Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?
Jeśli odpowie na pozew, że chce się dogadać to zapewne sąd sam skieruje was do mediatora sądowego.
anonim cytuj
08-02-2024
Najlepiej na sprawie jak będą ustanowione, a jaka kwota to też zależy od Pani ile było we wniosku napisane. Ustalone przez sąd jest pewne, bo jak nie będzie chciał płacić to komornik będzie z niego ściągał.
anonim cytuj
08-02-2024
Możecie zawrzeć ugodę notarialną, wysyłasz do sądu, że w związku z zawarciem umowy notarialnej w tym momencie wycofujesz pozew. "Umowa alimentacyjna zawierana u notariusza ma formę aktu notarialnego. Oznacza to, że jest to dokument pozasądowy. Jednak także jest zabezpieczeniem dla osoby uprawnionej, gdyż osoba zobowiązana w tym dokumencie poddaje się dobrowolnej egzekucji w przypadku, kiedy przestanie wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego".
anonim cytuj
08-02-2024
Przy mediatorze spisujecie ugodę i to jest tak samo ważne jak przez sąd, a znacznie szybciej możecie to załatwić.
Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników f...
Właśnie rozwodzę się z mężem mamy syna 6 miesięcy w sierpniu skończy mi się macierzyńskie. Czy mogę podać go o alimenty na siebie i na małego czy na siebie dopiero w sierpniu. Do zajścia w ciążę cały czas pracowałam, ale teraz nie mam jak iść do pracy. Miejsca w żłobku nie ma, a małego nie mam z kim zostawić....
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
...
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja płaciłam mu dożywotnia rentę, zapewniłam opiekę w chorobie, oraz sprawiłam pochówek?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: