Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.

Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochodzie, a on dziś chce zwrotu pieniędzy. Straszy mnie, że przyjedzie z policja pp swoje pieniądze, oraz że sprawę odda do sądu... co ja w takim przypadku mam zrobić? Z góry dziękuję za udzielone porady
anonim cytuj
08-02-2024
Wszelkie roszczenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. A jak by dzwonił to mu możesz powiedzieć, że wypożyczalni nie prowadzisz.

anonim cytuj
08-02-2024
Jeżeli umowa kupna sprzedaży, to się nie stresuj. Jeżeli faktura VAT. To trochę inaczej. Najpierw trzeba wiedzieć co się zepsuło? A przez 4 dni to on mógł wiele popsuć albo po prostu miał pecha.

anonim cytuj
08-02-2024
Przez 4 dni mógł sam coś zepsuć... Zrobić z autem cokolwiek. Wszelkie roszczenia tylko na drodze sądowej. Policja się takimi sprawami nie zajmuje.

anonim cytuj
08-02-2024
To nie jest wada ukryta. Masz na umowie zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta?
Wyciek oleju z reguły jest widoczny, więc należy przyjąć że widział, a jak widział i podpisał jest równoznaczne z tym, że zaakceptował. Wyciek oleju jest usterką eksploatacyjną.

anonim cytuj
08-02-2024
Zapis o zapoznaniu się ze stanem technicznym nic nie daje. Dopiero zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedającego z tyt. rękojmi ma moc prawną. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze wyciek oleju nie jest wadą ukrytą tylko zużyciem eksploatacyjnym.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Oszustwo internetowe.
Partner zamówił łóżko na stronie internetowej . Minęły już 3 tygodnie ,firma raz opowiedziała że mają jeszcze czas po czym nie ma z nimi żadnego kontaktu . Nie odbierają telefonów i nie odpisują na maile . Łóżko zostało w całości opłacone. Po głębszym przeszukaniu okazuje się ,że niektórzy dostają zamówienia a większość jednak ani łóżka ani pieniędzy. Czy możemy jakoś odzyskać pieniądze?...
Podział mieszkania.
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Co spakować do więzienia?
Witam, mam pytanie gdyż na każdej stronie pisze coś innego czy można zabrać ze sobą następujące rzeczy? Ręcznik Maszynka do golenia elektryczna Pieniądze w gotówce. Książki Klapki Jakieś kosmetyki typu patyczki do uszów, płyn do kąpieli, kulka pod pachę....
Renta dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? ...

Wyszukiwarka