Podwyższenie alimentów?

Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.

anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.

anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".

anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Wypowiedzenie umowy na zwolnieniu chorobowym.
Jestem od tygodnia na zwolnieniu chorobowym. Czy pracodawca może mi wypowiedzieć umowę? Jak to się ma z wypowiedzeniem? Jeśli w kwietniu skończy mi się zwolnienie to wtedy dostaje wypowiedzenie trzy miesięczne? (W moim przypadku)...
O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...

Wyszukiwarka