Podział majątku po zmarłym.

Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględni wszystkie nowości czy też go to nie będzie interesować? Dodam, że dom stał trochę pusty i zaniedbany gdzie też mamy z tego dokumentację nagrana wraz z zdjęciami, zostanie to uwzględniane przez orzecznika czy można spokojnie kontynuować remonty?
anonim cytuj
07-02-2024
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 696 Kodeks postępowania cywilnego
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.

anonim cytuj
07-02-2024
Pierwsza sprawa - wartość nieruchomości. Biegły wyceni nieruchomość według stanu w jakim ta znajdowała się w chwili otwarcia spadku więc przy wycenie nieruchomości inwestycje jakie miały miejsce po dniu otwarcia spadku nie będą uwzględnione.
Druga kwestia - nakłady. Jeżeli jeden ze spadkobierców poniósł nakład na przedmiot stanowiący własność innego/innych spadkobierców wówczas może, w ramach sprawy o dział spadku, wnieść o jego rozliczenie (np. poprzez zwrot określonej części wydatków). Taki spadkobierca musi przed sądem wykazać, że dokonał nakładu o określonej wartości na przedmiot stanowiący składnik masy spadkowej.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli rozumiem że bez obaw mogę kontynuować remont bez obawy o wycenę nieruchomości?

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?...
174kpc
....не плохо ordinary Bovada application is executed for unlimited login to it via mobile browsers, why for [url=https://atatest.website/2025/01/09/13-myths-about-betwinner-betting-platform/]https://atatest.website/2025/01/09/13-myths-about-betwinner-betting-platform/[/url] is not necessary special download is required....
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...

Wyszukiwarka