Witam wszystkich.
Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania umowy zatrzymuje kaucję w umowie wypowiedzenie umowy najmu mieszkania nie ma żadnej takiej informacji.
Dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
19-09-2020
nie ma prawa zatrzymac kaucji ale ma prawo zazadac platnosci za pozostaly okres do konca umowy
anonim cytuj
19-09-2020
Nawet przy wypowiedzeniu umowy za porozumieniem stron?
Umowa została rozwiązana z dniem ostatniego sierpnia b.r.
Czyli rozumiem, jeśli wystąpię na drogę sądową, może "cofnąć" wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron i zarządać płatności za pozostały okres trwania umowy?
anonim cytuj
19-09-2020
Od rozwiazania umowy jest 30 dni na zwrot kaucji. jesli to nie nastąpi prosze wezwac pisemnie do jej zwrotu [ chyba ze ustalenia miedzy wami wskazuja na co innego]
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...
Witam,
proszę o poradę co do następujących okoliczności.
Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: