Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględni wszystkie nowości czy też go to nie będzie interesować? Dodam, że dom stał trochę pusty i zaniedbany gdzie też mamy z tego dokumentację nagrana wraz z zdjęciami, zostanie to uwzględniane przez orzecznika czy można spokojnie kontynuować remonty?
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 696 Kodeks postępowania cywilnego
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
anonim cytuj
07-02-2024
Pierwsza sprawa - wartość nieruchomości. Biegły wyceni nieruchomość według stanu w jakim ta znajdowała się w chwili otwarcia spadku więc przy wycenie nieruchomości inwestycje jakie miały miejsce po dniu otwarcia spadku nie będą uwzględnione.
Druga kwestia - nakłady. Jeżeli jeden ze spadkobierców poniósł nakład na przedmiot stanowiący własność innego/innych spadkobierców wówczas może, w ramach sprawy o dział spadku, wnieść o jego rozliczenie (np. poprzez zwrot określonej części wydatków). Taki spadkobierca musi przed sądem wykazać, że dokonał nakładu o określonej wartości na przedmiot stanowiący składnik masy spadkowej.
anonim cytuj
07-02-2024
Czyli rozumiem że bez obaw mogę kontynuować remont bez obawy o wycenę nieruchomości?
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: