Spadek a działka ROD.

Moja ciocia zmarła i miała działkę ROD i długi. Ma jednego syna. Czy mogą mu tą działkę zabrać na poczet długów? Chce odrzucić spadek - czy będzie się mógł wtedy ubiegać o prawa do działki?
anonim cytuj
07-02-2024
Jeżeli przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to będzie odpowiadać za długi jedynie do wartości działki. Oczywiście, jeżeli ta działka była własnością cioci, a nie była używana na zasadzie np. dzierżawy. Jeżeli odrzuci spadek, to nie odziedziczy ani długów, ani działki.

anonim cytuj
07-02-2024
To jest działka ROD, czyli dzierżawa.

anonim cytuj
07-02-2024
Z chwilą śmierci cioci dzierżawa wygasa. Oznacza to, że działka ta nie będzie wchodzić do spadku.

anonim cytuj
07-02-2024
Ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych
Dz.U.2021.0.1073 tj. - Ustawa z dnia 13 grudnia 2013 r. o rodzinnych ogrodach działkowych
Art. 38. Prawo do działki w razie śmierci małżonka
1.
W razie śmierci jednego z małżonków prawo do działki, które przysługiwało obojgu małżonkom, przypada drugiemu małżonkowi. Jeżeli małżonek nie posiadał prawa do działki, może w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci małżonka złożyć oświadczenie woli o wstąpieniu w stosunek prawny wynikający z tego prawa, pod rygorem wygaśnięcia prawa do działki.
2.
Z chwilą wygaśnięcia prawa do działki w następstwie niedokonania czynności, o której mowa w ust. 1, roszczenie o ustanowienie prawa do działki po zmarłym przysługuje innym osobom bliskim. Roszczenie to wygasa w terminie 3 miesięcy od dnia powstania. Ustanowienie prawa do działki nie może nastąpić przed upływem terminu wygaśnięcia roszczenia.
3.
W przypadku zgłoszenia się kilku uprawnionych, o ustanowieniu prawa do działki rozstrzyga sąd w postępowaniu nieprocesowym, biorąc pod uwagę w szczególności okoliczność, czy osoba uprawniona na podstawie ust. 2, korzystała z działki ze zmarłym.
4.
W razie śmierci działkowca niepozostającego w związku małżeńskim, przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio, z tym że roszczenie wygasa w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci działkowca.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
174kpc
A aquisicao institucional permite que os orgaos do governo federal, distrital, estadual e lateral comprar a custa de proprios fundos por meio de uma chamada publica, [url=http://clintbakerphotography.com/underwater-housing/]http://clintbakerphotography.com/underwater-housing/[/url] alimentos de agricultores familiares fazendas/ fazendas para satisfazer corporativo necessidades de suprimentos....
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
Od września zdaniem dyrektora dzieci mają 53% nieobecności. Co w takiej sytuacji mi grozi?
Dzień dobry. Dwoje dzieci klasa II i III szkoła podstawowa. Od września zdaniem dyrektora mają 53% nieobecności. Dzieciaki od października do końca marca są wiecznie chore. Jak nie katar, to kaszel, zapalenie oskrzeli itd. Nie ze wszystkim chodzimy do pediatry, bo nasza doktor nauczyła Nas radzić sobie z przeziębieniem "domowymi sposobami", odracza częste wizyty w przychodni, ograniczamy jest więc do spraw naprawdę tego wymagających. Do...

Wyszukiwarka