Podział majątku po zmarłym.

Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględni wszystkie nowości czy też go to nie będzie interesować? Dodam, że dom stał trochę pusty i zaniedbany gdzie też mamy z tego dokumentację nagrana wraz z zdjęciami, zostanie to uwzględniane przez orzecznika czy można spokojnie kontynuować remonty?
anonim cytuj
07-02-2024
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.
PRZEPIS PRAWNY:
art. 696 Kodeks postępowania cywilnego
W sprawie o dział spadku sąd ustala wartość nieruchomości według stanu w jakim się znajdowała w dniu otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) a według cen z dnia orzekania o dziale spadku. Na wniosek osoby, która po otwarciu spadku poczyniła nakłady na przedmiot stanowiący skład spadku sąd ustali i rozliczy takie nakłady.

anonim cytuj
07-02-2024
Pierwsza sprawa - wartość nieruchomości. Biegły wyceni nieruchomość według stanu w jakim ta znajdowała się w chwili otwarcia spadku więc przy wycenie nieruchomości inwestycje jakie miały miejsce po dniu otwarcia spadku nie będą uwzględnione.
Druga kwestia - nakłady. Jeżeli jeden ze spadkobierców poniósł nakład na przedmiot stanowiący własność innego/innych spadkobierców wówczas może, w ramach sprawy o dział spadku, wnieść o jego rozliczenie (np. poprzez zwrot określonej części wydatków). Taki spadkobierca musi przed sądem wykazać, że dokonał nakładu o określonej wartości na przedmiot stanowiący składnik masy spadkowej.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli rozumiem że bez obaw mogę kontynuować remont bez obawy o wycenę nieruchomości?

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...
Darowizna, a skarga pauliańska.
Dzisiaj przepisuje nieruchomość (darowizna) na syna, najwcześniej z pół roku mogę przegrać sprawę na około 60tys. Czy nieruchomość jest bezpieczna?...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?
Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?...

Wyszukiwarka