Podział majątku po zmarłym.

Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględni wszystkie nowości czy też go to nie będzie interesować? Dodam, że dom stał trochę pusty i zaniedbany gdzie też mamy z tego dokumentację nagrana wraz z zdjęciami, zostanie to uwzględniane przez orzecznika czy można spokojnie kontynuować remonty?
anonim cytuj
07-02-2024
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 696 Kodeks postępowania cywilnego
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.

anonim cytuj
07-02-2024
Pierwsza sprawa - wartość nieruchomości. Biegły wyceni nieruchomość według stanu w jakim ta znajdowała się w chwili otwarcia spadku więc przy wycenie nieruchomości inwestycje jakie miały miejsce po dniu otwarcia spadku nie będą uwzględnione.
Druga kwestia - nakłady. Jeżeli jeden ze spadkobierców poniósł nakład na przedmiot stanowiący własność innego/innych spadkobierców wówczas może, w ramach sprawy o dział spadku, wnieść o jego rozliczenie (np. poprzez zwrot określonej części wydatków). Taki spadkobierca musi przed sądem wykazać, że dokonał nakładu o określonej wartości na przedmiot stanowiący składnik masy spadkowej.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli rozumiem że bez obaw mogę kontynuować remont bez obawy o wycenę nieruchomości?

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

działka rekreacyjna
Witam, w sierpniu podpisaliśmy umowę wstępną na kupno działki rekreacyjnej za 5700zł. Wpłaciliśmy zadatek w wysokości 1000zł. Dzisiaj dowiedziałam się, że właściciele nie chcą nam tego za tą cenę sprzedać gdyż sąsiedzi powiedzieli że stanowczo za mało. Chcą od nas 9000zł. Czy mogą tak zrobić? Jakie my mamy prawa w tej sytuacji a jakie oni? Z góry dziękuję za poradę...
Pieniądze nie zaksięgowały się na koncie po osobistej wpłacie.
Mój ojciec chciał wpłacić dzisiaj 4 tysiące na konto przez bankomat. Pieniądze „zjedzone”, babka z infolinii kazała czekać do 2 tygodni, aby się pojawiły i tyle. Bardzo nie miło odniosła się względem taty, odpowiadała ogólnikowo. Jest w ogóle jakaś szansa aby to przyspieszyć?...
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Wymiana drzwi w mieszaniu komunalnym
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...

Wyszukiwarka