Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.
anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.
anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".
anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.
Dzień dobry,
03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki...
A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Witam. Koleżanka ma pewien problem.
Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy.
Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem......
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej.
Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko.
Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym.
Po sk...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: