Podwyższenie alimentów?

Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.

anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.

anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".

anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
zakończenie współpracy
Witam. Koleżanka ma pewien problem. Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy. Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem......
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...

Wyszukiwarka