Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.

Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochodzie, a on dziś chce zwrotu pieniędzy. Straszy mnie, że przyjedzie z policja pp swoje pieniądze, oraz że sprawę odda do sądu... co ja w takim przypadku mam zrobić? Z góry dziękuję za udzielone porady
anonim cytuj
08-02-2024
Wszelkie roszczenia listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. A jak by dzwonił to mu możesz powiedzieć, że wypożyczalni nie prowadzisz.

anonim cytuj
08-02-2024
Jeżeli umowa kupna sprzedaży, to się nie stresuj. Jeżeli faktura VAT. To trochę inaczej. Najpierw trzeba wiedzieć co się zepsuło? A przez 4 dni to on mógł wiele popsuć albo po prostu miał pecha.

anonim cytuj
08-02-2024
Przez 4 dni mógł sam coś zepsuć... Zrobić z autem cokolwiek. Wszelkie roszczenia tylko na drodze sądowej. Policja się takimi sprawami nie zajmuje.

anonim cytuj
08-02-2024
To nie jest wada ukryta. Masz na umowie zapis, że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym auta?
Wyciek oleju z reguły jest widoczny, więc należy przyjąć że widział, a jak widział i podpisał jest równoznaczne z tym, że zaakceptował. Wyciek oleju jest usterką eksploatacyjną.

anonim cytuj
08-02-2024
Zapis o zapoznaniu się ze stanem technicznym nic nie daje. Dopiero zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedającego z tyt. rękojmi ma moc prawną. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze wyciek oleju nie jest wadą ukrytą tylko zużyciem eksploatacyjnym.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być....
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy.
Dzień dobry, co mam zrobić w wypadku jeśli pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy? Mogę odmówić wykonywania pracy wtedy? Nie ma możliwości oddelegowania do innej pracy w cieple. Nie dostajemy nawet posiłku ciepłego....

Wyszukiwarka