Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.
anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.
anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".
anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.
Z końcem roku 2020, chcę opuścić pokój, który wynajmuje. W akapicie dotyczącym rozwiązania umowy, jest napisane :
" Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszą umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia (w maju, czerwcu, lipcu, sierpniu i grudniu- okres wypowiedzenia Najemcy jest dwumiesięczny), licząc od początku miesiąca następującego po tym, w którym doręczono wypowiedzenie."
Jak to rozumieć ? Według mnie, chcąc wyprowadz...
Witam Państwa
Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna.
Co ma ciotka teraz robić? ...
Witam. Nieletnia, która dostała wyrok, będzie skierowana do ośrodka wychowawczego (za nie chodzenie do szkoły, nie wracała na noc do domu itd.), nie przyszło postępowanie tylko wyrok, że jest skierowana do ośrodka itd.. i tylko czekać na wezwanie. Czy można się odwołać? Dziewczyna lat 17 w tym roku. Jest w 3 miesiącu ciąży, odkąd się dowiedziała o ciąży jej zachowanie uległo znacznej poprawie, zmieniła się. Czy można coś zrobić, żeby została w do...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: