Podwyższenie alimentów?

Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
anonim cytuj
08-02-2024
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.

anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.

anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".

anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Umowa darowizny mieszkania.
Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?...
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?
Cześć. Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje? ...

Wyszukiwarka