Podział majątku po zmarłym.

Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględni wszystkie nowości czy też go to nie będzie interesować? Dodam, że dom stał trochę pusty i zaniedbany gdzie też mamy z tego dokumentację nagrana wraz z zdjęciami, zostanie to uwzględniane przez orzecznika czy można spokojnie kontynuować remonty?
anonim cytuj
07-02-2024
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 696 Kodeks postępowania cywilnego
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.

anonim cytuj
07-02-2024
Pierwsza sprawa - wartość nieruchomości. Biegły wyceni nieruchomość według stanu w jakim ta znajdowała się w chwili otwarcia spadku więc przy wycenie nieruchomości inwestycje jakie miały miejsce po dniu otwarcia spadku nie będą uwzględnione.
Druga kwestia - nakłady. Jeżeli jeden ze spadkobierców poniósł nakład na przedmiot stanowiący własność innego/innych spadkobierców wówczas może, w ramach sprawy o dział spadku, wnieść o jego rozliczenie (np. poprzez zwrot określonej części wydatków). Taki spadkobierca musi przed sądem wykazać, że dokonał nakładu o określonej wartości na przedmiot stanowiący składnik masy spadkowej.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli rozumiem że bez obaw mogę kontynuować remont bez obawy o wycenę nieruchomości?

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
Odszkodowanie za błąd stomatologa.
Wczoraj miałam nieprzyjemną sytuację u dentysty. "Niechcący" przejechał mi wiertłem po twarzy ściągając skórę. Ma to około 4 cm. Jestem załamana, ponieważ nie wiem co mam teraz zrobić, obawiam się, że blizna zostanie mi do końca życia. Ktoś miał podobną sytuację i potrafi mnie pokierować?...
test na covid
Witam. Jestem objęta kwarantanna domową, ponieważ robiłam test na Covid. Czy moje dzieci również objęte są kwarantanna? Lekarz powiedział mi że NIE SĄ, ale w Internecie wyczytałam co innego......
JEDNORAZOWE ZLECENIE (UMOWA O DZIEŁO)
Chciałabym jednorazowo zatrudnić sprzątaczkę do sprzątnięcia mieszkania po remoncie, całość zajmie maksymalnie dwie godziny. W jaki sposób muszę to zrobić, aby odbyło się to legalnie, w jaki sposób jako osoba prywatna sporządzić umowę? Czy chcąc zatrudnić osobę prywatną (nie firmę sprzątającą) muszę to gdzieś zgłaszać?...

Wyszukiwarka