więc należy przyjąć że widział, a jak widział i podpisał jest równoznaczne z tym, że zaakceptował. Wyciek oleju jest usterką eksploatacyjną.

anonim cytuj
08-02-2024
Zapis o zapoznaniu się ze stanem technicznym nic nie daje. Dopiero zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedającego z tyt. rękojmi ma moc prawną. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze wyciek oleju nie jest wadą ukrytą tylko zużyciem eksploatacyjnym.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Wymeldowanie osoby z wyrokiem prawomocnym.
Czy można wymeldować sądownie osobę przebywającą w zakładzie karnym za znęcanie się nad rodziną skazaną wyrokiem prawomocnym?...
Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...

Wyszukiwarka