Podwyższenie alimentów?

Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.

anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.

anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".

anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...
Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...

Wyszukiwarka