Spadek a działka ROD.

Moja ciocia zmarła i miała działkę ROD i długi. Ma jednego syna. Czy mogą mu tą działkę zabrać na poczet długów? Chce odrzucić spadek - czy będzie się mógł wtedy ubiegać o prawa do działki?
anonim cytuj
07-02-2024
Jeżeli przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to będzie odpowiadać za długi jedynie do wartości działki. Oczywiście, jeżeli ta działka była własnością cioci, a nie była używana na zasadzie np. dzierżawy. Jeżeli odrzuci spadek, to nie odziedziczy ani długów, ani działki.

anonim cytuj
07-02-2024
To jest działka ROD, czyli dzierżawa.

anonim cytuj
07-02-2024
Z chwilą śmierci cioci dzierżawa wygasa. Oznacza to, że działka ta nie będzie wchodzić do spadku.

anonim cytuj
07-02-2024
Ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych
Dz.U.2021.0.1073 tj. - Ustawa z dnia 13 grudnia 2013 r. o rodzinnych ogrodach działkowych
Art. 38. Prawo do działki w razie śmierci małżonka
1.
W razie śmierci jednego z małżonków prawo do działki, które przysługiwało obojgu małżonkom, przypada drugiemu małżonkowi. Jeżeli małżonek nie posiadał prawa do działki, może w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci małżonka złożyć oświadczenie woli o wstąpieniu w stosunek prawny wynikający z tego prawa, pod rygorem wygaśnięcia prawa do działki.
2.
Z chwilą wygaśnięcia prawa do działki w następstwie niedokonania czynności, o której mowa w ust. 1, roszczenie o ustanowienie prawa do działki po zmarłym przysługuje innym osobom bliskim. Roszczenie to wygasa w terminie 3 miesięcy od dnia powstania. Ustanowienie prawa do działki nie może nastąpić przed upływem terminu wygaśnięcia roszczenia.
3.
W przypadku zgłoszenia się kilku uprawnionych, o ustanowieniu prawa do działki rozstrzyga sąd w postępowaniu nieprocesowym, biorąc pod uwagę w szczególności okoliczność, czy osoba uprawniona na podstawie ust. 2, korzystała z działki ze zmarłym.
4.
W razie śmierci działkowca niepozostającego w związku małżeńskim, przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio, z tym że roszczenie wygasa w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci działkowca.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...
jazda bez uprawnień
Witam ,co grozi za jazdę bez prawo jazdy ? komu ewentualnie można takie podejrzenie zgłosić ?...
Wypłata na nie swoje konto.
Witam czy jak podam w pracy konto siostry, na które będzie wpływać moje wynagrodzenie to, komornik którego ja mam może jej wejść na to konto?...

Wyszukiwarka